Само на пет места в страната хора с увреждания вземат шофьорски книжки

Редът там се определя с час, в който всички желаещи се явяват и започва голямото чакане
12 юли 2021 16:05, Петя Славова
1
Само на пет места в страната хора с увреждания вземат шофьорски книжки
Снимка: БГНЕС

Само пет Транспортни областни лекарски експертни комисии (ТОЛЕК) има у нас, което затруднява хората с увреждания при получаването на шофьорски книжки. Тези комисии дават право на хората с увреждания да шофират и да преиздават документите си за управление на МПС. Преди да подадат документите си в КАТ, те трябва да получат мнение от ТОЛЕК, че са годни да шофират, съобщава "Монитор".

Редът там се определя с час, в който всички желаещи се явяват и започва голямото чакане. Именно поради този проблем при омбудсмана Диана Ковачева са постъпили жалби за недостатъчния брой комисии в страната, което затруднява граждани с увреждания да се явяват на медицинските прегледи.

Засегнатите граждани са описали подробно затрудненията, с които те и семействата им се сблъскват. Най-съществен проблем е разполагането на комисиите само в четири болници в страната – в София, Пловдив, Горна Оряховица, Варна и Бургас.

За голяма част от явяващите се разположението на комисиите е неподходящо предвид липсата на достъпност, необходимостта от значителни разходи за пътуване, за храна на тях и придружителите им, а в много от случаите – и за нощувки. В жалбите се отбелязва, че живеещите в градовете, в които има ТОЛЕК, са поставени в по-благоприятно положение от останалите граждани с увреждания, тъй като не е необходимо да правят значителни разходи за явяване на прегледи.

Гражданите смятат, че необходимостта от пътуване на далечни разстояния за достигане до комисиите сериозно увеличава опасността от заразяване с коронавирус. Обръщат внимание на факта, че те са хора с увреждания, някои от които хронични, в уязвимо положение са и попадат в рисковата група и едно евентуално заразяване може да има катастрофални последици.

Друг съществен проблем, който поставят гражданите поради ситуацията с коронавируса, е, че комисиите записват дати за прегледи за далечен период в някои случаи достигащ и до над половин година, и определена част от хората са поставени в рисковото положение да не могат да преиздадат свидетелството си за управление на моторно превозно средство в рамките на остатъчната му валидност. Не всеки освидетелстван с ТЕЛК обаче трябва да минава през експертна комисия, за да му бъде дадено разрешение за шофьорска книжка. За повечето заболявания решението се взима от личния лекар.

Омбудсманът ще изпрати писмо до социалното и здравното министерство с препоръки за облекчаване на процедурата и разкриване на още ТОЛЕК комисии, като Ковачева ще препоръча всички транспортни болници да открият такива комисии, така че да бъдат облекчени хората в страната, съобщават от ведомството. Ковачева ще изиска и информация колко на брой са хората, които преминават през тези специализирани лекарски комисии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Петко Петков преди 1 година
Абсолютна безсмислица са тези комисии наречени ТОЛЕК. Съветвам всяко лице освидетелствано от ТЕЛК и трябва да си подмени шофьорската книжка да не се явява пред ТОЛЕК. Съществуват много начини да се сдобият с нормално медицинско свидетелство и да се сдобият с нова шофьорска книжка с нормален срок.За професионални водачи 5 г. и за любители 10 г. В ТОЛЕК се гаврят и подиграват със съдбите на хората.
3
0
 
3
 
! Отговори
Петко Петков преди 1 година
Интересно защо ми липсва първия коментар?
2
0
 
4
 
! Отговори
Петко Петков преди 1 година
Не ми стигнаха символите в предния коментар, затова продължавам: На въпросът само 2 год. живот ли са ми определили, отговорът на д-р Манева беше, че съм имал достатъчно заболявания и тези 2 г. ми стигат, ако сме живи и здрави след 2 г. може пак да се видим, след което останалите членове на комисията бурно се изсмяха. Вероятно поради това,че са търговско дружество по този начин си подсигуряват да имат постоянна клиентела от пациенти. Срам и позор !
1
0
 
13
 
! Отговори
Фалшива новина преди 2 години
Цитат: Не всеки освидетелстван с ТЕЛК обаче трябва да минава през експертна комисия, за да му бъде дадено разрешение за шофьорска книжка. За повечето заболявания решението се взима от личния лекар. Край на цитата. Е, не е така,. КАТ праща на ТОЛЕК всеки минал през ТЕЛК. Явно взимат данни от някакъв регистър, че има решение на ТЕЛК и не ги интересува какво е решението, а то може да е отказ за болнични, разрешение за болнични, отказ за инвалидност и т.н.