Румен Драганов: Хотелиерите у нас преоткриха българския турист

Туризмът ще се движи 60-70% като заетост сравнено с 2019 г., каза той
20 юли 2021 18:00, Анисия Иванова
45
Румен Драганов: Хотелиерите у нас преоткриха българския турист
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В тази ситуация на пандемия туристическите предприятия трябва да избират своята политика. Много експерти казаха, че туристическият сектор трябва да се преориентира към българския пазар, който отбеляза голям ръст. Навсякъде се чува твърдението, че българите преоткриха Черно море – по-вярно е да се каже, че хотелиерите преоткриха българските туристи. Онези туристически предприятия, които се ориентираха към българския пазар, в момента са изключително печеливши. Това заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Много е голяма заетостта през уикенда на българското Черноморие. Има български хотели, които предлагат и допълнителни услуги като спа услуги или имат басейни. Градове като Банско или Велинград също са заети през лятото".

„През уикенда имаме 240 000 пътувания, които ще достигнат до 280 000 в началото на август – това са българи, живеещи в България. Тук може да добавим и туристи от Румъния и Чехия. Голямото предимство на страната ни е, че България се запази като зелена територия“, добави още Румен Драганов, визирайки епидемиологичната обстановка у нас, свързана с коронавируса.

Гостът е на мнение, че устойчивият туризъм като къщите за гости, семейните и малките хотели, трябва да бъде подпомогнат.

В България бяха въведени нови ограничения зa гражданите на Великобритания, които са в червената зона, които доведоха до анулиране на резервации по Южното Черноморие. Първият чартърен полет, който се очакваше да тръгне от Великобритания към страната ни, е отменен.

От думите на госта стана ясно, че само за първата седмица ще загубим около 14 000 пристигания от британските туристи.

"Решението на Кунчев е правилно от гледна точка на това, че е по-важно да запазим България като зелена зона, тъй като ако вкараме Делта варианта на българското Черноморие, това означава, че веднага ще трябва да отпишем други дестинации и щетата ще бъде по-голяма“.

През 2019 г. сме имали около 97 000 англичани само за месец август. Миналата година сме имали 13 000. Туризмът ще се движи в рамките на 60-70% заетост в сравнение на 2019 г., каза Драганов.

"Сезонът протича по време на пандемията. Туристическите предприятия трябва да се нагласят според ситуацията, независимо дали са свързани с хотелиерство, ресторантьорство или са превозвачи. В тези условия имаме фирми, които определено показаха устойчивост тази и миналата година“.

„Ние въведохме едно ново понятие, което се нарича индустриализиран и дисперсен туризъм. Индустриализираният туризъм са фирмите, които се занимават с туризъм на индустриализиран принцип – там самият пакет се продава от туристически агент в дестинацията, в която е туристът. Осигурява се билет до дестинацията, превоз до хотела и след това връщане", обясни гостът.

Това се нарича чартърна верига, която може да бъде прекъсната от мерките, взети от националния здравен инспектор. Силно нарушена е сигурността на индустриалния туризъм – няма никоя фирма да започне чартърни полети при положение, че някой може да прекрати процеса. При дисперсния туризъм няма значение от дестинацията - туристите сами планират почивката си, добави още Румен Драганов.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нормален българин,който да почива на море в България. Останалите не ме интересуват.
38
0
 
9
 
! Отговори
от Варна преди 2 години
Тъй като повечето ни се налага да работим, ако ходим на плаж е заради деца или внуци. Много малко биха профукали ден за себе си или защото е кеф. Аз лично срещам страшно много българи, обаче са или от района на Североизтока с коли или за по няколко дни в апартамент/студио и купуват всичко от Била/Лидл/СБА..Не знам за туристи ли да ги броим. Ние също ходим по Рила/Родопи/Пирин по подобен начин с колата, харчим колкото в къщи
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е другарят Драганов - хотелиерите у нас преоткриха българският турист като ходещо портмоне ...
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова е застроено , че и 10лв да е на вечер , пак ще има празни.
35
2
 
3
 
! Отговори
ши преди 2 години
преоткрият себе си биля
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Варна е пълно с туристи, поне в центъра :) Чехкини, полякини, високи колкото мен 1'84, даже и по високи (аз също съм нарцис), явно ще е (слаб) сезона :)) Поне нема руски туристи, което е обещаващо начало :)) Не ги мислете мутрите, тех не може да ги закриете, просто щото нема разлика между мутри и държава :))))
33
3
 
6
 
! Отговори
Нямаш левче за WC?! преди 2 години
Не си за морето.Стой си у шопето.
32
1
 
4
 
! Отговори
Какво няма на морето преди 2 години
Риба няма както миналите лета.Черноморската е по-вкусна.Айде със здраве!3
31
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Иначе има и поляци и чехи в Приморско. Южният плаж има около 1000 чадъра, платени. Всичко е заето. Свободните зони също. Фрашкано е с народ. Ама пустата му лакомия на наш'те хотелиери .... и търговци .... разваля всичко ..... както каза един служител тук .... Тръгнали с трици маймуни да ловят ... Ми да фалират дано изедниците .... Всичките .... Да се научат на туризъм и тогава да работят ... *** ...
30
1
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Да, на морето има българи. Ние сме в Приморско, но .... от хотелиери до всички търговци тук, всеки гледа да те преметне. Условия не отговарящи на категорията, ако може да те прецака го прави, отношение - още по зле. Персоналът се оплаква от ниски заплати и то ако ти платят. Яма персонал щото не им плащат, а цените като в Гърция и Франция. Да фалират дано всички тия измамници ...
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Курортите са празни. Няма никой. Тук там някой заблуден турист. Всички са фалирали.
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У бас няма туризъм и защото се сервират замразени храни а не пресни и така е сега всеки който е ходил в чужбина може да различи пресни от замразени храни ползвайта българското но и Държвата трябва застане зад това
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8..Нямаше много опции. Баща ми спираше жигулето на къмпинга сглобяваше палатката а майка вадеше ядене безалкохолни и за баща ми бира. Ние децата хапвахме пиивахме по една оранжада и директно в морето. Но по онова време живото беше спокоен и ***. Хората бяха човечни. Цените народни. Спокойствие лъхаше от всякъде. Сигурноста беше гарантирана. Спехме на плажа в палатки. А сега спете в палатка да видя дали ще оцелеете.Смеете ли изобщо да замръкнете на плажа в това наркоманско време.
26
4
 
10
 
! Отговори
хфшгфиш преди 2 години
И българите ще преоткрият родните хотелиери по принуда. Нищо, като се поспре финансовия заговор корона, пак ще са свободни и бедни като през 1989. Историята е една съвкупност от цикли.
25
6
 
12
 
! Отговори
Вальо преди 2 години
Еми те са умрели от глад. В момента на Несебър няма ниииикой. Всичко празно. Не е жалко или смешно а е направо страшно. Направо са пребити всички от короната.
24
1
 
4
 
! Отговори
От СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
До Мнение'Сигурно си в новия Несебър.Там отиват панелните таласъми.Купи си миди от ферма.Вкусни са!
23
1
 
1
 
! Отговори
ЖИВКО преди 2 години
Моля ви най после ме разберете какъв човек съм ! Нямам нищо против това ! Моля ви помогнете ми да живея смислен живот !
22
0
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Не е имало туристи. Англичани няма много, но Руснаци,Поляци и Румънци, с лопата да ги ринеш. В Несебър да се чудиш в България ли си или в Русия
21
0
 
3
 
! Отговори
морски преди 2 години
Пишлeмeтa шпионират с дронове и нарушават спокойствието на летовниците.Скоро ще се случват случки.
20
2
 
26
 
! Отговори
Морски преди 2 години
Ако Румен Драганов нарича съботно- неделното автомобилно нашествие по Черноморието туризъм, значи толкова разбира.