Отлагат с 10 години техническият паспорт на сградите

Новата дата е да са готови до 31 декември 2032 г.
21 юли 2021 15:58, Петя Славова
38
Отлагат с 10 години техническият паспорт на сградите
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Техническите паспорти на съществуващите сгради да се извърши в срок до 31 декември 2032 г. Това предлага Министерството на регионалното развитие и благоустройството промяна в наредбата за техническите паспорти на строежите, публикувана за обществено обсъждане.

В мотивите към проекта е посочено, че "в условията на висока степен на несигурност, породена от извънредните обстоятелства на пандемията от COVID-19, гражданите, както и държавните и общински институции няма да могат да се справят в посочения срок с разхода за задължителна паспортизация".

Още по темата

Припомняме, че в последните дни предишното правителство ресорният министър Петя Аврамова разпореди срокът за издаване на техническите паспорти да бъде удължен с две години - до края на 2024 г. Преди това срокът на няколко пъти беше удължавана, предава "Монитор".

Сред последните предложения е и това - технически паспорт за съществуващ строеж да се съставя след извършено обследване по реда на чл. 176в от ЗУТ при извършване на строителни и монтажни работи, които обхващат целия строеж и за които се изисква издаване на разрешение за строеж, както и при извършване на строителни и монтажни работи, които обхващат част от строежа, но засягат конструкцията му.

"Обществеността изразява неразбиране по отношение на изискването за обследване и паспортизация на съществуващи частни строежи когато не са налице намерения за изпълнение на строителни и монтажни работи, свързани с конструкцията им или с издаване на разрешение за строеж", допълват вносителите.

Едва 10 803 сгради имат технически паспорт. Това представлява 0,39% от сградния фонд в страната. По обобщени данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към април 2021 г. в кадастралната карта и кадастралните регистри са регистрирани общо 2 763 240 нови и съществуващи сгради. Към края на 2020 г. броят на обновените съществуващи жилищни сгради с технически паспорти е малко над 2200, което в относителен дял е под 0,11 на сто.

Дългосрочната национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд предвижда до 2050 година да бъдат обновени 60 на сто от жилищния фонд и близо 17 на сто от нежилищния, като площта на обновените сгради от целия сграден фонд се очаква да бъде над 45 на сто. Според нея мерките за енергийна ефективност и енергоспестяване трябва да бъдат съчетани по подходящ начин с техническите мерки за устойчивост на конструкцията, безопасност в случай на пожар, хигиена, здраве и околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, устойчиво използване на природните ресурси. В този процес техническата паспортизация на сградния фонд ще има съществена роля за устойчивото развитие на сградния сектор, отбелязват от регионалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ БОЙТЕ СЕ, ДОТОГАВА СРЕДНИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ ЩЕ СЕ ПОВИШАТ С 5 ГРАДУСА И НЯМА ДА ИМА НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПАСПОРТИЗАЦИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕХНИЧЕСКАТА ПАСПОРТИЗАЦИЯ НА СГРАДНИЯТ ФОНД Е В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНИТЕ. ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОТНАСЯ САМО ЗА НОВОСТРОЯЩИ СЕ СГРАДИ. АКО ТОВА Е ДИРЕКТИВА НА ЕС, ТО ЗА СТАРИТЕ СГРАДИ ПАСПОРТИЗАЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ФИНАНСИРА ОТ БЮДЖЕТА, А НЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА СГРАДИТЕ.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А асансьорите кога?????
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я камилата......Я камиларя.........
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО ТОГАВА СГРАДИТЕ ЩЕ ПАДНАТ
31
0
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Чух ,че и на сички маже след 55 год щяли срещу пари да им вадът пашапорти за техническото състояние на самолета ! Вярно бря !!! (майтап ба!)
30
0
 
5
 
! Отговори
Пълен член преди 2 години
Махнете пълния член от заглавието!
29
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"Преди това срокът на няколко пъти беше удължаванА..." Не знаех, че думата "срок" е в женски род.
28
0
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Пашапорти на пирамидите нема... Всичко е уйдурма за пари :)))
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно очакват 2035 Бойко да се върне на власт и за продължи с пасапортите
26
5
 
19
 
! Отговори
Толи преди 2 години
Дотогава панелките ще паднат и няма нужда от паспорти
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сграда строена 1937-*** година познайте какви документи има. това е преди втората световна, какви документи какви пет лева. то е ясно че паспорта ще е едно към гьотере и всичко е да издоят хората. Нали имаме акт 16, за какво са тия простотии. Да искат паспорти за новите сгради за старите - заварено положение с акт 16 и тва е
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяхте въвели на новостроящите сгради, както и гаражи, а не всеки да си строи как му скимне.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме засяга, имаме паспорт на сградата, но не съм привърженик на безсмислени действия с основна цел прибиране на едни пари.
22
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нека го въведат но не със задна дата.От тази година който строи да вади паспорт вместо АКТ-16 и готово.Какво ме връщат от времето на хан Крум да ми търсят документи?!България е държава много преди да ги има някои държави в Европа.Все едно някой младок да търси на някой старец войнишкия!
21
1
 
27
 
! Отговори
Gorskio преди 2 години
Това като СУПТО простотиите, абс. недомислица. Който им се връзва на глупостите плаща. Държ. администрация трябва да се окастри на половина и тези хора да се пратят да работят, не да "служат" по скатаните, ненужни службички и да им плащаме заплатите за нищоправене!
20
4
 
37
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 години
Да си оставим служебното правителство за постоянно. Взимат умни решения
19
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После ще го отложат за 2042, а после за 2052 г. След това ще се отложи съответно за 2062 и 2072 г. Спокойно
18
1
 
21
 
! Отговори
Паспортизацията преди 2 години
Правеше мисълта за смъртта по-лека.
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аххха можело значииии, а не да цедят хората по време на пландемия