Овладян е големият пожар в Сакар планина

Огнищата са се разпространили на площ от около 5000 декара
7
Овладян е големият пожар в Сакар планина
Снимка: Pixabay

Вторият за този сезон голям пожар в Сакар планина - между харманлийските села Дрипчево, Оряхово и Изворово, е овладян. Това съобщиха от областната администрация в Хасково. Цяла нощ са продължили усилията на 10-те екипа огнеборци и служители на Югоизточното държавно горско предприятие за ограничаване и потушаване на стихията. На помощ са били изпратени и водоноски от Харманли и Свиленград.

Огнищата са се разпространили на площ от около 5000 декара пресечен и труден за обработване терен. Засегнатият широколистен горски фонд е 650 декара, а не както по-рано бе съобщено - 3500 декара, уточниха от администрацията.

"Продължава гасенето на останали по-малки локални огнища", каза от мястото на пожара за БТА областният управител инж. Минко Ангелов. По неговите думи, като цяло обстановката вече е спокойна, а по първоначална оценка материалните щети относително не са големи, тъй като повечето площи са с нискостеблена лесонепригодна растителност.

Установен е и причинителят на пожара - земеделец, който е обработвал пасище с дискова брана, от която е била причинена искра, допълни инж. Ангелов. Запалването е станало по непредпазливост, извършителят първоначално се е опитал сам да гаси. Той е бил разпитан по образуваното досъдебно производство и освободен.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Сакарпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 Първо го хвани, тогава го съди. Слагаш тигана твърде рано.
4
1
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Гори всяко лято щото няма осъден я да го осъдят на, 20 години пандиза да видим дали ще има пожари
3
1
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Абе, в тая брутална жега и безводие, от каквото винаги е страдала Странджа-Сакар, където си тръгнал да извършваш земеделска дейност;))) Но, може и да не е земеделска;)))
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овладян е за втори път големият пожар в Сакар планина. Ще го овладяват ли за трети и четвърти път?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тая Сакар планина остана ли нещо за горене? Откакто се помня всяко лято все гори.