Панайотов: Най-успешните държави инвестират в образование

Той присъства на дипломирането в НВУ "Васил Левски"
Обновена: 25 юли 2021 10:33 | 25 юли 2021 10:30, Ния Христова
22
Панайотов: Най-успешните държави инвестират в образование
Снимка: БГНЕС
"Най-успешните, най-силните държави в света инвестират в образование. А военното образование и подготовка, професионалното самочувствие на военнослужещите влияят пряко върху отбранителните способности на България, върху националната сигурност на нашата Родина. И днес, в тези трудни времена, повече от всякога имаме нужда от високообразовани, интелигенти, ефективни офицери и сержанти. Именно такива военнослужещи ще извисяват имиджа на Българската армия, ще печелят признателността на българските граждани и ще се радват на по-голямо доверие и подкрепа от тях". 
 
Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов по време на тържествения ритуал по връчване на дипломите и присвояване на първото им офицерско звание в гр. Велико Търново випускниците на Националния военен университет "Васил Левски", съобщиха от Министерството на отбраната.
 
Министър Георги Панайотов припомни думите на Раковски "С пламен меч да вървим по бойното поле под победоносния български лев" и пожела на младите офицери винаги да носят неговия плам. 
 
"Призовавам ви да бъдете истински български воини – такива, които се справят с трудности и предизвикателства. Да не спирате да израствате в Българската армия и българското общество".
 
В тържествения ритуал по връчване на дипломите и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от 143-ти випуск "Георги Ст. Раковски" на Националния военен университет (НВУ), който се проведе на 24 юли, участваха също президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.
 
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов приветства младите офицери в редиците на Въоръжените сили. "Вярвам във вас, вие сте носители на новото. Убеден съм, че сте добре подготвени и ще бъдете носители на развитието и модернизацията в Българската армия", каза адмирал Ефтимов. Той призова новопроизведените офицери да бъдат добри командири и им пожела духът, вярата и смелостта на Раковски да ги съпътстват винаги в професионалния им път.
 
"Офицерските пагони са преди всичко отговорност. Получавайки ги, вие се вричате в свещената мисия за гарантирате на сигурността, независимостта и суверенитета на Родината", каза в словото си президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев. 
 
"Аз съм убеден, че вие ще се справите, защото сте получили образованието и закалката именно тук – в престижното висше учебно заведение, в школата по патриотизъм и мъжество, наречена Национален военен университет „Васил Левски“, заяви президентът Румен Радев. Той пожела на випускниците смелост, чест и непреклонност в командирския и житейския им път. „Помнете, че за българския офицер, независимо от историческите времена и политическите превратности, винаги е имало един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност – свободата и благоденствието на българския народ", заяви президентът Румен Радев. Той връчи офицерските пагони на отличника на випуска – лейтенант Красимир Йорданов.
 
Началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов подчерта, че новото поколение български офицери е добре подготвено, мотивирано и възпитано в духа и традициите на България. 
 
"Възпитахте в себе си дисциплинираност, воля за победа, самообладание, физическа ловкост. Научихте се да бъдете творчески личности, самостоятелни в решенията и действията си, благородни в постъпките и намеренията си. Вие се превърнахте в лидери и то лидери с идеал", каза бригаден генерал Маламов и пожела на младите офицери успех в професионалния им път.
 
В словото-отговор от името на випуска лейтенант Красимир Йорданов изрази благодарност към командния състав на Военния университет. Той пожела на своите колеги смелост, упоритост, непреклонност и морална сила в изпълнения с трудности, но и с удовлетворение професионален път.
 
Връчването на първите офицерски пагони и на дипломите на випуск 143-ти "Георги Ст. Раковски" на НВУ, както и на удостоверенията на завършващите професионалния сержантски колеж, се състоя в старопрестолния град пред историческата крепост „Царевец“ в присъствието на висши военни, представители на държавната и местната власт, както и на много близки и роднини. На 121 курсанти, обучавани по 13 военни специализации, бе присвоено първо офицерско звание "лейтенант".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари