Негодна вода за пиене в седем чешми край Русе

Те са превишено съдържание на ешерихия коли и коли форми
27 юли 2021 22:20, Петя Славова
4
Негодна вода за пиене в седем чешми край Русе
Снимка: БГНЕС

В седем села до Русе водата в обществените чешми е негодна за пиене. За това предупреждават от Регионалната здравна инспекция. Изследването, което са направили, е показало, че са с превишено съдържание на ешерихия коли и коли форми. Опасни за здравето са и две популярни чешми в лесопарка Липник, който е предпочитано място за отдих на русенци през почивните дни.

Чешмата до статуята "Черното момиче” и тази на паркинга в Лесопарка са негодни за пиене, според микробиологичния анализ.

 "Втората чешма в Липник е по-опасна, в смисъл с по-сериозно отклонение, и чешмите в Тетово, Червена вода и Ново село. Тази вода не е добра за малки деца, за болни хора, за възрастни хора освен ако не се превари, преди да се използва за пиене или за готвене", обясни пред БНТ д-р Мариета Дянкова от РЗИ-Русе.

Десетки русенци от години идват тук, за да си пълнят за вкъщи изворна вода. И днес пред чешмите имаше хора, които научиха от екипа ни, че водата е опасна за здравето им.

"Щях да си напълня и щях да пия, и щях да дам и на детето. Аз не знаех, нямам информация", сподели Велизар Великов.

 "Само от тука пия вода, пълня си по 10 литра и на 2-3 дена си пълня", каза и Алексей Василев.

Жителите на село Николово обаче не вярват, че водата е биологично замърсена. "Пием вода редовно и сме живи и здрави", коментира Светлана.

От кметството казаха, че тези чешми са природно богатство и се съмняват, че водата ще навреди на хората. Затова ще изпратят проби в частна лаборатория.

  "Ще направя всичко възможно да направим пълен анализ на всички чешми на територията на с. Николово, да стане ясно дали са годни за пиене, или са негодни. Според хората на с. Николово, дълги години те използват тези чешми за питейна вода. Досега няма нито едно оплакване", обясни кметът на селото Златан Ванев.

Въпреки това заради отклоненията в качеството на водата, Здравната инспекция е издала заповеди до кметовете на селата чешмите да бъдат затворени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Русепиенеселачешмирзи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сего и водата от Текето За концесионери я гласите
2
1
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
На село 100 години пият от тия чешми добре че нямаше ХЕИ :)))
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как си позволява матриалът да пие изворна вода, че и без пари???? Друго си е от пластмасови шишета