Спекулира ли се с драстичното увеличение на цените на имотите?

Търсенето на имоти превишава предлагането
Обновена: 27 юли 2021 21:00 | 27 юли 2021 21:00, Ния Христова
128
Цените на имотите у нас вървят нагоре, а търсенето превишава предлагането. Това са наблюденията на брокери в Русенска област. Реални ли са обаче цените?
 
Даниела Станчева вече повече от година търси да купи по-голямо жилище. Категорична е, че цените на предлаганите имоти не отговарят на състоянието им.
 
"70 000 евро се искат за апартамент, който видимо има нужда от ремонт. И това става въпрос за широк център, а в центъра е още по-зле. Само заради позицията на апартамента, дори със старите мебелировки. По 70-80 хил. евро се искат за 60 кв. Никакъв шанс, просто са непосилни. За едно нормално работещо семейство, с дори и над средната работна заплата и двамата като получаваме, и нямаме никаква възможност", обясни пред Bulgaria ON AIR Станчева.
 
Анализаторите смятат, че състоянието на пазара през първата половина на годината е отражение на последиците от епидемията. Забелязва се драстично увеличение в търсенето на определен тип имоти.
 
"Определено се търсят по-големи жилища с повече стаи. Наистина продавачите, това си е пазар, използват момента и завишават цените си, на своите имоти", подчерта председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев.
 
За последните 6 месеца цените на имотите са се увеличили около 8-9%.
 
"Ще се вдигнат цените на жилищата, поради простата причина, че стоките в строителството се завишават. Има една така тенденция за нарастване цените на стоките в строителството с 10, 20, 30, 40% през последните месеци", посочи още Гюрчев.
 
Голяма част от ръста на цените е продиктуван и от това, че търсенето превишава предлагането. Това е тенденция на световния пазар, като се очаква до края на годината цените у нас да се повишат с до 12%.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
8
 
! Отговори
пецата преди 2 години
маняк кой ще ти продаде 200 дк земя за тея пари , такива декари на куп струват около 500 хил до 700 хил лв , тя 3-4 категория е по1000лв декара, а 1ва е вече по 2000хилки , фермерите изкупуват като подивели ти къде ще се вредиш, това да се купува земя беше 2006-8, сега вече е мноооого късно освен ако нямаш 1 млн евра да накупиш бая декари , 100 декара 5-6 категория ти дават по 1000 лв на година за 1ва не знам може би 4-5 хил , няма аванта
68
7
 
9
 
! Отговори
пецата преди 2 години
строителните материали наистина се надуха , онзи ден гледам 1 плоскост ОСБ 92 лв ,това е цена за пресовани стърготини, преди 2-3 години 1 плоскост беше около 25-30 лв и с такива плоскости обшиваха заведения по плажа, сега вече не е изгодно, само с камъш даже с ютонг е по евтиномайсторите също вдигнаха цените защото имат много работа, инфлацията е факт само крачка ни дели до хиперинфлация
67
4
 
31
 
! Отговори
Хитро преди 2 години
Чудя се защо софийските пенсионери се натискат в ko4инkaта и се оплакват от ниски пенсии и стандарт, а не си продадат скъпите софийски жилища и не си купят същия размер на 1/3 цена в някой по спокоен град. С разликата от 100 000 ? могат да живеят човешки до края на дните си - 200 месеца по 1000 лв. допълнителна пенсия!
66
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 2 години
Всичко е изкупува "за инвестиция". 9 милиарда лева са раздадени без търг на наши хора и все трябва да отидат някъде.
65
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то след 20 год., извън 6-те големи български града ще живеят само пенсионери и индианси. Кой и защо да си купи апартамент във Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Габрово,Велико Търново, Шумен, Разград, Добрич, Силистра, Ямбол, Димитровград, Казанлък, Смолян, Пазрджик, Благоевград!? Там има цели блокове които са на 60% празни , а останалите 40% са пенсионери, чиито деца са в София или чужбина.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧокиПовечето семейства или млади хора, закупуват жилище, не с цел да продават, а за да живеят в тях!
63
3
 
40
 
! Отговори
Чоки преди 2 години
Пазара на недвижими имоти се манипулира много успешно с непрекъснато бомбандиране на интернет пространството с измислени статии за постоянно набъбване на продажните цени с единствената идея да се подплашат наивните купувачи и да се юрнат да купуват каквото и да е дори и да е *** без да се замислят отговаря ли цената му на реалната стойност. Скоро нещата ще се обърнат шмекерите закупили имоти с цел да ги продад по късно с печалба ще рнят крокодилски сълзи.
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НикойГледах неотдвана демографията, ако е вярна статистиката, разбира се, само София, Бургас, Кърджали, донякъде Варна , Сливен са добре , останалите, включително и Пловдив намаляват!
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да се построят къщи,без да купувате материали,основата и колоните да ги направите от реден камък,евентуално от тухла,но камък е по-добре, да напръскате основата със смола против влага, а нагоре да строите по стария начин, с дървени греди,дъски и сами да си правите тухлите от глина или от кал,малко слама, има такива машини за правене на тухли, разликата е, че едните тухли, които купувате са опечени , а тези с машината сами ще съхнат в построената къща, може и в калъп да се правят
60
1
 
15
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Така, овчия манталитет в БГ и не само е присъщо на 70% от населението, без разлика на статус. Логиката сочи, че населението расте и то с малко само в няколко града, пример- Пловдив около 1700 души механичен прираст след чертата. До 2050година населението ще падне на 5 000 000 което не е далече, какъв е смисъла да имате пасив в имот. Логика!
59
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искайте и давайте петна за къщи на хората, както едно време през соца раздаваха, на който пожелае да си строи къща. И стройте от естестествени материали или просто си купете 2-3 морски контейнера и ги поставете върху фундамент, направете и покрив да не напича през лятото и да не е студено през зимата и готово!
58
1
 
21
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
Цените в София са по скъпи от Будапеща и Варшава , Хановер и евтините квартали на Берлин заради квадратурата. В България се смятат стени мазилки ВИК шахти дори в застроената площ, отделно общи части и балкон също на 100%. За да сравните цена от Европа с България умножете българската по две. Само *** може да купи в България
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МислетеАко имат деца, не е заробване закупуването на жилище, па било и по-малко жилище или не толкова добро !
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 69 цените в Монтана сравнени със заплатите са по-скъпи... Освен ако не гледаш панелки..
55
1
 
23
 
! Отговори
Проста сметка преди 2 години
Тристаен с гараж в София е около 150000 евро. Трябват ти 20% самоучастие и около 10000 евро за прехвърляне и комисион на брокера. Общо около 40000 евро само за да го купиш. От там започва ремонт минимум 20000 евро. Вноската по ипотеката ще е около 1300 лева на месец. Даваш 100к лева и вноска 1300 на месец, за да се водиш собственик. Същия апартамент под наем е 800 лева. Защо да се набутваш?
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РентиерДнес,нормалните семейства,а камо ли един самостоятелен човек,не могат да си закупят жилище на такива цени,ако са на заплата, това е невъзможно,особено в страната, при това и жилищата,сградите вече са натъпкани като сарделки,нямат добър фасон,изглед,градини,даже и с криви стаи ги продават! През соца,дори и панелките,ги даваха с подовата настилка,тапетите,с обзаведена кухня,готова баня, с душовете,ваните,мивките,паркоместа, днес продават некачествен и недовършен строеж на високи цени!
53
26
 
5
 
! Отговори
Рентиер преди 2 години
Тея приказки за балони ги слушам от 25 години. Тогава започнах да купувам, първо тристаен панел-16000 долара, отново тристаен-16500 долара и гарсониера панел-11000 долара. Всички на топ локации. След това спрях с панелите и купих в рамките на 3 год. 5 тристайни ново строителство с гаражи в една сграда, като ги договорих по 230 долара/кв.м. и това бяха последните сделки в долари. Панелите ги продадох тази година след като се бяха изплатили тройно от наеми им взех средно по 1100 евра/кв.м.
52
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените са надути, но имотите стоят. Следя ги от две години. Продават се само евтини и хубави имоти. Въртят се едни и същи гнусни обяви от една година на фантастични цени, но никой не ще да ги купува.
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КупувачЯ престани да лъжеш , току-що влязох в имотите да погледна, много сгради и жилища стоят празни в София, дори цели нови блокове стоят празни! Имам познати там ,те казаха същото, много празни сгради има, но се строи яко и масово, явно се опитват да продават самия вносен материал, иначе не виждам защо ще строят толкова много имоти, които стоят празни!
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на имота зависи и от цената на парите ;) Освен това зависи от пазара и локацията а не от цените на материалите ;) В ЕС има високи изисквания по фасадите които още не са навлезли .След това поддръжката на високи сгради след 70 години става по скъпа от самия имот. В България да речем високото строителство е почнало преди 60 г. Сега идва най трудната част .Българина да се научи да строи устойчиво .Много по евтино е от високото строителство но се забелязва чак след 70 години ;)