Спекулира ли се с драстичното увеличение на цените на имотите?

Търсенето на имоти превишава предлагането
Обновена: 27 юли 2021 21:00 | 27 юли 2021 21:00, Ния Христова
128
Цените на имотите у нас вървят нагоре, а търсенето превишава предлагането. Това са наблюденията на брокери в Русенска област. Реални ли са обаче цените?
 
Даниела Станчева вече повече от година търси да купи по-голямо жилище. Категорична е, че цените на предлаганите имоти не отговарят на състоянието им.
 
"70 000 евро се искат за апартамент, който видимо има нужда от ремонт. И това става въпрос за широк център, а в центъра е още по-зле. Само заради позицията на апартамента, дори със старите мебелировки. По 70-80 хил. евро се искат за 60 кв. Никакъв шанс, просто са непосилни. За едно нормално работещо семейство, с дори и над средната работна заплата и двамата като получаваме, и нямаме никаква възможност", обясни пред Bulgaria ON AIR Станчева.
 
Анализаторите смятат, че състоянието на пазара през първата половина на годината е отражение на последиците от епидемията. Забелязва се драстично увеличение в търсенето на определен тип имоти.
 
"Определено се търсят по-големи жилища с повече стаи. Наистина продавачите, това си е пазар, използват момента и завишават цените си, на своите имоти", подчерта председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев.
 
За последните 6 месеца цените на имотите са се увеличили около 8-9%.
 
"Ще се вдигнат цените на жилищата, поради простата причина, че стоките в строителството се завишават. Има една така тенденция за нарастване цените на стоките в строителството с 10, 20, 30, 40% през последните месеци", посочи още Гюрчев.
 
Голяма част от ръста на цените е продиктуван и от това, че търсенето превишава предлагането. Това е тенденция на световния пазар, като се очаква до края на годината цените у нас да се повишат с до 12%.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки който търси имот сам храни цените,поради простичката причина че ИЗОБЩО търси при тези нива,и предлагане на пазара.
48
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората са стадо,овце,група,маса,без обща мисъл,осъзнаване...Осъзнайте се бре ?!!Това са вашите пари.Срещу вас са глутница алчни строители,брокери,продавачи чакащи да ви източат джоба до последния лев,банки набутващи ви кредит за 3 живота...Това са вашите пари,не ги хвърляйте на вятъра на тези цени,на тази брутална спекула която в момента се вихри.
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен апартамента трябва да се набуташ с още два под формата на паркомясто и "общи" части.
46
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
водещи финансови институции близо месец в докладите си споменават "балон" и "криза" .има ги в нета , който не го мързи може да почете ..
45
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремео една брокерка от Явлена беше казала на една търсеща имот защо цените са високи,с отговор Ами как очаквате цените да са ниски след като Вие плащате тези цени,и след вас на следващия пак ги вдигат и така в спирала до откат...Спрете да плащате,купувате имоти на тези цени и цените ще паднат.Така както ги вдигат,така пък вие НЕ КУПУВАЙТЕ!🙂🙂
44
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече вдигнаха рязко цените с тези зверски проценти,после повече рев ще има.Вярата във вечното поскъпване на жилищата,ще изиграе много,много лоша шега на много хора.Запомнете добре това.
43
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че е спекула.Мизерни жилища, навън дупки и грозотия, ама искат европейски цени ?!
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС с ЕЦБ спекулират. Хората се опитват да си запазят парите и осигурят старините от психопатите в Брюксел.
41
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Купувач..Какви 200 000 евро бюджет за двустаен имаш бре?Ти къде живееш,на коя планета?В Копенхаген цените са 260 000 евра за малък двустаен.Изобщо съвсем изперкахте,ама Вие сте си виновни,щом им давате да лапат,защо да не го правят.Ей *** народ.
40
2
 
25
 
! Отговори
До "купувач&quo преди 2 години
За 200 бимберици можеш да си вдигнеш почти палат около Шопско,така че,вземи се гръмни!!!
39
2
 
26
 
! Отговори
Искате ниски цени преди 2 години
Ако искате ниски цени на жилищата спрете да храните очакванията на брокери,строители,продавачи,собственици,спекуланти(купили на зелено и очакващи да ви бутнат на 40%горница),с това търсене.Няма как да стане иначе.Имайте разум,и помнете какво стана 2008 година,с жилищния пазар.
38
44
 
5
 
! Отговори
Купувач преди 2 години
За съжаление статията е вярна. Търся двустаен маломерен апартамент от една година, бюджет около 200 000 Евро. Не мога да стигна дори до "на зелено". Всичко, дори в крайни квартали, се изкупува на четири очи от строителя преди строежа да е започнал. В 99% от случаите се наддава, понякога двойно на първоначалната цена. Невероятно, но факт.
37
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В крайна сметка,кой ви кара да купувате на тези цени?Ето и жената от репортажа,търсела от една година.Колко процента от търсещите жилищата НАИСТИНА са на зор за жилище?Я да видим какви ще са цените АКО просто търсенето спре ПАК заради високите цени???Как искате нормални цени като ВИЕ ги захранвате да ги вдигат???
36
22
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 2 години
Не ми дреме .Имам десет апарта ! И турско да стане няма да мръдна !
35
3
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Пазара е явно манипулиран и всеки го вижда. От високо се пада повече, особено когато не работят пазарните принципи. През 2021г просто вече няма кой да се преселва в София, а тук вече има огромен брой празни жилища. Агенциите движат пазара и понеже държат много жилища, манипулират цените, за да не губят инвестицията си. Срива няма да е скоро, но като стане, ще се помни с години!
34
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПарите в банките си ги държат не особено грамотните финансово.
33
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всичко е изкупено още на зелено." - Ела в Люлин. Има колкото си искаш. Стоят празни цели блокове ново строителство. Никой не ги купува, защото са надули цените все едно си в Манхатън.
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 "...не купувайте от брокери мошеници са." Няма начин да не са мошеници - това им е в Длъжностната характеристика; някои от тях вършат работа - през 2005 г. продадох къща в центъра и ми намериха два апартамента - също в центъра. На всеки от двамата брокери трябваше да платя по 6 000 лв., за нотариусите не ми се говори, нито пък за ремонтите преди нанасянето. Ако имате време да търсите сами, което си е огромна хамалогия, ще си спестите пари. Въпросът е: ВРЕМЕ или ПАРИ.
31
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Стойността която ще платите за един коптор в София-100 хиляди О'йро,може да станете собственик на около 200 декара земеделска земя,нещо което ще ви носи годишни приходи от около 10 каймета само от рента,няма данъци,няма амортизация,няма некоректни наематели!
30
9
 
4
 
! Отговори
3.Статия от Афера: преди 2 години
И около 20 банки се обраха по това време, а Държавата се разпродаде за жълти стотинки точно в тези десет години активи за 70-80 милиарда заминаха срещу милиард два.Ако ползваме малоумната ретроспекция на Бойко Борисов докато невръстните набори и почти пенсионери днес (Борисов и Рашков) маршируваха като 40-45 годишни висши милиционери на плаца, бая народ успяха да изпотрепят по улиците со кротце, со благо и с немалко интриги и кьотек.Имайте едно наум.Драги ми Смехурко, поздрави!