Спекулира ли се с драстичното увеличение на цените на имотите?

Търсенето на имоти превишава предлагането
Обновена: 27 юли 2021 21:00 | 27 юли 2021 21:00, Ния Христова
128
Цените на имотите у нас вървят нагоре, а търсенето превишава предлагането. Това са наблюденията на брокери в Русенска област. Реални ли са обаче цените?
 
Даниела Станчева вече повече от година търси да купи по-голямо жилище. Категорична е, че цените на предлаганите имоти не отговарят на състоянието им.
 
"70 000 евро се искат за апартамент, който видимо има нужда от ремонт. И това става въпрос за широк център, а в центъра е още по-зле. Само заради позицията на апартамента, дори със старите мебелировки. По 70-80 хил. евро се искат за 60 кв. Никакъв шанс, просто са непосилни. За едно нормално работещо семейство, с дори и над средната работна заплата и двамата като получаваме, и нямаме никаква възможност", обясни пред Bulgaria ON AIR Станчева.
 
Анализаторите смятат, че състоянието на пазара през първата половина на годината е отражение на последиците от епидемията. Забелязва се драстично увеличение в търсенето на определен тип имоти.
 
"Определено се търсят по-големи жилища с повече стаи. Наистина продавачите, това си е пазар, използват момента и завишават цените си, на своите имоти", подчерта председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев.
 
За последните 6 месеца цените на имотите са се увеличили около 8-9%.
 
"Ще се вдигнат цените на жилищата, поради простата причина, че стоките в строителството се завишават. Има една така тенденция за нарастване цените на стоките в строителството с 10, 20, 30, 40% през последните месеци", посочи още Гюрчев.
 
Голяма част от ръста на цените е продиктуван и от това, че търсенето превишава предлагането. Това е тенденция на световния пазар, като се очаква до края на годината цените у нас да се повишат с до 12%.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
6
 
! Отговори
2.Статия от Афера: преди 2 години
мафиотите у нас, които си играят на политици, а поръчват убийства и крадат банки и бизнеси. Не е поискал Рашков не е и получил. Аз поисках получих.Странно, че всички знакови убийства на политически и криминални фигури на прехода станаха по времето на двамата Бойковци в Следствието и в МВР 1995-2005 (Андрей Луканов и Васил Илиев до Илия Павлов и Емил Кюлев). И около 20 банки се обраха по това време, а Държавата се разпродаде за жълти стотинки точно в тези десет години активи за 70-80 милиарда заминаха срещу милиард два.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32 А от тебе колко?
27
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 100 хиляди в банката? Няма и 3 биткойна
26
7
 
3
 
! Отговори
1.Статия от Афера: преди 2 години
ЗАЩО ЛИ НЕ СЕ ПОИСКА ИНФО ОТ УНГАРСКОТО МВР ПО ЛИНИЯ НА ИНТЕРПОЛ И ОТ МОСАД?! ИМАЙТЕ ЕДНО НАУМ. ВСИЧКИ УБИЙСТВА СТАНАХА ПО ВРЕМЕТО НА ДВАМАТА БОЙКОВЦИ ... Бойко Рашков можеше да прегледа архива на МВР преди 2001 за някой криминални прояви на днешни политици, но не го прави. Защо ли!?Можеше да иска информация от унгарското МВР по линия на Интерпол, но не го прави.Най-малкото от МОСАД можеше да е получил оперативна информация за контрабандата и корупцията на мафиотите у нас, които си играят на политици, а поръчват убийства и крадат банки и бизнеси. Не е поискал Рашков не е и полу
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тоя народ - толкова, сори. Няма какво да се ядосва. Костов е виновен.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ATAKA_FOREVER С какво ще купиш имот бе ?
23
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да купиш нещо от брокер, който е 100 пъти по-*** от клиента. Пише цена в лева, после казва в евро е, пише уникален апартамент, а после се оказва, че е нейде в гендерлика, обясняваш му с подробности какво търсиш-а той ти губи времето да те разхожда от апартамент в апартамент, все уникални и ексклузивни по негови думи, а се оказват почти тотал щета на пренадути цени. Цирк на max.
22
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За каво си живял ако си на 40 години и нямаш 100 хиляди в банката?
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ръст на искането , ама при даването се забелязва спад :)))) От там е и разликата в информацията . Има разлики между искали и реално дали :)))) Между другото Русия отдавна ограничава ипотечното кредитиране заради ръст на цените ;) и наближаваща криза . Кви мерки са взели наще по въпроса ? Да не връщаме пак ние чужди кредити ?
20
4
 
26
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
Никога няма да Купя "имот"На тез цени...С това "качество.."..С такова Разпределение..Абе Всичко е... пълен Фалш...Живея в Село..на 15км. От града.Въобще не ме Тресе..
19
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема не е в имотите, а в стойността на парите. От последните има много! А от имотите - не.
18
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали народа бил беден, нямало какво да яде. А в същотото време същия народ граби жилища от по 950- 1100 евро квадрата като топъл хляб. Когато и да се обадиш на оферта 1000 евро за квадрат и ти казват.. продадено е вече.
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да ги видя брокерчетата като манекенки ,ребърцата да ви се броят *** ненужна !
16
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажбата най-често бива последвана от покупка на имот. Как очаквате продавача да свали цената, като знае че после с тия пари ще купи таратанци? Така че пожелавам успех на групата на очакващите цените да спаднат :)
15
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За Бога, братя, не купувайте!" Помните ли този "завет" на Димитър Попов, който ни беше министър-председател за почти година и при когото цените скочиха до небето още през 1990-91 г.? Ако чакате "балонът да се пукне" - няма да стане, ще си се надува още, продавачите отказват да продават, а броят на купувачите расте. Стойте си в хубавата къща на село и свиквайте да ПЪТУВАТЕ до работа и училище - цели континенти живеят така. Никога не бих сменил къщата си срещу престаряла панелка в гето.
14
31
 
5
 
! Отговори
Брокер H2U преди 2 години
Купувате на 2500? квадрата и всеки месец ви капят 600 лева на месец. Лесна и проста инвестиция.
13
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бога братя не купувайте от брокери мошеници са
12
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко са хората в България с джобни около 70 хиляди Евро?Малкооооо!!!А това да се нагрухтиш с ипотечен кредит с такава сума в тая"държава"и в тия смутни времена,граничи с лудост!Така че,много молим да си спестите розовите брокерски сънища за собствена консумация.Баламите отдавна свършиха!
11
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас се вихри спекула на държавно ниво с имотите.
10
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство умишлено увеличава цените!