Спекулира ли се с драстичното увеличение на цените на имотите?

Търсенето на имоти превишава предлагането
Обновена: 27 юли 2021 21:00 | 27 юли 2021 21:00, Ния Христова
128
Цените на имотите у нас вървят нагоре, а търсенето превишава предлагането. Това са наблюденията на брокери в Русенска област. Реални ли са обаче цените?
 
Даниела Станчева вече повече от година търси да купи по-голямо жилище. Категорична е, че цените на предлаганите имоти не отговарят на състоянието им.
 
"70 000 евро се искат за апартамент, който видимо има нужда от ремонт. И това става въпрос за широк център, а в центъра е още по-зле. Само заради позицията на апартамента, дори със старите мебелировки. По 70-80 хил. евро се искат за 60 кв. Никакъв шанс, просто са непосилни. За едно нормално работещо семейство, с дори и над средната работна заплата и двамата като получаваме, и нямаме никаква възможност", обясни пред Bulgaria ON AIR Станчева.
 
Анализаторите смятат, че състоянието на пазара през първата половина на годината е отражение на последиците от епидемията. Забелязва се драстично увеличение в търсенето на определен тип имоти.
 
"Определено се търсят по-големи жилища с повече стаи. Наистина продавачите, това си е пазар, използват момента и завишават цените си, на своите имоти", подчерта председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев.
 
За последните 6 месеца цените на имотите са се увеличили около 8-9%.
 
"Ще се вдигнат цените на жилищата, поради простата причина, че стоките в строителството се завишават. Има една така тенденция за нарастване цените на стоките в строителството с 10, 20, 30, 40% през последните месеци", посочи още Гюрчев.
 
Голяма част от ръста на цените е продиктуван и от това, че търсенето превишава предлагането. Това е тенденция на световния пазар, като се очаква до края на годината цените у нас да се повишат с до 12%.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си купих гараж 20 квадрата за 20К евро. Което си е 1000 евро за квадрат. Не ми се мисли колко струват апартаментите.
8
4
 
40
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Олио- 4 лв.Нивите се пукат от слънчоглед.Елементарно Уодсън.Няма спекула.Има майтап .
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората се чудят къде да влагат парите, които държавата не спира да печата.Никой не иска да рискува с бизнес, еле па у нас с тия мутри безкрай.
6
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брокерските ***нямат почивен ден!Ха дано ви върже някой,ама надали!
5
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си търся апартамент в София да купя.. Но е е някъв кошмар. Всичко е изкупено още на зелено. А цените са умопомрачиителни..
4
36
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомани, алкохолици, кибици, проституция, морален срив, ментална разруха, пълна деградация на моралните и семейно патриархалните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!
3
36
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радев е на път да срине държавата и банките, затова покупката на имот и без алтернатива ! до година всичко в бг ще е по 2 минимум цени хиперинфлация и фалити
2
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спекулира се. Пълно е с новопостроени празни блокчета, с надписи по входовете : Продават се апартаменти, или Дават се под наем.
1
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Търсенето на имоти превишава предлагането"Я Пааак????????????