Всеки пети българин - с психично разстройство

Болници са принудени да поемат и ролята на домове
27 юли 2021 07:10, Петя Славова
98
Всеки пети българин - с психично разстройство
Снимка: БГНЕС

По време на пандемията много страни обърнаха внимание и на психичното здраве. Оказа се, че сме втори в ЕС по брой на население с психично разстройство.

Психичните разстройства са 19 на сто и сме втори по най-голям принос за боледуванията, измерени чрез показателя "години живот в боледуване или инвалидност" /DALYs/ в Европейския регион и са най-важна причина за инвалидност, показва доклад на Сметната палата.

Още по темата

Пожизнените заболявания от чести психични разстройства у нас е 14,54 на сто, сочи проверка за периода от началото на 2017 г. до края 2019 -та, съобщават от одитната институция. Данните са от национално проучване, цитирани в документа, през 2017 г., съобщава "Монитор"

Все още не е изградена ефективна система на психиатричното обслужване, която да се основава на принципите на достъпност на здравни услуги, координираност и непрекъснатост на грижите. Това е основният извод от извършения от Сметната палата одит "Ефективност на системата на психиатричното обслужване".

 Според данни на национално проучване, цитирани в документа, през 2017 г. пожизнените заболявания от чести психични разстройства у нас е 14,54 на сто. Психичните разстройства са на второ място с най-голям принос за боледуванията, измерени чрез показателя "години живот в боледуване или инвалидност" /DALYs/ в Европейския регион/19 на сто/ и най-важна причина за инвалидност.

При одита е установено, че предлаганите здравно-психиатрични услуги се ограничават до стационарно лечение, тъй като всички дейности, свързани с проследяването, поддържащото лечение, рехабилитацията и ресоциализацията, са извън компетенциите на тези лечебни заведения и те не получават финансиране за това.
Поради това в държавните психиатрични болници в страната има десетки пациенти, които не са на активно лечение, но не се изписват, тъй като няма къде да бъдат настанени и на практика живеят там, посочват от Сметната палата. Така болниците са принудени да поемат и ролята на домове за хора с психични разстройства - практика, която съществува от десетилетия. Няма възможности за рехабилитация на хоспитализирани психично болни пациенти. Неприемливо лоши, пренаселени и нехигиенични са всички съоръженията за тях - стаи, кабинети и др.

В одитния документ се отбелязва, че липсва добра координация между обществените здравни услуги и останалите здравни и социални дейности, регламентирани в различните документи - стратегии, закони, правилници; приемственост на грижите след като болните бъдат изписани и се върнат обратно в общността; връзка между отделните професионалисти, имащи отношение към страдащите от тежки психични разстройства и др.
"Финансирането на държавните психиатрични болници се осъществява чрез бюджет, определен на исторически принцип, който не е пряко обвързан с обема на осъществяваната дейност. Стойностите на медицинските дейности, които се субсидират от Министерството на здравеопазването, се определят въз основа на данните за средния разход на лечебните заведения. При тези начини на финансиране е невъзможно да се измери ефикасността и ефективността на публичните разходи", констатират от СП.

В одитния доклад се посочва също, че размерът на публичните средства, планирани за психично здраве, нараства от 53 380 хил. лв. за 2017 г. на 65 932 хил.лв. през 2019 г., но въпреки това системата на психиатрично обслужване не е осигурена финансово, за да функционира ефективно и да предоставя качество на обслужването.
"Това води, освен до неприемливи условия за пациентите, и до други сериозни последици - липса на достатъчно персонал и неравномерното му разпределение, както и липса на инвестиции в обучение, лош морал и отношение към пациентите", се казва в текста.

Крайно неравномерно е разпределението на кабинетите в градовете. Най-много амбулаторни практики има в София, Пловдив и Варна, най-малко в Смолян, Разград и Монтана. В извънболничните центрове липсват социални работници и психолози, които да осъществяват социално-рехабилитационни дейности.
Недостатъчни са специалистите по детска психиатрия и функциониращите стационарни легла за лечение
на деца и юноши с психични заболявания.

Данните от анализите на РЗИ показват, че през 2017г. 19 области са осигурени с по-малко от един психиатър на 10 000 души население. През 2018 г. 18 области имат по-малко от един психиатър на 10 000 души население. През 2019 г. 21 административни области са с по-малко от един психиатър на 10 000
души население. При посочените примери даже не се заявяват потребности от специалисти, подчертават
от СП. Подобно е положението и с детските психиатри.

Сметната палата е констатирала още, че не са изградени единна информационна система в здравеопазването и условия за интегрирани грижи, която да гарантира не само информираното управление, но и адекватното проследяване и лечение на пациентите; ред за проследяване на всеки един пациент; програми за лечение на хранителни разстройства, ранен детски аутизъм, разстройства на развитието, проблеми в нервнопсихичното развитие, поведенчески и емоционални разстройства и др.

Мониторингът на резултатите показва, че "няма система за оценка на ефективността на предоставяната психиатрична помощ и обвързаност на финансирането с качеството на предоставяните услуги. Начинът на регистрация и събиране на данни за използваемост и лечение поражда съмнения в тяхната достоверност и не позволява използването им за целите на взимане на управленски решения".

Сериозен проблем у нас са и нагласите на обществото към психично болните - те продължават да бъдат стигматизиращи и често дискриминационни. Напускайки лечебното заведение, психично-болните попадат
в среда, която не е толерантна към тях, не ги подпомага, включително и най-близките им хора.


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лудите,лудите,те да са живи!Може би са удобни някому.Или всъщност са много малко и Европа иска да завишим отчетността на бройката.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И аз имам.
79
0
 
0
 
! Отговори
чалгата не прощава преди 3 месеца
Наща диагноза луди от либоф, тежка диагноза и то зя цял живот
78
1
 
3
 
! Отговори
иво преди 3 месеца
ФСИ4КИ СМЕ КАТ КАНДИДАТ-ПРЕМИЕРА , СЛАФ4О !
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Начина на живот е пряко свързан със всякакъв вид здраве. В България стрес, ниски заплати, кофти храна, кофти здравеопазване и това са резултатите. След 20 години 5 милиона от които 2 милиона пенсионери, 2 милиона не добре образовани роми и така, житието определя битието.
76
1
 
1
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 месеца
като ви рече човеко, че материала е калпав, подрипате. иначе олеле зян сме. ами, зян сте.
75
1
 
0
 
! Отговори
Борислав Касабов преди 3 месеца
Да се кефиш на анонимното си блеене прилича на овцата . Ало-ооо анонимните овце нагоре надолу в коментарника на днес бегето блеете ли блеете ли тук . Ами блейте а ва е.ба . Това умеете това правите а ва е.ба у тъпите куфалници а ва е.ба а маха я фак дем е-хаааа ............ .
74
0
 
7
 
! Отговори
гр преди 3 месеца
Най-после поне да се адресира този огромен проблем в БГ. Тука въобще темата психични заболявания са някакво ТАБУ. По български, ако нещо не ти е добре, отивай да ти леят куршум, отиди на маг, на врачка, на поп на ходжда, ама не и на лекар. А психо лекарите и институциите са под всякаква критика...
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Всеки пети българин - с психично разстройство" - това са около 20%, в статията пише 19%, което е нормално закръгляване. А сега да видим колко са ваксинираните в България... 19-20%? Хм...
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъвто вожда, такова и племето
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На всеки пети му личи, а всъщност са всеки трети ...
70
1
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 месеца
В шайката ГЕРБ всеки втори има психични увреждания, а тези които ги слуша главата масово са криминални типове. За да те приемат в ГЕРБ трябва или да си луд за връзване или криминален тип, иначе не става!
69
4
 
4
 
! Отговори
Demonaz преди 3 месеца
Лудите в лудницата,а не по улиците да плашат хората. Всички искат права,но ако може да нямат задължения като ромбовете и хомотата. ВЪН!
68
5
 
3
 
! Отговори
Въй преди 3 месеца
Доказателство -само под една статия има 34 страници изписани от антиваксъри. Над 650 души страдащи от ваксинофобия
67
1
 
3
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 3 месеца
Само `втори в ЕС по брой на население с психично разстройство` ли?!Може и още и още може.И още...как да не може??
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Веднага в приоритетите наред с детските градини да залегне и строителството да лудници! Ако ги прибират на време- няма да се размножават и тогава няма да трябват и детски градини!
65
0
 
8
 
! Отговори
Колето преди 3 месеца
Има психотронна апаратура която влияе на психиката , хапчетата от аптеката също да не мислите ,че нямат странични ефекти , ГМО храните , ФЛУОРИДИРАНАТА ВОДА от чешмата , Пръскането със самолети в небето и т.н. !
64
3
 
4
 
! Отговори
чети внимателно преди 3 месеца
Трудовия лагер лекува всичко безотказно!
63
4
 
9
 
! Отговори
до 68 преди 3 месеца
Ами докато си мислите че вирус няма и всички ви лъжат и искат да ви убият с ваксините скоро няма да свърши.
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То това си личи отдавна в коментарите на този сайт... главно душевно болни русофили опа сори путинофили