Всеки пети българин - с психично разстройство

Болници са принудени да поемат и ролята на домове
27 юли 2021 07:10, Петя Славова
98
Всеки пети българин - с психично разстройство
Снимка: БГНЕС

По време на пандемията много страни обърнаха внимание и на психичното здраве. Оказа се, че сме втори в ЕС по брой на население с психично разстройство.

Психичните разстройства са 19 на сто и сме втори по най-голям принос за боледуванията, измерени чрез показателя "години живот в боледуване или инвалидност" /DALYs/ в Европейския регион и са най-важна причина за инвалидност, показва доклад на Сметната палата.

Още по темата

Пожизнените заболявания от чести психични разстройства у нас е 14,54 на сто, сочи проверка за периода от началото на 2017 г. до края 2019 -та, съобщават от одитната институция. Данните са от национално проучване, цитирани в документа, през 2017 г., съобщава "Монитор"

Все още не е изградена ефективна система на психиатричното обслужване, която да се основава на принципите на достъпност на здравни услуги, координираност и непрекъснатост на грижите. Това е основният извод от извършения от Сметната палата одит "Ефективност на системата на психиатричното обслужване".

 Според данни на национално проучване, цитирани в документа, през 2017 г. пожизнените заболявания от чести психични разстройства у нас е 14,54 на сто. Психичните разстройства са на второ място с най-голям принос за боледуванията, измерени чрез показателя "години живот в боледуване или инвалидност" /DALYs/ в Европейския регион/19 на сто/ и най-важна причина за инвалидност.

При одита е установено, че предлаганите здравно-психиатрични услуги се ограничават до стационарно лечение, тъй като всички дейности, свързани с проследяването, поддържащото лечение, рехабилитацията и ресоциализацията, са извън компетенциите на тези лечебни заведения и те не получават финансиране за това.
Поради това в държавните психиатрични болници в страната има десетки пациенти, които не са на активно лечение, но не се изписват, тъй като няма къде да бъдат настанени и на практика живеят там, посочват от Сметната палата. Така болниците са принудени да поемат и ролята на домове за хора с психични разстройства - практика, която съществува от десетилетия. Няма възможности за рехабилитация на хоспитализирани психично болни пациенти. Неприемливо лоши, пренаселени и нехигиенични са всички съоръженията за тях - стаи, кабинети и др.

В одитния документ се отбелязва, че липсва добра координация между обществените здравни услуги и останалите здравни и социални дейности, регламентирани в различните документи - стратегии, закони, правилници; приемственост на грижите след като болните бъдат изписани и се върнат обратно в общността; връзка между отделните професионалисти, имащи отношение към страдащите от тежки психични разстройства и др.
"Финансирането на държавните психиатрични болници се осъществява чрез бюджет, определен на исторически принцип, който не е пряко обвързан с обема на осъществяваната дейност. Стойностите на медицинските дейности, които се субсидират от Министерството на здравеопазването, се определят въз основа на данните за средния разход на лечебните заведения. При тези начини на финансиране е невъзможно да се измери ефикасността и ефективността на публичните разходи", констатират от СП.

В одитния доклад се посочва също, че размерът на публичните средства, планирани за психично здраве, нараства от 53 380 хил. лв. за 2017 г. на 65 932 хил.лв. през 2019 г., но въпреки това системата на психиатрично обслужване не е осигурена финансово, за да функционира ефективно и да предоставя качество на обслужването.
"Това води, освен до неприемливи условия за пациентите, и до други сериозни последици - липса на достатъчно персонал и неравномерното му разпределение, както и липса на инвестиции в обучение, лош морал и отношение към пациентите", се казва в текста.

Крайно неравномерно е разпределението на кабинетите в градовете. Най-много амбулаторни практики има в София, Пловдив и Варна, най-малко в Смолян, Разград и Монтана. В извънболничните центрове липсват социални работници и психолози, които да осъществяват социално-рехабилитационни дейности.
Недостатъчни са специалистите по детска психиатрия и функциониращите стационарни легла за лечение
на деца и юноши с психични заболявания.

Данните от анализите на РЗИ показват, че през 2017г. 19 области са осигурени с по-малко от един психиатър на 10 000 души население. През 2018 г. 18 области имат по-малко от един психиатър на 10 000 души население. През 2019 г. 21 административни области са с по-малко от един психиатър на 10 000
души население. При посочените примери даже не се заявяват потребности от специалисти, подчертават
от СП. Подобно е положението и с детските психиатри.

Сметната палата е констатирала още, че не са изградени единна информационна система в здравеопазването и условия за интегрирани грижи, която да гарантира не само информираното управление, но и адекватното проследяване и лечение на пациентите; ред за проследяване на всеки един пациент; програми за лечение на хранителни разстройства, ранен детски аутизъм, разстройства на развитието, проблеми в нервнопсихичното развитие, поведенчески и емоционални разстройства и др.

Мониторингът на резултатите показва, че "няма система за оценка на ефективността на предоставяната психиатрична помощ и обвързаност на финансирането с качеството на предоставяните услуги. Начинът на регистрация и събиране на данни за използваемост и лечение поражда съмнения в тяхната достоверност и не позволява използването им за целите на взимане на управленски решения".

Сериозен проблем у нас са и нагласите на обществото към психично болните - те продължават да бъдат стигматизиращи и често дискриминационни. Напускайки лечебното заведение, психично-болните попадат
в среда, която не е толерантна към тях, не ги подпомага, включително и най-близките им хора.


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След още една година ковид, нормалните ще са рядкост.....
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и половината от тях пишем коментари тука ...
59
4
 
13
 
! Отговори
Боко с няколко преди 2 месеца
Боко е с няколко психични разстройства ,както и повечето гербави - патологичен лъжец, нарцис а от няколко месеца го тресе и параноя.
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
- Кой хлопа в този късен час?- Дъската ти - отвърна глас.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подозирам, че са далеч повече от 19%. Занм че народа, дето коментира тук не е представителна извадка и процента не е чаак толкова висок, но и само 19% не са.
56
7
 
12
 
! Отговори
Психиатър преди 2 месеца
Лошото е , че най-зле психично е първият държавен чиновник - Фигуранта. При него и усмирителна риза няма да помогне !
55
0
 
11
 
! Отговори
ако съдим преди 2 месеца
по изборите, може и да са повече
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки пети. От 240 - 48. Кои ли са те?
53
0
 
18
 
! Отговори
L. преди 2 месеца
В нашата фирма е всеки втори.
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Народът го е казал, пиян и луд не се гледат в очите, опитайте да идете в чуждо село и да гледате обитателите му в очите, пък ако е вечер- направо си запазвайте легло в реанимацията
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
горе долу толкова бяха гласували за гроб XD
50
0
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
До пишман бугаринКъш! И другия път не ходи да гласуваш, че се изложихме пред целия свят. Търкай кенефите и си тананикай азис.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Как е възможно тази нация да е толкова добре по стандарт, като по умствен капацитет, интелигентност, креативност сме на светлинна година пред тях." - Hahahhahhahhahahahahwhehhagah
48
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така си е. Пълно е с луди хора. Снощи някой като се раззвънял в 4:00 часа и за малко щях да изтърва ъглошлаифа.
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Професора каза, че са повече, т.е. обратното всеки пети е нормален, което води до 80% д.е.б.и.л.и.!
46
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите са безкрайно лигава нация. По 2 немски коли пред панелката, по 2 кутии цигари на ден се пушат и се пие алкохол на корем, ама нямали пари. Само пари са в празните глави. Пари имате, не се притеснявайте. В Молдова и Сърбия нямат. Вие имате.
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ,че има много хора с психични разстройства е едно.Това,че няма адекватни грижи и болници и домове за тези хора е друго.Голяма грешка да се гордеем,че сме европейци.Защото много неща не са на нивото,на което трябва да са.Средно статистическия българин не е бил и на една консултация с психолог.А от такава има нужда всеки човек,защото всички минаваме през болезнени и трудни периоди и имаме трудни взаимоотношения през разлечни етапи на живота.
44
3
 
16
 
! Отговори
Халтава нация преди 2 месеца
От Витоша по-високо нема! Повечето българи, с които без мое желание съм се сблъсквала и всячески избягвам, ми говорят, че виждали извънземни, че Клинтънови били рептили, че някакви елити пиели кръв от дечица за да бъдат млади, че луната била холограма, че ни ръсели от някакви самолети едни лоши хора (кемтрейлс) и какви ли още не щуротии. А, а пък жена му на Боян Чукова ми разправяше, с избила пяна на устата, как каквото имало по филмите било истина и ни подготвяли! За извънземните иде реч
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз шизофренията не я лекувам, щот ни *** боли!
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бе да. Втори в Европа. Всеки излизал и живял на запад ще каже, че нещо сбъркано има в по голямата част от населението. За първи път като заживях навън изпаднах в недоумение. Как е възможно тази нация да е толкова добре по стандарт, като по умствен капацитет, интелигентност, креативност сме на светлинна година пред тях. Психични разстройства друг път.