КЗК установи картел от 30 фирми при санирането в Пловдив

Участниците се договаряли за разпределянето на обектите и цените
Обновена: 29 юли 2021 15:33 | 29 юли 2021 15:33, Анисия Иванова
35
КЗК установи картел от 30 фирми при санирането в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията установи картел от 30 фирми, участвали в санирането на блокове в Пловдив по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Десетина от тях са пловдивски. Разследвани са общо 38 фирми и/или обединения.

От комисията посочват, че в периода 01.10.2015 – 26.06.2017 г. фирмите са извършили нарушение на чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията – за забрана на всякакви споразумения за ограничаване или нарушаване на конкуренцията чрез пряко или косвено определяне на цени и други търговски условия, съобщи БНР.

Комисията е установила, че участниците са се споразумели за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителя. Споразумението има за цел пълно предотвратяване на конкуренцията при подаването на оферти в процедурата, като определя печелившия участник по всяка обособена позиция и така предопределя избора на възложителя.

Изводите на Комисията се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

КЗК е освободила от санкция един от участниците в картела и е намалила наполовина глобата на друг заради съдействие от страна на 2-те фирми в разследването. Общият размер на наложените санкции е 388 687 лв.

Санкционираните фирми имат право да обжалват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама блока на снимката е от Каспичан.
26
0
 
3
 
! Отговори
КАКВА НОВОСТ преди 2 години
Само там ли ?
25
3
 
5
 
! Отговори
ами преди 2 години
Къде беше това КЗК допреди няколко месеца бе?Ако се бяха сезирали тогава шайката от банкя щяха да ги обезглавят....
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 различни фирми били картел?И за колко блока?Ако са 30 блока,то "голям " картел!Дори да са съгласували цени ,според 2 фирми издайници,все пак цената за труд следва да е нормална,а не прекалено ниска,само и само да вземат поръчката и поске както дойде.Това което е установила КЗК са пълни глупости само и само да ощетят малките фирми,защото са работили по време на онова управление.
23
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кои са фирмите бе ва-шта м-ама :)))
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бълха ги охапала - само за нашия блок бюджета за санирането беше над 1 400 000 лв., по над 20 000 лв. за апартамент, и пак си оставиха ръцете. Бутнаха ми старата изолация, сложиха нова, уж пж-хубава, а консумацията ми на ток, с който се отоплявам, скочи с 20%. На печелившите - честито, а ние да продължаваме да си плащаме данъците, че да има и за други...
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 фирми в картел заедно са санирали общо 30-40 блока... Да бе. Просто за пореден път държавните органи се ползват като бухалки срещу дребния бизнес.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то целият ес се крепи на картелите на европейската комисия.
19
1
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Надай се булка на ......
18
0
 
16
 
! Отговори
Дръжте Павлова преди 2 години
Защо не извикат Лиляна Павлова? Тя има да отговаря на много, много въпроси-и за санирането, и за магистралите когато даде разрешение да се строи върху археологически ценности ( Археолозите направиха щит пред багагерите, а Павлова им каза ехидно-Да не драматизираме...), освен това и за винетките... Тази "всестранно" развита личност и любимка на Борисов, натвори невъобразими вреди за държавата! След като я направи и измислен министър по евродомакинството, Борисов я скри в Люксембург
17
1
 
13
 
! Отговори
Това преди 2 години
не е санирани крепостни селяни-лепене на стереопор и боядисване в циганиckи цветове!!! Просто 2млд лева се откраднаха и африкасния българин си мисли, ще санира!! Най-*** племе на планетат Земя!!!
16
0
 
18
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Просто ги глобяват и шапка на тояга, ахаха вместо да им се отнеме лиценза и да се вкарат в затвора
15
1
 
8
 
! Отговори
mery преди 2 години
В България картел от 30 независими фирми трудно меже да се направи освен ако собствениците на са свързани лица или са 3-4 собственика на тези фирми.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато умните се наумуват,лудите се налудуват.Докато ние си мълчим от страх или от мързел да изразим позиция,те ще се възползват от всяка ситуация,която може да им донесе печалба.Затова-БДЕТЕ И НЕ МЪЛЧЕТЕ!
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големите далавери са в санирането,магистралите и метрото.Който е бръкнал в тази каца с мед си е оправил живота завинаги.А вии,вии сте и..оти/както е казал поета/,че гласувахте и пак гласувате за същите.
12
0
 
10
 
! Отговори
ахмед преди 2 години
Да проверят телекомите, там също може да изкочи заек.
11
3
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И ТРЯБВАШЕ ДА ДОЙДЕ СЛУЖЕБНОТО , ЧЕ ИЗОБЩО ДА СВЪРШАТ НЯКАКВА РАБОТА! ЩО ПРИ БОРИСОВ НЕ ОБЯВИХА, ЧЕ Е КАРТЕЛ! ЩОТО ЩЯХА ДА НАВРЕДЯТ НА ИМИДЖА НА БОРИСОВ И ДА ГИ УВОЛНЯТ! ГЕРБ И ПРЕСТЪПНОСТ Е ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!
10
3
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГЕРБЕРСКИЯ КЗК СЕ ЗАНИМАВА С ГЛУПОСТИ!!! ОТ 2008-*** РАБОТЯТ САМО ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА ГЕРБ!!! ЩО НЕ УСТАНОВИХА, ЧЕ ИМА КАРТЕЛ ПРИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОЛИО! ЗА ПОСЛЕДНО КЗК Е РАБОТЕЛ ПРЕЗ 2008-*** ГОДИНА!
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болници тънат в мизерия.Улици и тротоари са лунни пейзажи.Няма достатъчно детски градини. За тия неща пари няма,но за саниране-бол!Защо аз сам си санирах жилището,а на другите държавата им го прави и то с моите данъци!Защо,бе?
8
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
наи после кзк се събуди ние от колко години пишем за този проблем същото е стопломерите и водомерите искат да се сменят с електронни гледаите сега каквостава 109 лева броиката нали искахте частната инициатива държавата да не семеси хаиде сега плащаите