Специален влак отбелязва годишнина от първия влак по теснолинейката

Билети могат да бъдат закупени от гарите София, Пловдив, Септември, Пазарджик и Велинград
Обновена: 29 юли 2021 16:39 | 29 юли 2021 16:38, Красимир Ангелов
8
Специален влак отбелязва годишнина от първия влак по теснолинейката
Снимка: БДЖ

БДЖ и Гражданско сдружение "За теснолинейката" организират пътуване със специалнa композиция по повод навършването на 95 години от потеглянето на първия влак по теснопътната жп линия Септември-Добринище.

За отбелязването на годишнината на 1 август любителите на теснолинейката ще могат да пътуват със специално осигурен за тях влак, който ще се движи по маршрута от гара Септември до най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово, съобщават от държавната железница.

Атракционният влак ще пътува в състав от стандартни пътнически вагони и товарни вагони, каквито смесени композиции са пътували всеки ден по линията до спирането на товарното движение в началото на века. Към състава на влака ще бъде включен и вагон бистро. Композицията ще замине от гара Септември в 10:45 ч. и ще предложи богата туристическа програма за своите пътници.

По време на пътуването са предвидени престои на влака в гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка, където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода.

В гара Аврамово композицията ще престои час и половина, където пътуващите ще могат да се насладят на приятна разходка или пикник в красивата планинска местност. При пътуването от Аврамово до Септември влакът ще престои на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк "Клептуза". Композицията ще пристигне в гара Септември в 18:35 ч. 

Цената на двупосочния билет е 45,00 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст. БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.  

Билети могат да бъдат закупени от билетните каси в гарите София, Пловдив, Септември, Пазарджик и Велинград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
115 преди 2 години
Ваклинов, който спаси(уж) теснолинейката, е назначен на тлъста заплата в БДЖ!
7
1
 
1
 
! Отговори
Паметлив преди 2 години
Иван Костов искаше да закрие тая линия...
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не приспивайте бдителността на хората с увеселителни влакчета хе хе.
5
0
 
4
 
! Отговори
Мая преди 2 години
През ноември маршрутът е вълшебен, но 45 лева е цяло състояние, макЪр и за специален влак.
4
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
О!..."Теснолинейката" БЕШЕ една от ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ на тоя дивен и прекрасен рай- Родопа планина..Не съм се возил отдавна на нея..Не знам изобщо съществува ли още влак по тая линия..Знам само,че преди време ликвидираха отсечката от Варвара до Пазарджик..Била "нерентабилна"..Жалко че нямам време,бих се включил в това пътешествие..
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, от одавна искам да се возя в него. Ще е още по голяма атракция ако се превърне във влакче ресторант!
2
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"НА гара...", а не "В гара...", Краси!!!Може ли да си толкова неграмотен?
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия зорлем ще вдигнат цената за пътуване с влакчето.