Колко дълго още ще остане България в зелената зона за COVID-19?

На областно ниво всеки щаб ще взима решение в зависимост от заболеваемостта
26

Здравните власти започват проверки за носене на маски в заведенията в разгара на летния сезон. Инспекции ще се правят в заведенията, които са на закрито по Черноморските курорти, бензиностанциите и хората, преминаващи транзитно през България.

Според заместник-министъра на здравеопазването Александър Златанов, ако противоепидемичните мерки продължат да се спазват, страната ни може да остане още дълго в "зелената зона". Препоръките са в разгара на летния сезон маски да се носят на закрито, за да не влезе България в следващата Ковид зона.

"Към момента имаме 44 заболели на 100 000 души, за да преминем към следващата зона и да излезем от "зелената", трябва да достигнем 95 на 100 000 души. Това няма да стане поне в близките 10 дни. Това, че предприемаме известни мерки е, за да действаме превантивно. Много по-важни са мерките, взети навреме, отколкото, когато вече сме в следващата зона", подчерта Златанов.

Още по темата
На областно ниво всеки щаб ще взима решение, в зависимост от заболеваемостта.

Предвижда се при четвърта вълна на коронавируса страната да разполага с над 7000 легла за неусложнени пациенти и над 500 за интензивно лечение. Здравният план за справяне с нова Ковид вълна се очаква да бъде обсъден утре при президента Румен Радев. На срещата ще присъстват  представители на Министерството на здравеопазването и вицепремиери, съобщи в парламента служебният премиер Стефан Янев.

Служебното правителство пък е обсъждало вариант държавата да раздава ваучери за почивки на хората, които се ваксинират.

"Мислехме за мотивационно подпомагане на кампанията да подготвим мерки, които предлагат някакъв вид ваучери за тези, които се ваксинират. Целта е те да бъдат използвани в българския бизнес, в туристическия бранш", разясни служебният премиер Стефан Янев.

Здравните власти обмислят и повишаване на цените на клиничните пътеки, по които се лекуват пациентите от коронавирус. Предстои промените да бъдат обсъдени на заседания на надзорния съвет на Здравната каса.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
"Колко дълго още ще остане България в зелената зона за COVID-19?" Ами не знам. Защо питате? Сценарият е у вас - прочетете и ни кажете!
20
1
 
5
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
"Здравните власти започват проверки за носене на маски ..."Защо не са го правили досега? Съдействали са за разпространението на заразата ли?
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова дълго, колкото ни позволят. Пландимията се дирижира на световно ниво от самото начало.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
въпроса го знаят всички дето пишат на изуст бройката ;)
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде се скри ония мишок министъра???
16
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е част от хибрдната стратегия на руския слуга Радев да съботира ваксинацията: вместо централизирана и повсеместна кампания за ваксиниране - всеки да "преценява". После ще хвърлят отговорността на въпросните и ще си измият ръцете. Жалкарите стигнаха дотам, че вместо да обяснят, защото при Служебното правитлество ваксинациите паднаха от 30 хиляди на 12 хиляди, те ни уверяват, че ще има достатъчно легла за тежко болните, които ще са такива заради саботажа на руските слуги от военната хунта!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не могат да обхванат карантинираните, нямат ресурс да проследяват контакти, та ще имат възможност да следят за мерките.... Тоя план не струва и хартията на която е написан.
14
1
 
15
 
! Отговори
Ник преди 2 години
много бие на очи най-неваксинирани и зелена зона. затова ще правят ще струват и ще надписват бройките докато не влезе територията и в червена зона. да могат да кажат - ний кът ви казвахме да се набодете, вий не слушкахте... а бройките се надуват И от вакснати туристи, дето им трябва тест да се приберат обратно в концлагерите си, където вече са им приготвили И трета игла. скоро и 4а, 5а - колкото поемат.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв ли зло вещ апарат е задействан за глобално натрапване на истеричен страх от грипов вирус и глобално фа ши зиране на чудовищен тър гашески механизъм на безумно агресивна разпродажба на т. нар. ваксини с от ри цат елен ефект.
12
9
 
21
 
! Отговори
123 преди 2 години
Махайте мерките. Няма никакъв ковид. ***.
11
3
 
15
 
! Отговори
Златанов преди 2 години
Е тотален профан ! Как може заместник министър да не знае ,че от вчера България в в оранжевата зона ?! Тъ пи политици , не виждат по далеч от егото си и подценяват интелекта на хората.
10
2
 
17
 
! Отговори
Гражданина Геле преди 2 години
Сакам да ви кажувам ке се мре некой ден, ама неке да е от коронувирусу.
9
4
 
40
 
! Отговори
Лена преди 2 години
Стига с този грип, хората имат далеч по-големи здравословни проблеми, а само се обръща внимание само короната.
8
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сбъркан е въведения от мутрите начин за изчисляване на тези нови случаи за 14 дни. Мутрите така го направиха, че се разбира какво става с месец закъснение. Сега ще прескочим този праг от 95 нз 100000 след 5 или 6 дни, но официално ще го обяват след повече от месец.
7
1
 
15
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Всъщност е малко над 45 на 100000, а за мутрите ще си спомняме с отвращение.
6
8
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Този е лъжец, в момента разпространението на Ковид е 31.4 на 100000.Тежки месеца очакват България, ако тези *** се задържат на власт, ще има да си спомняте за бат ви Бойко с носталгия.
5
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-бързо се бодем с неработещите експериментални препарати, толкова по-бързо ще изстреляме бройките "новозаразени" нагоре. Питайте Англия. Питайте Израел.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото трябва...
3
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитат: "Към момента имаме 44 заболели на 100 000 души, за да преминем към следващата зона и да излезем от "зелената", трябва да достигнем 95 на 100 000 души. Това няма да стане поне в близките 10 дни. *** Всъщност до седем дни ще ги минем тези 95 на 100000.
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие превантивно сте си взели каквото трябва. Циркът май е на път да свършва.