Почивка ли? В 6 ч. за място на плажа, паркингът - колкото хотелската стая

Цените в баровете са като в София
Обновена: 6 авг 2021 08:43 | 6 авг 2021 07:00, Камелия Цветанова
165
Почивка ли? В 6 ч. за място на плажа, паркингът - колкото хотелската стая
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото пълни плажове и липса на свободни чадъри и места за паркиране лазят по нервите на туристите. Докато в Гърция, за да стигнеш до плажа ти трябва само добро желание, а местата за автомобила и за сянката са безплатни или на цената на едно фрапе, у нас през това лято не само повечето чадъри се предлагат без намаление, но и за да се радваш на вълните от близо и върху шезлонг трябва да посрещащ изгрева край морето.

Още по темата

“Идвам в 7 часа на плажа и вече всичко е заето. Направо спят на плажа”, обясни за “Труд” един от работещите на ивицата в Златни пясъци. В 9 часа е немислимо да откриеш свободно място, включително под чадърите, които са резервирани за гости на хотели. За съжаление това проваля почивката, защото или трябва да си на плажа в ранни зори, или оставаш без място, разказаха за “Труд” почиващи.

Гости на Албена пък се оплакват, че заради ниските цени на чадърите и шезлонгите - по левче, платилите “ол инклузив” пакети не могат да открит свободни места на плажа. Същата е ситуацията и по южното Черноморие. В Поморие за чадъри и шезлонги още от края на юли се става по изгрев. Наплив има и на юг от Слънчев бряг, в курортите, къмпингите и градовете, които традиционно са предпочитани от българските туристи. Свободни места на плажа по-лесно се намират в курорти на север като Св. Св. Константин и Елена, тъй като част от хотелите в него не посрещат туристи поредна година.

Според почиващите е крайно време да бъдат взети мерки, за да се нормализират условията за почивка на българското море. Колкото и добри да са офертите на хотелите, когато се “биеш” за сянка на плажа или край басейна, почивката ти е провалена, обясниха за “Труд” събиращи тен край морето. Те призоваха да се вземе пример от Гърция и плажовете да станат безплатни, да се стопанисват от общините или бизнеса, а не от концесионери, а чадърите да се предлагат срещу питие.

Всички добри хотели са пълни поне до средата на август и да си намериш място е почти чудо, обясниха македонски туристи. Те пристигнали у нас без резервация и се наложило да спят по два дни в три различни хотела, заради липсата на свободни места.

Освен коронавируса, който накара голяма част от българите да преоткрият родното море, причина за почти пълната заетост от средата на юли до средата на август е и фактът, че голяма част от хотелите работят с капацитет от 30-40 на сто заради липсата на персонал, а други места за настаняване въобще не са отворили. Голяма част от заетите в туристическия сектор решиха да сменят попрището си след като останаха без работа за над година заради ковид мерките.

По-трудно обаче се оказва не да резервираш ваканция, а да намериш място за колата си. Цените на паркоместата започват от 5 лева на денонощие и стигат до 20-30 лева, но места в големите курорти няма. Така тези, които са избрали да се настанят в къща за гости или малък семеен хотел, дори плащат по-малко за нощувките, отколкото за престой на колата им край морето. Курортите преди години са планирани основно за чужди гости, които пристигат у нас със самолет. Затова няма оставени места за паркиране на индивидуални коли и на автобусите, с които пристигат през това лято туристи от Чехия, Полша, Украйна и Молдова, обясниха от бранша.
Цените на баровете и заведенията край морето са почти същите като тези в центъра на София. За фрапе давате средно 3 лева, за кафе - 2 лева, а за коктейл около 10 лева. Бирата и безалкохолните вървят с надценка до 100% в сравнение с цените в магазина. Пици можете да намерите за 3-4 лева, а хубави хамбургери за по 10-12 лева.
Заради липсата на свободни шезлонги част от баровете край брега са се изхитрили и предлагат барбарони, пейки и столове ала шезлонги под чадър на своите клиенти, но изискват минимална консумация. Така, ако сте само двама ви обясняват, че масата е резервирана и ви предлагат столче на бара. А често сервитьорките “хитруват” и докато едната ви прибира бакшиша за мястото, другата идва да ви обясни след час, че мястото е заето за други клиенти. Така персоналът си изкарва двоен и троен бакшиш, но за сметка на недоволни клиенти.

Интересно е, че тоалетните около заведенията край плажа не са безплатни, а струват на туристите по левче, което неминуемо води до “ползване на морето” вместо на предназначените за целта места. От част от заведенията са решили въпроса като предлагат талони за санитарния възел, но за да получите такъв трябва да не сте срамежлив и да си поискате.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: мореплажчерно море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
високопарни преди 2 години
фрази и накрая ни6то
142
0
 
0
 
! Отговори
ськрови6тето преди 2 години
замества лиубовницата докато са на море децатаникога вече тоя филм
141
1
 
4
 
! Отговори
дедо Пене преди 2 години
Никога вече на нашето море.
140
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четох , че някой искаше да пътуваме ,като французите с влак.Нека си представи средностатистическо семейство с две деца как пътува от Монтана до Царево чрез БДЖ и да каже дали ще си го причини. Тука смело пише иначе.
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция е същото където има руснаци ,кърпи по празните шезлонги докато пияния мужик се събуди около 12ч.*** по заведенията за хранене.Само плюете БългарияХодих в Анталия преди 3г. в4 звезден хотел и няма да повторя
138
3
 
4
 
! Отговори
ss преди 2 години
сега се върнах от Китен. Места за паркиране бол ( ама българина иска да спре под терасата си ), отивам в 9 на плажа места само на първа линия за заети ! Кеф ти е на шезлонг кеф ти е на пясъка ... ! Платената ивица чиста без фасове чаши и т.н. а безплатната чаши, фасове, торбички и т.н. В 11 е пълно навсякъде по плажа. Към 12 започва да се изпразва и до към 4 има доста свободни места ! След 4 пак започва да се пълни и към 6 започва да се изпразва ! Кръчмите спират гирултията в 23:00 !
137
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязал съм,че обикновено сравняват къща за гости в Гърция с хотел с 3 звезди с басейн,в България.Дайте да сравним съпоставими неща.Миналата година от 1.09 бях в комплекс в Сл.Бряг с 10 басейна,нощувката беше 16 евро/сам човек в студио/През 2019 бях в хотел до Лозенец с уникална панорама и също с басейн,срещу 50лв. за сам човек в двойна стая.Съмнява ме в Гурция да има подобни цени за този клас хотелиПокажете такива цени в гърция
136
1
 
0
 
! Отговори
Barba Ganios преди 2 години
До Анонименdo 133 ......vie kolega ste se klasiral veche s tova izkazvane za "polagane na obshtestveno polezen trud ejednevno dokato trae sezona " ! Oborka na bokluka ot plaja ....naprimer ...
135
1
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 2 години
....reshenieto e mnogo lesno !!! Van mutrite ot chernomorieto !!! Zabrana za koncesionirane na plajovete ! Kakvo dava pravoto na niakakv promat da mi prodava na chas kstce ot prirodata ?!?? Sabariane na nezakonnite postroiki po moreto ! Moreto si ni be chisto i podredeno ,za vsichko be pomisleno predi da go naserat novoizliupenite "biznesmeni " !!! Tiah triabva da izgonim ! Da si varnem darjavata ! Da si spazvame zakonite i togava vsichko shte e nared !!!
134
0
 
6
 
! Отговори
Българка преди 2 години
баба Ванга бе казала че морето ще дойде до Шумен. Е тогава ще ходя на брлгарското Черно море,,, а то ще е скоро много скоро ,,,
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАП да провери клиентите на хотелите със цени на нощувка над 500лв, и скъпи возила-препълнени паркинги, от къде имат толкова много пари да ги харчат.
132
1
 
6
 
! Отговори
Hoqsan преди 2 години
С жена ми отдавна почиваме и пътуваме обратно на посоката на движение на стадото - кефът е голям! Offseason е прекрасно да се почива, да се обикаля с велосипед, да се седи сам на плажа... ходете на жегите и на е-коли лятото, ходете...
131
1
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
За морските плажове - Ако не само констатираме, а се замислим, защо чадърите и шезлонгите по българските плажове са скъпи и защо системно не достигат ще стигнем в ЗУЧК където има императивно изискване :- всеки плаж да има 50 % абсолютно чиста свободна зона. Точно това изискване е причината за недостига и цената на чадърите.
130
0
 
7
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 125. 60 Евро на вечер??? Приемливо??? Да не са 60 лв??? 60 евро на вечер няма да им дам на тея *** да им се тъпча на мизерията и да им ям ***!!
129
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kупувам си едни чадър (малък-10 лв или по-голям 20 лв) по пътя и се шльопвам на свободната зона. Специално на Слънчака е доста широка, няма сгъчване гъъззз до гъъзз.Ако е през септември, няма нужда даже и от чадър. М/у другото, виждал съм и доста чужденци да правят подобно. Въпросът е не само до пари...
128
4
 
13
 
! Отговори
Stoedin преди 2 години
Отдавна нашето море хубаво само до края на юни и след 10ти септември. Виж, Гърция е друга работа.
127
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВ други държави са напълно безплатни плажовете, даже в някои държави има спасители и пак са безплатни! Не знам какво сте гледали , но за качеството което предлагате, ако оскъпите с плащане и на плажа, паркоместа,то туристи, втори път ,няма да видите да се върнат някога!
126
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайморските курорти бяха направени само като пешеходна зона с паркове,градинки, зеленина, дървета имаше дори покрай плажната ивица и с много по-малко хотели от днес, имаше само един единствен път за коли, автобуси и паркиране, даже шумните дискотеки ,бяха далеч от хотелите за спане, плажа беше напълно безплатен, заведения по плажа нямаше, но имаше спасители, радиоточки за издирване на изгубили се, безплатни медицински пунктове,съблекални с душове,тоалетни. Все пак, южното Черноморие е по-добро.
125
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отивайте в Гърция,Египет,Тунис, не са далеч и са много по-добре от българското Черноморие
124
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какао бийч - почти винаги сутрин първите 4 реда са "резервирани" с хавлии според този, дето събира таксата.Според него хората са дошли в 7, платили са си, взели са си касов бон и са си оставили хавлиите. Определено си прибира парички от това да им пази хавлиите. И вместо за един чадър да се плаща по няколко пъти на ден (понеже има хора, дето плащат и ползват 3-4 часа само), той остава резервиран само за 1 ползване. И така и концесионрът не печели, а този с касовия апарат. Това трябва да престане