Август с 5-6 градуса по-горещ от нормалното, кога ще има захлаждане?

След седмица нова топла вълна ще обхване цяла Европа
14
Август с 5-6 градуса по-горещ от нормалното, кога ще има захлаждане?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До този момент месец август е с 5-6 градуса по-топъл от нормалното и ако съдим по прогнозата за следващите дни, може да се класира на едно от челните места по топлина, откакто се правят метеорологични изследвания у нас.
Това заяви климатологът проф. Георги Рачев пред bTV.

Още по темата

Времето у нас през следващите дни ще продължи да бъде горещо, като се очаква топлата вълна, обхванала страната ни, да продължи през цялото следващо десетдневие.

В средата на тази седмица в България ще навлезе студен фронт, който ще донесе краткотрайни валежи и гръмотевици на места, но температурите ще се понижат едва с градуса-два.

От петък нататък предстои ново затопляне, а след седмица нова топла вълна ще обхване цяла Европа, поради което живакът на термометрите у нас ще продължи да показва стойности над 30 градуса.

За съжаление екстремните горещини и практическата липса на валежи няма да бъдат от полза на огнеборците, които се борят с пожарите на територията на Северна Македония, Гърция и Турция, коментира Рачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: августжегаРачев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
5
 
! Отговори
Бай Знай преди 2 години
И запомнете от мен-аз от баба ми го знам и е верно: след горещо лято следва студена зима.И се пригответе от сега.Природата следва своите естествени цикли от векове. Но хората са склонни да забравят бързо. Освен това напоследък са много склонни да вярват на интернет и телевизия.Абстрахирайте се от облъчващите ви медии-те следват нечии комерсиални интереси - например да "ядете, ядете ...сладолед". Спомнете си какво са ви казвали бабаите ви.Там е истината за живота.
13
3
 
11
 
! Отговори
Бай Знай преди 2 години
На 65 години съм. Живял съм и в Русе и в Разград и в Пловдив и в София.Спомням си, че през 70-те години на миналия век летата в Русе бяха адски горещи - редовно имаше температури от порядъка на 39-40 градуса.В Пловдив помня 2000, 2002, 2010, 2012 - адски жеги през лятото . Термометрите удряха 40 градуса. А в далечната 1981-1982 като студент в Пловдив летните сесии бяха изтощителни. Такава жега беше, че четях за изпитите с краката в леген със студена вода.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм от Русе. През август температурата редовно стига 45 градуса и ги държи за седмица до 10 дни. Какво ревете, не разбирам.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сечете още гори и се чудете защо е жега. В балкана е хладно.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9 Аз съм живял през 70те и 80те. Едно лято температурата удари 39 градуса си спомням.
9
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този като че ли вчера сее родил и не помни че температурите през юни юли и август В 70-те и 80-те години не надившаваха 26.28 градуса за района на София и 30.32 гр. за Сандански и Петрич. Но според големия метеоролог температурите били се покачили само с 5.6 градуса. От къде ги намират такива умници неам идея. Този си мисли че които сме живяли в 60-те 70-те и 80-те години вече сме си отишли и може да лъже младита 20 и 30 годишни хора. Не лъжи ами кажи че с 10 14 градуса са нагоре температупите
8
7
 
11
 
! Отговори
Да преди 2 години
С HAARP технологиите може през ден жеги и наводнения !
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво захлаждане бе. Лято е трябва да е жега. Кви захлждания ,кви печки.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лято е - нека е жега.Пожарите са причинени или умишлено или от човешка дейност - да се забрани паленето на стърнища, хвърляне на фасове от коли. Спонтанно самозапалване е много рядко.Колко CO2 се отделя при един такъв горски пожар? Колкото 1 милион леки автомобила за 1 г...
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко върви по план, след 100г в БГ ще се разхождат лъвове и камили. Пейзажа ще е прекрасен марсиански и от горите няма да има и помен. Децата ще четат че едно време е имало гори и дървета само в приказките.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Западна Европа толкова студено и дъждовно лято не е имало от много години.
3
7
 
19
 
! Отговори
Апокалипсис сега! преди 2 години
В момента се пали на поразия по света за да се засили усещанета за апкалипсис, за да мине опорката за драматични и фатални климатични промени и да се смачкат нормалните хора! Към тази схема е и Ковид измишльотината, мигрантските вълни и пр.!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че дните стават все по-кратки и слънцето залязва по-рано, че иначе верно щяхме да се изпържим.
1
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спрете тока /климатиците и колите- със сигурност в София ще паднат температурите