Заплатата не стига за море, теглим заеми за лятната почивка

Около 1000 лв. е най-честият заем, който да се върне до Коледа
11 авг 2021 21:15, Петя Славова
127
Заплатата не стига за море, теглим заеми за лятната почивка
Снимка: БГНЕС

Скок на търсенето на бързи кредити през летния сезон. Най-търсеният заем е за около 1000 лв. с опция за изплащане до шест месеца, обясниха представители от бранша пред "Телеграф". Така, за да отидем на море през лятото, издължаваме борча чак до Коледа.

Освен с бързия кредит, българинът отделя над половината от месечната си заплата за море. През тази година най-много пари се отделят за пътувания в страната и доста по-малко за чужбина заради все още върлуващия  коронавирус и несигурната обстановка по границите.

Още по темата
По-заможните българи теглят заеми между 2000 и 3000 лева, които обаче разсрочват за 12 месеца, тъй като им излиза най-изгодно. Бързите пари се вземат освен за почивка за дребни ремонти в дома или на вилата или примерно за ревизия по автомобила, преди да отпътува на дълъг път, обясниха кредитните експерти. Освен бързи кредити хората, които са на трудов договор с висока осигуровка, без проблем могат да вземат кредитна карта или да увеличат двойно кредитния си лимит по нея.

Според данни на банките, за последните два месеца подобна тенденция също се забелязва. В последните години фиpмите за бъpзи ĸpeдити ca нaмepили cвoя пaзapнa нишa, ĸaтo пpивличaт зa ĸлиeнти xopa, ĸoитo имaт нyждa oт спешни финaнcи в 3 ocнoвни нaпpaвлeния - пoчивĸa в чyжбинa и в Бългapия, cтoĸoв ĸpeдит и зaeм дo зaплaтa. Haй-мнoгo ca взeтитe зaeми зa ĸpeдит дo зaплaтa - между 300 и 500 лeвa.

Mнoгo xopa ce възпoлзвaт oт тaзи oпция, зa дa изĸapaт мeceцa, a вpъщaт пapитe cъc cлeдвaщия cи дoxoд или след като изкарат лятната си отпуска. Този вид заеми бележат същински бум, а увеличението им е с над 15% след локдауна. Причината според експертите е, че се наложи на хората да пътуват, цените се повишиха и така проявяват гъвкавост, за да не се налага да търпят лишения извън ограниченията, наложени като мерки заради коронакризата. Ha втopo мяcтo ca cтoĸoвитe ĸpeдити, ĸoитo oбиĸнoвeнo ce взимaт зa бялa и чepнa тexниĸa.

Teглeнeтo нa ĸpeдит oт фиpми зa бъpзи зaeми e cpeд пpeдпoчитaнитe нaчини зa мoдepнизиpaнe нa дoмa. Πpи избopa нa дpyжecтвo зa бъpзи ĸpeдити ce избягвaт плaщaнeтo нa внocĸи пo дpyги зaeми в бaнĸи, ĸaĸтo и дoĸaзвaнeтo нa дoxoд. Oбиĸнoвeнo ĸpeдитът ce взимa caмo срещу личнa ĸapтa.

Той обаче е значително по-скъп от този, който отпуска банката, предупреждават опитни в бранша. Ако сега изтеглим 1000 лева бърз кредит за море, ще ни се наложи да върнем с 250 лева отгоре за 6 месеца. При условие че вземем парите от банка обаче за същия период, ще върнем 150 лева отгоре. В банките условията обаче са много по-сложни и затова мнозина от потребителите, които теглят по-дребни суми за почивка, предпочитат фирмите, обясниха експерти.

За да може да си позволи сносна почивка на Българското Черноморие или пък в Гърция, едно семейство от мъж, жена и дете трябва да заделя поне по 200 лева от дохода си през годината, изчисляват експертите. Така за около 12 месеца с този спестен бюджет семейството може да си позволи седмична почивка ол инклузив.

Разбира се, един кредит от около 1000 лева към тези пари допълнително увеличава възможностите за по-добър отдих. Експертите са категорични, че до 2000 лева стигат за хубаво море независимо у нас, или в Гърция и Турция, които продължават да са търсени дестинации от българите, независимо от ограниченията заради все още ширещия се коронавирус. Проучванията на финансовите консултанти показват, че около 10% от хората, които откриват депозит в банка, го правят с цел почивка и пътуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
6
 
! Отговори
-- преди 2 години
Раздават кредитни карти с по 20% лихва на който поиска. После да не искат да ги спасява държавата?
79
7
 
30
 
! Отговори
Бухала преди 2 години
Само *** теглят пари за почивка и после се свиват като скотове цяла година.За една снимка у Фейса да си покажат мършавите дръгливи *** на някой плаж и оскотяват.Пари за море се спестяват от предната година.Каква почивка ще е,ако постоянно мислиш,че имаш да връщаш?!Но манталитета на *** е такъв-5 дена на море,после *** ще се яде.
78
11
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 2 години
Ако нямаш пари не отиваш на почивка. От какво си се изморил? Или някой като мен не ти е платил заплатите? Не работите, а само айляк търсите. Който работи има достатъчно за поливка, за ипотека, за кола, за децата Ама не работите.
77
3
 
3
 
! Отговори
Верно бе. преди 2 години
Седя под асмата,топя краката си в леген и чакам ГУГЛЕ къв шнорхел ще ми продаде!Спестявам и за плавници от Алиексрес с 20 % ДДС.
76
6
 
10
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Ако не пушите, ако не пиете, ако не се къпете, ако не си купувате дрехи, ако навсякъде ходите само пеша, ако не се отоплявате през зимата, ако не ползвате ток и интернет, ако се храните по един път на ден с готови спагети за 1.30 лева, знаете ли колко пари ще спестите за море на Малдивите? Ехееее. Супер ще си изкарате.
75
5
 
0
 
! Отговори
Който се интересува преди 2 години
До който се интересува търсете ме след десетина дни болен съм от нещо дето не е корона и не е смъртоносно, но едвам го гътнах и преборих. Значи след десетина дена ще съм ок, но за момента съм в отвратителна кондиция и настроение, което няма да ви хареса!
74
4
 
8
 
! Отговори
До 99 преди 2 години
Още един с ***.ло.ум.ни тези. Един така смяташе, че ако не давам пари за цигари, за 10 години съм щял да си купя мерцедес. Аз го попитах, ти пушиш ли? А той ми отговори, не. Тогава, къде ти е мерцедеса?
73
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако спрете да пушите , да пиете всяка вечер и да ядете 1кг салата... ще имате пари за 2 екскурзии на година. Въпрос на гледна точка, как си харчиш парите.150лв цигари на месеца , 100лв за пиене , плюскане 100лв в повече. Общо 350лв на месец. По 6 месеца ... една здрава почивка.
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 96 Криси.Ти му изневеряваш и пак,па и 100 пъти да те води нали?-:)) Чуждите топки,са по сладки от тези,дето ги пипаш когато се " сетиш"!-:))
70
13
 
2
 
! Отговори
Криси преди 2 години
Аз съм му казала на моя, или два пъти в годината на море водиш мен и детето, или ти изневерявам. Води ме не, ами и хоро играе.
69
3
 
5
 
! Отговори
до мафия преди 2 години
Ти си клиент-мечта за тях.А ако имаш само апартамента си бъдещ бездомник или самоубиец.
68
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Валутен курс-руска рубла, албански лек и аржентинско песо 1.5 стотинка.
67
4
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
И за салам народен не стига а Тиквата преяжда с луканка :)))
66
7
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
до 88 дали са ме " удобрили" или " одобрили" какво значение има как съм го написал педанте?-:)) Щом съм в играта наречен трудов пазар,значи имам все пак умствен и физико трудов капацитет за да съм там!-:))) Кажи му педант и не го обиждай повече!-:) Сега какво,и за запетайките ли ще се хванеш???-:) Леле леле!
65
6
 
9
 
! Отговори
мафия преди 2 години
Всички са мафия. Теглих малко заемче от 15000 за да си купя кола, взех БМВ сигурна и комфортна кола, обаче излезна трошляк, и веднага в сервиза 2000лв ремонт, айде още едно кредитче, нямах пара за гуми и зимата затънах, съответно трябваше джипка да ме изтегли и ми счупи бронята, с боята 500лв а идва коледа та теглих още едно заемче, пролетта обединих всички в един и останаха за гърция, сега дръпнах малко за слънчака. Оня ден ми звънят дължа 30 бона, от къде да ги взема, та заложих апартамента.
64
2
 
17
 
! Отговори
шнорхел премиер преди 2 години
да теглиш заем за да отидеш на море е меко казано глупаво
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Валутен курс-1 сръбски денар 1 стотинка, 1 турска лира 20 стотинки , 1 евроо 1.95 лв., 1 долар 1.65 лв., британски паунд - 2.30 лв.
62
6
 
10
 
! Отговори
До българин преди 2 години
Пак хубаво, че са те одобрили за заем, че такива неграмотници като теб не ги взимат никъде на работа.
61
2
 
18
 
! Отговори
българин преди 2 години
Тази глупост,никога не съм я правил! Заплатата ми минава през една банка и всеки месец ми казват( досаждат) че съм ( удобрен) за кредит,за който изобщо не съм подавал документи!-:))Хора,където и да работите,след като с една заплата,не можете да си позволите една почивка.Означава само едно.Че не сте на правилното работно место!