Стара и нова власт в спор: Защо няма пари за заплати в строителството?

Само с актуализация ли ще се реши проблемът по законов път?
144
Стара и нова власт в спор: Защо няма пари за заплати в строителството?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Докато служители на "Автомагистрали - Черно море" протестираха заради неизплатени заплати на няколко места в страната и пред сградата на Министерския съвет, бившите и настоящи управляващи влязоха в задочен спор защо няма пари.

Още по темата
Фирмата си е свършила добре работа, с изключение на това закъснение и неудобствата, които създаде на българските граждани, и в момента ние й създаваме неудобство, защото тя си търси парите, коментира служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Тя добави, че фирмата е станала жертва на договор, който е свързан с наддоговаряне от държавната "Автомагистрали". Нашето търговско дружество си е позволило да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране в бюджета, допълни министърът. Това, по думите на Комитова, поражда сериозен юридически проблем, защото такива договори с неосигурено финансиране са нарушавали множество закони.

Тя заяви, че по тази причина ведомството ще отправи питане до прокуратурата доколко договорът е състоятелен и дали по него ведомството има право да плаща. Ако имахме парите и платим, влизаме в хипотеза да нарушим няколко закона, заяви министърът и допълни, че в момента пари няма и се чака актуализация на бюджета. Министърът отправи упрек към предишните управляващи и попита как те са мислили да решат този процес, защото "в реалния живот аз, ако нямам пари, не си възлагам строителство".

Министърът каза, че подобни случаи има много и напомни, че ведомството иска бюджет от 1,5 млрд. лева, за да си разплати всички сметки за тази година.

Наблюдаваме абсолютно нелогични, хаотични действия на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Това коментира Петя Аврамова, народен представител от ПГ ГЕРБ-СДС и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов.

Аврамова посочи, че в предложената актуализация на бюджета няма предвидени целеви средства за бюджета на Агенция "Пътна инфраструкта" за ремонт на пътищата.

Министър Комитова не спря ремонтите по пътищата с мотива, че няма финансов ресурс, коментира Аврамова и добави, че назначеният от служебния министър председател на УС на АПИ е бил уволнен с аргумента, че е спрял ремонтите по пътищата.

"Аз не разбирам откъде чака министър Комитова средства, след като в предложената от служебното правителство актуализация на бюджета такива средства не са предвидени и няма как да бъдат получени от МРРБ", коментира Аврамова.

Тя припомни, че правителството с премиер Бойко Борисов е имало за приоритет пътищата в държавата и добрата свързаност на регионите. "Ние сме изнасяли информация, че за подобряване на цялата пътна инфраструктура в държавата са необходими милиарди. Никога не сме оставяли строителния бранш, който е структуроопределящ в икономиката на държавата и в който работят стотици хиляди, без средства", каза Аврамова.

Тя припомни, че през годините допълнителните целеви средства към АПИ са били осигурявани с актуализацията на бюджета, като през 2020 г. те са били в размер на 1,409 млрд.лв., през 2019 г. - 984 млн.лв., а през 2018 г. - 1,728 млрд.лв.

"Служебният министър Комитова нямаше проблем да предвиди в актуализацията на бюджета такива средства, да отпуши строителния бранш и хората в бранша да си получават заплатите. За мен вече е притеснително това управление", коментира Петя Аврамова.

Около 300 работници на "Автомагистрали-Черно море" в Шумен блокираха пътния възел край с. Белокопитово по-рано днес. Протестът им бе заради неразплатени близо 37 милиона лева за извършен ремонт на автомагистрала "Тракия". "Ще затваряме пътища, докато не ни платят парите", каза пред протестиращите Асен Тодоров от фирмата. От полицията бе създадена временна организация на движение в района - през обходни маршрути, предаде БТА.

По думите им от близо шест - седем месеца те не са получавали заплати, а незначителни средства под формата на аванси, а от около 800-те работници на фирмата, за месец са напуснали над 100 човека.

Над 100 служители и работници на "Автомагистрали - Черно море" излязоха на протест на 165 км на АМ "Тракия" с плакати и скандирания "Искаме си парите", "Платете ни изработеното". Протестът се охраняваше от сериозен брой служители на полицията и жандармерията, от където казаха, че протестиращите нямат разрешение за блокиране на автомагистралата и няма да бъдат допуснати на нея.

Изпълняващият длъжността председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ивайло Денчев заяви пред журналисти, че се търси законов начин да се изплатят дължимите на "Автомагистрали-Черно море" средства за ремонта на магистрала "Тракия" и допълни, че и актуализацията на бюджета би помогнала на "фирмите, на които нямаме превъзлагане, да платим нормално и да работи системата".

До момента е забавено изплащането на заплати в размер на над 7,5 млн. лева и принудително е спряна работата във всички звена. Предстоят съкращения на служители. Според протестиращите през последния месец заплати не са получили близо 800 човека, като това продължавало вече четири месеца. Освен това плащанията към доставчиците на горива и строителни материали също закъснявали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомания, хомосексуализъм, проституция, морален срив, духовна деградация, разпад на патриархално-семейните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!
3
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако тези крякащите и недоволни от липсата на заплати, си отговорят защо до ден днешен няма автомагистрала Люлин, въпреки че мисирките използват това име и статут на път, ще разберат в какво престъпление са замесени и са съученици, благодарение банкянския бидон. Оня затова обикаляше и ги увещаваше, вие само гласувайте правилно, а аз ще оправя нещата.
2
4
 
31
 
! Отговори
малко статистика преди 2 години
От началото на 2021г.:токъс се е увеличил с 5%парното се е увеличило средно с 18%водата се е увеличила средно с 7,5%млякото и месните продукти с 13,5%тестените продукти с 9%основните хранителни продукти с 11%плодове и зеленчуци с 31%гориво с 11%безработицата се увеличава до 7%покупателната способност спада с 0,7% за първи път от 2009 година. Източник:НСИЕми честита ви промяна към по-добро, чалгари, *** и жълтопаветни палаткаджии. Дано сте доволни.
1
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В истинските медии изтекоха записите от камерите как бойковите мутри бият вързани протестиращи зад колоните и се гаврят с тях! Не харесвам Слави НО НИКОГА ПОВЕЧЕ ОТРОВАТА ГЕРБ!!!