Над 276 000 автомобили са с нов еко стикер

Глоби и отнемане на разрешително при некоректно въведени данни
15 авг 2021 11:51, Петя Славова
35
Над 276 000 автомобили са с нов еко стикер

Над 267 000 автомобила са със залепен нов екостикер след преминат годишен технически преглед от 12 юли, когато се въведоха екологичните стикери с вграден чип. Това казаха пред БНР от автомоблината администрация. Към момента, не липсват манипулации от някои от пунктовете при въвеждане на данните в системата за изгорелите газове.

При доказани случаи на некоректно въведени данни ще се налагат не само глоби, но и ще се  отнема разрешителното на пункта за срок от две години. Това предупреди заместник-изпълнителният директор на Държавна автомобилна администрация" Дамян Войновски и допълни:

"Установяваме, че на някои от пунктовете правят няколко по ред въвеждания на данни в системата. В смисъл, че той след като въведе в системата данните за изгорелите газове, системата дава информация, дали автомобилът отговаря на изискванията или не. И те, като видят, че не отговаря на изискванията, пробват втори, трети, четврти път, докато „налучкат“ данните. Ако успеем да докажем манипулация или промяна в резултатите от измерванията, има си санкция в Закона за движение по пътищата и започваме процедура по отнемане разрешителното на пункта".

От ДАИ казаха още, че от електронната система разбират, че има пунктове, в които не са правили измервания нито на спирачките на автомобила, нито на отработените газове. Към края на годината предстои уредите за измерване да се свържат директно към информационната система и тогава, казва Войновски, няма да е възможно да се извършват манипулации с данните от измерванията при прегледа на автомобила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: чипглобистикери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
33
 
! Отговори
Гледам Тв преди 2 години
Получих такъв стикер и после прочетох, че всъщност тези групи са фиксирани предварително, а всички коли произведени след 2000г. с ДВГ са 3-та група. Само ни събират пари. Камиони и автобуси няма да имат такива стикери.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви са тес данаци манциее еууу! Ареее спрете се и ни сотавете да си живуркаме!
5
7
 
14
 
! Отговори
Пълен т....к преди 2 години
Новите стикери са пълен та...к. и преди и сега и в бъдеще ще има кадящи дизеляци и пак народа ще се пита -Тоя как е преминал преглед. Махат се дпф, катализатори, чипосват се.. пушат, миришат. От друга страна хора с хубави и екологични коли си плащат същото като собствениците на таралясниците. По добре да караш стар дизел и да си свиркаш, отколкото нова, скъпа и екологична кола.
4
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало Войновски за да искаш трябва да дадеш. Нали знаеш тази максима казана от старите хора. Искаш колите дане изхвърлят газове нали. Я погледни в Германия как ги правят тези работи. Връщат старият автомобил плащат им известна сума дослагат и купуват от магазина чисто нов автомобил. Те да не са по балами от вас. Два автомобила от магазива съм купил по тази схема. Единият е чисто електро другият е хибрид. Нямя газове няма пушеци. При вас автомобилите са над 20 годишни. Това знаеш ли го.
3
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия стикери са абсолютна глупост производителя е дал параметрите на които трябва отговаря автомобила при ГТП, всичко останало е събиране на поредните пари.
2
6
 
13
 
! Отговори
alf преди 2 години
Газове не се мерят на много места а просто ти ляпят какъвто стикер си решат те
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автопарка ни е най-стар в Европа и караме опасни и силно замърсяващи коли, но пък такъв ни е стандарта. Всеки иска да кара хубава и нова кола, ама...