Над 276 000 автомобили са с нов еко стикер

Глоби и отнемане на разрешително при некоректно въведени данни
15 авг 2021 11:51, Петя Славова
35
Над 276 000 автомобили са с нов еко стикер

Над 267 000 автомобила са със залепен нов екостикер след преминат годишен технически преглед от 12 юли, когато се въведоха екологичните стикери с вграден чип. Това казаха пред БНР от автомоблината администрация. Към момента, не липсват манипулации от някои от пунктовете при въвеждане на данните в системата за изгорелите газове.

При доказани случаи на некоректно въведени данни ще се налагат не само глоби, но и ще се  отнема разрешителното на пункта за срок от две години. Това предупреди заместник-изпълнителният директор на Държавна автомобилна администрация" Дамян Войновски и допълни:

"Установяваме, че на някои от пунктовете правят няколко по ред въвеждания на данни в системата. В смисъл, че той след като въведе в системата данните за изгорелите газове, системата дава информация, дали автомобилът отговаря на изискванията или не. И те, като видят, че не отговаря на изискванията, пробват втори, трети, четврти път, докато „налучкат“ данните. Ако успеем да докажем манипулация или промяна в резултатите от измерванията, има си санкция в Закона за движение по пътищата и започваме процедура по отнемане разрешителното на пункта".

От ДАИ казаха още, че от електронната система разбират, че има пунктове, в които не са правили измервания нито на спирачките на автомобила, нито на отработените газове. Към края на годината предстои уредите за измерване да се свържат директно към информационната система и тогава, казва Войновски, няма да е възможно да се извършват манипулации с данните от измерванията при прегледа на автомобила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: чипглобистикери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Искам да попитам защо една кола на газ ще получи 1 Евро на стикер а например човека с АУДИ КЮ 7 дето нея поддържа и прави облак зад него ще му дадът по голям стикер нещо не до измислено....
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едната ми кола е 2008 година, Сузуки гранд витара, на 156 хил. км. По данни на производителя нивото на димните газове е 45 единици. Усреднено колата ми показа 26. Получавам стикер с дупка в тройката.Другата ми кола е Мерцедес ML270 CDI, 2005 година, на 96 хил. км.Същата история - показва почти наполовина заводските заложени параметри. И получавам стикер с дупка в двойката...И след като съм се грижил за колите си най-точно и километрите са доказуеми, ви споделям, че тези стикери са Пунта Мария
25
1
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Поредния еко данък които ще плащаме в рамките на една календарна година и ще има същата полза и ефект като вече платените! Колко пъти трябва да платим едно и също нещо под формата на различни данъци, че да се сметне за вече платено?
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А "бусовете" и камионите кога!? Щото вярно автомобилите под Х тона са най-много и собствениците им най-лесно влизат в кошарата и се "стрижат"! Но най-много "горят" и съответно замърсяват тия дето са над и много над тия прословути Х тона! Има много такива бусчета, камиончета и камиони дето като се "изрежат яко" на тръгване се вижда, че отдавна са за качване на трупчета и бусчето и документа за управление на МПС на шофьорчето!
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са пълни глупости. Държавата ни е доста далеко от това което се случва в момента. Не сме дорасли още за тези неща.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имат нов еко стикер и вече замърсяват по-малко ,точно така се бори замърсяването от автомобилите ,със стикери .как не се сетиха до сога ?
21
2
 
6
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Толкова коли замърсяват по същия начин но са с нов еко стикер.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се съди държавата. Не може да има каквито и да е изисквания след като горивото което се предлага в България е бъркоч с неизвестен състав и произход и не отговаря на европейските стандарти.
19
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 2 години
До колкото знам тези стикери са само за леки автомобили. А зощо и на тежкотоварните лепят същите стикери?
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко доволно някои потриват ръце - нали им се пълнят джобовете с парички. Освен това още един *** администрация на държавна хранилка, камери, компютри, коли, секретарки и пр. Народното събрание се затнимава със себе си, заплатки, пазарлъци е пр. Защо не го спрете поне този рекет годпода депутати?
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе и вие гледате и траете как този сеяндур се бъзика с вас. Вие народ ли сте или стадо. Това ако се случи тук в бялата държава този няма да е жив. Ще го окачат на първия стълб надолу с главата. Добре че преди 20 години се спасих. Спасих не само себе си но и семейството си. Децата ми израснаха без Чалга и без наркотици. Стандарта им на живот няма нищо общо с вашият Африкански. 30 години гледате как ви ограбват труда за стотинки и траете като.... няма да казвам какво че е нецензурно.
16
1
 
22
 
! Отговори
Ok преди 2 години
Очаквам да се случи същото като с техническите паспори на сградите
15
1
 
12
 
! Отговори
Хах преди 2 години
Пълни глупости, системата за газовете още не им е вързана. Скоро минах преглед, гледа се само годината и евро категорията на колата. Оказва се, че с 3л дизел мога да влезна в центъра, а с малолитражка не.
14
3
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 12 преди 2 години
Аз стикер за гражданска не лепя от години. Глобата е 10 лв, но не търкам. Всъщност досега не са ме глобявали заради липсващ стикер
13
11
 
6
 
! Отговори
До Пълен т....к преди 2 години
Определено не си прав! Карам нов автомобил с Евро 6, 150 кс, данъка ми е 126лв. За Евро 4 данъка е по скъп, дори и за 100 кс. За под Евро 4 не искам да коментирам, там на 90% са морги, не автомобили
12
2
 
20
 
! Отговори
Ох,олекна ми преди 2 години
Абе аз се чудя защо напоследък въздухът е един такъв по-розов.ароматичен,а то от колите,благодарение на стикерите,излизат антиоксиданти и дишаш,дишаш сякаш си високо в планината.А-а не,там сега горят пожари и е както вСофия преди стикерите,затова ще си седя в квартала и като ми се додиша чист въздух,излизам на улица с по-голям трафик,надишвам се и се връщам в къщи.Не трябва да се прекалява,ще ми прилошее от чистия въздух.
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да избираме читав парламент който да разкара тая хранилка за Бойкови калинки. Всичко е за пари за едни наши гербаджии. Отменяй тази недомислица и завеждайте дела.
10
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е как някакви си от ДАИ решават дали ми е еко колата? Те одобрение от производителите имат ли? В тази държава къде са адвокатите?
9
1
 
30
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Какъв е смисъла от този стикер? Нали винетките ги замениха с електронни и следене с камери. Толкова ли не можаха да пипнат софтуера и готово. Не...стници!... Чагъртахме винетки, граждански техн преглед са и тоя стикер и то под огледалото дето тряа си счупиш врата да го махнеш!
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разкарайте тия стикери гофрени такив, в кой година живеете там зад огледалото са видеорегистратори и системи за автоматични светлини, сензори за чистачки, радари, скапаната гражданска и на нея и махнете стикера, всяка година търкам стикери.