Въпреки скока на новозаразени с коронавирус, без ограничения за бизнеса

Д-р Златанов подчерта, че няма неяснота по рамките на затваряне
15 авг 2021 12:20, Петя Славова
146
Въпреки скока на новозаразени с коронавирус, без ограничения за бизнеса
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"На този етап не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси заради нарастващите случаи на COVID-19". Това заяви пред БНР д-р Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.

Той подчерта, че страната съвсем скоро е влязла в жълтата зона по заболеваемост от коронавируса и в Европа сме на 20 място.

По думите на д-р Златанов няма разнопосочни мнения в екипа на здравните власти за това как трябва да се подхожда в борбата с пандемията:

"Екипът има много ясен план, който е рамката, но се издават и конкретни заповеди. Няма неяснота".

Още по темата

Според него по-скоро е било грешка или объркване на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, който преди дни обяви пред bTV предстоящо въвеждане на по-строги противоепидемични мерки в София.

Заместник-министърът на здравеопазването призова отново за самодисциплина и спазване на противоепидемичните мерки: "Спазването на мерките сега е много по-важно, за да не попаднем в червената зона. Или да си дадем да достигнем до червената зона много по-късно, когато повече хора ще са добили пълен имунитет след ваксинацията, а не да добиват имунитет през боледуване. ... Не е личен избор носенето на маска, личен избор е решението на човека какво ще направи със себе си. Когато това засяга обществото, това вече не е личен избор, а задължение на човека - с оглед на здравето на обществото".

Д-р Златанов посочи, че има завишен интерес към ваксинации: "Когато българинът види, че опасността е непосредствена, предприема някакви мерки. ... Разполагаме с ресурси - има достатъчно видове ваксини, има разкрити много пунктове".

По думите му, ако едно заведение е с имунизиран персонал 100%, те могат да работят без риск, ако са организирали добре и клиентите им да са ваксинирани, няма да се налага да бъдат затваряни.

"Разработваме един пакет от НЗОК за диагностициране и лечение на леките случаи на COVID-19 извън лечебните заведения от общопрактикуващите лекари", съобщи зам.-министърът на здравеопазване и посочи, че вероятно още следващата седмица ще е завършен.

Според него Здравната каса ще може да финансира този пакет.

Д-р Александър Златанов обясни, че методиката за изплащане на 1000 лева за медиците, работещи с Covid пациенти, е водила до демотивация и подчерта, че новата методика на МЗ е справедлива: "Нека разходваме разумно средствата и да има разлика между тези, които работят 24 часа в тази среда и тези, които работят по-малко".

Той потвърди, че без актуализация на бюджета системата на здравеопазването няма да може да работи спокойно и персоналът да бъде компенсиран със средства за риска, който поема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
13
 
! Отговори
Когато преди 2 години
Когато туристите се приберат по родните си страни и се окаже че са заразени, ще започнат да си искат парите за екскурзията от туроператорите си, а те от своя страна от хотелите! Хотелиерите пак ще ревнат държавата да дава пари!
76
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже е по-добре всички да се заразят,оти изоставаме от модата.Утре като дойде Ламбадата пак ще денсиме!:))))Има да се заразяяяяяваме,колко нови щамове ще има ехееее....
75
6
 
20
 
! Отговори
Антонио преди 2 години
Абе не ви ли е срам вече!? Това на нищо не прилича. Дъвчете едни и също глупости всеки ден. Огнище там , огнище онам, скок на заразените, бум на заразените. делта, гама, зета вариант, ваксини, тестове, незнам си какво. Абе вие всички сте за съд. Сталин да се възроди и да ви съди. Медии , щабове , лекари, и всички по веригата. Много ви е удобно с този вирус имате какво да джавкате по цял ден. Медиите са най-доволни. След това са лекари, продавачи на маски и дезинфектанти и т.н Безсрамници
74
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди медийното вирусче, съм ходил за тестове в света Марина, там самодоволно си поръчах биричка, само дето една млада жена взе да буйства и да нарежда лекарите - "за какви се мислят тез, за богове ли ? " Мъжете с нея ме изгледаха на кръв, едва не се задавих с биричката....хахахаха :) Навемето имах от тез преносимите климатици, та дойде един грамаден прабългарин, купи го щото в болницата немали охлаждане, за жена му ставаше на въпрос.....те така за обслужване и лекари....напред сме много...:)))
73
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразени колко и да има все едно.БЦЖ ни пази да нямаме много болни,те са важните.Заразени ще има тепърва много,ама без да боледуват.Ще премине през цялото население,неизбежно е,въпрос на време е.Бизнес за милиарди е това!
72
3
 
5
 
! Отговори
Забелязвам преди 2 години
И в най-водещите СМИ проникват вече и черни, плоскочели, уж научни PR - ри на ползата от ваксини. Приятен следобед ***, в света на кривите огледала.
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама заразени има по 4-5 пъти!Важни са с тръбата в гърлото,дето са в интензивно.Другите дето лежат в болниците точат касата за докторите и си мислят,че им помагат,като им вливат банки с водичка.(физиологичен р-р)
70
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Когато започнат да измират по 800 човека на ден като в Марушка Русь ще въведат мерки и то какви!"_______Ти някаква бегла идея колко е населението на Русия имаш ли? Да ползваш калкулаторче можеш ли, да сметнеш какъв процент от населението е заразено, в болница, починало. И да го съотнесеш към данните за другите държави, вкл.България. Няма да ти се отдаде май,а? Къде по-лесно е, като видиш в някоя новина цифра, която ТИ СЕ СТРУВА голяма, да почнеш да цвъкаш злорадо-панически коментари по форумите
69
2
 
24
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Абе Хюго, щом мерките и без това не спазват, защо още ни ги налагат?Аз предлагам да отменят всичко. Който се е ваксинирал - ваксинирал, който не ще - да си живее нормално и да престанат да ни налагат тия глупави рестрикции! Всеки си е направил избора, така че не виждам никакъв проблем да направим така - да отворим всичко, както си беше.
68
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойте сееее! Коронавируса е тук и дебне да ви спипа."-та вълна ви залива. Цунами. Хипохондрична вълна. Боцайте се всеки път като изникне нов щам, покланяйте се на биг фарма и и благодарете по 1000 пъти на ден. И вярвайте във всички богове, че някой може да не ви свърши работа. Ваксъри, научете молитвите на всички езици и ги повтаряйте ден и нощ. За да не завършите с тръба в гърлото, както и ще завършите, въпреки всички усилия.
67
18
 
6
 
! Отговори
Дико Сашев преди 2 години
Абсурдна държава. Правителство, което отказва да спазва собствените си правила. По правилата на ЕС България вече е в червената зона. Но за да няма протести срещу Радев и неговото правителство, са готови да жертват живота на хората. Доста скъпо ще ни излезе този страх на Радев.
66
14
 
3
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Адски тъпо с липсата на рестрикции. Масово в магазините не се спазват ограниченията- в хранителен магазин с цент тура на София клиенти без маски, никой от персонала не им казва нищо. А самият персонал с маски под носа и брадичката.
65
2
 
7
 
! Отговори
Прах в очите преди 2 години
Направиха план, не очакваха обаче, че те трябва да го спазват. НС такъв цирк ни спрягат и те, Холивуд пасти да яде, сега извадиха и стари записи в много удобно време, всички до един там ни мислят за будали, нито им дреме за нас, нито за ковид, само за тях си мислят, малко като Мари Антоанет ама по български ето защо не гласувах, защото не го заслужават, и да ще кажете наказателен вот, еми и от това няма файда, нищо не ги интересува
64
4
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
До 66: Ами ходи, където искаш бе! Кой те спира, нали си ваксиниран? Ходи на кръчма, на опера и т.н.! Айде, ходете, че и без това не ви остава много, да ви е... !!!
63
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв скок на коронавирусни, бе ? Болни са само ваксинираните, другите си свиркаме и ходим на планина, езера, реки и морета. И си живеем нормално.
62
4
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Много точно казано, не очакваха те да си изпълняват плана, сега видяха малко протести и се чудят как да замажат положението, сега очаквам нов план, заради 15% ваксинирани вече може до 1000 заразени на ден и сме в зелено
61
4
 
3
 
! Отговори
реал алибегов преди 2 години
ще стане ще стане, леко полека ще ги вкараме хората в заведенията и ще ядат и пият колкото трябва. чакаме обещаните пари. 800 лв на хората които не работят не стигат вече, 1000 -1100 за колегите да дадат и ще ударим едно рамо на изборите за президента радев но първо обещаното!
60
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да затваряте ресторантите? Онея *** дето не щат да се ваксинират имали права. А къде са моите права да ходя на кръчма. Аре у канала!
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса доколкото го имаме...си е див като нас, не търпи затваряне, камо ли некакво медийно грипче да им диктува какво ще правят.....хахахаха :))) Дори тези които верваха на ПАНДЕМИЯТА, сега си мислят, че всичко е фарс :))
58
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
затваряй ,алибегом пари има