Въпреки скока на новозаразени с коронавирус, без ограничения за бизнеса

Д-р Златанов подчерта, че няма неяснота по рамките на затваряне
15 авг 2021 12:20, Петя Славова
146
Въпреки скока на новозаразени с коронавирус, без ограничения за бизнеса
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"На този етап не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси заради нарастващите случаи на COVID-19". Това заяви пред БНР д-р Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.

Той подчерта, че страната съвсем скоро е влязла в жълтата зона по заболеваемост от коронавируса и в Европа сме на 20 място.

По думите на д-р Златанов няма разнопосочни мнения в екипа на здравните власти за това как трябва да се подхожда в борбата с пандемията:

"Екипът има много ясен план, който е рамката, но се издават и конкретни заповеди. Няма неяснота".

Още по темата

Според него по-скоро е било грешка или объркване на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, който преди дни обяви пред bTV предстоящо въвеждане на по-строги противоепидемични мерки в София.

Заместник-министърът на здравеопазването призова отново за самодисциплина и спазване на противоепидемичните мерки: "Спазването на мерките сега е много по-важно, за да не попаднем в червената зона. Или да си дадем да достигнем до червената зона много по-късно, когато повече хора ще са добили пълен имунитет след ваксинацията, а не да добиват имунитет през боледуване. ... Не е личен избор носенето на маска, личен избор е решението на човека какво ще направи със себе си. Когато това засяга обществото, това вече не е личен избор, а задължение на човека - с оглед на здравето на обществото".

Д-р Златанов посочи, че има завишен интерес към ваксинации: "Когато българинът види, че опасността е непосредствена, предприема някакви мерки. ... Разполагаме с ресурси - има достатъчно видове ваксини, има разкрити много пунктове".

По думите му, ако едно заведение е с имунизиран персонал 100%, те могат да работят без риск, ако са организирали добре и клиентите им да са ваксинирани, няма да се налага да бъдат затваряни.

"Разработваме един пакет от НЗОК за диагностициране и лечение на леките случаи на COVID-19 извън лечебните заведения от общопрактикуващите лекари", съобщи зам.-министърът на здравеопазване и посочи, че вероятно още следващата седмица ще е завършен.

Според него Здравната каса ще може да финансира този пакет.

Д-р Александър Златанов обясни, че методиката за изплащане на 1000 лева за медиците, работещи с Covid пациенти, е водила до демотивация и подчерта, че новата методика на МЗ е справедлива: "Нека разходваме разумно средствата и да има разлика между тези, които работят 24 часа в тази среда и тези, които работят по-малко".

Той потвърди, че без актуализация на бюджета системата на здравеопазването няма да може да работи спокойно и персоналът да бъде компенсиран със средства за риска, който поема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
4
 
! Отговори
Осрахте се преди 2 години
да мни говорите как вече имало план за ковида и той бил нещо велико и сега кризата щяла да се управлява по-добре.Добре ама нещо не си спазвате плана. Е тогава за какво ви е план ?
56
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
затваряй до дупка
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
54, направиха план с мерки за затваряне при жълто, създадоха фалшива истерия с надеждата сега да е жълто, но при Слави и да го принудят да затвори бизнеса по време на отпуските на хората. Заложиха капан след капан, вярвайки че на власт идват ИТН с протестните. Целта на БСП и служебните бе да срине ИТН. Но те сами се съботираха и сега бумеранга се връща, но на мястото още стоят БСП и тия се чудят как да не ги халоса собствения им удър. За това се правят на отрепани лисици.
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отказвайте да се тествате и да прикльоваме с този цирк.
53
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 54 Защо да ги затварят . От тях стават много добри ваксинационни центрове. Отиваш за бира , докато се усети човек - боц . Много бързо ще бъдат ваксинирани по-младите .
52
3
 
8
 
! Отговори
Политически натиск преди 2 години
Според него по-скоро е било грешка или объркване на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, който преди дни обяви пред bTV предстоящо въвеждане на по-строги противоепидемични мерки в София. Как става объркване на такова ниво? Политически натиск и това е. Като станат по 3000 на ден, тогава ще се сетите, че никой пак няма да гласува за вас при нови избори.
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като неразбиращ плана не го коментирай
50
2
 
5
 
! Отговори
Малко странно преди 2 години
Направиха план, беше ужким накрая нещо което имаше а преди го нямало, вътре си пише точно какви мерки при жълто трябва да се направят, сега - нищо. Не го казвам заради това дали трябва или не да се ограничават мерките, просто и тези само говорят и мислят, че ние за един месец сме забравили какво са казали и как са се хвалели. Които и да са на власт, за много прости ни смятат винаги
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а пипнити да затварати кръчмити а сам ва напрайл на микици
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо ще ни изучават след време - без мерки , без ваксини , и ако вземем да запазим нисък брой на заразени , съвсем ще учудим света . Като захладнее есента и настъпи благоприятно време за развитието на всякакви респираторни инфекции , съвсем ще се изясни картинката .
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде на протест, ще има кинти от Банкя !
46
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и антиваксърите ще си платят жестоко.
45
5
 
7
 
! Отговори
алибегоф преди 2 години
няма ограничения но въпреки това има малко хора по заведенията или влизат но се стискат и не поръчват скъпи неща. Трябва правителството да помисли как да ги вкарат в заведенията не казвам насила но трябва нещо да дадат иначе бранша с 600 хиляди персонал ще излезе и ще има проблеми!
44
2
 
9
 
! Отговори
до Анонимен 50 преди 2 години
Слюнката не е в стомаха...
43
11
 
15
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Неваксинираните никога не боледуват, защото всички болести са от ваксините. Пландемията ще напълни болниците.
42
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както искат, ако ни затворят хич няма да им спазвам мерките. Вече знам, че ченгетата не могат с пръст да ме пипнат. Ще си правя каквото си знам.
41
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много неуки, а и неграмотни по български пишат тука! Неуки, това е респираторно заболяване, т.е. по въздушен път, с целувка или кашляне към хранителни продукти не става, защото стомашната киселина с PH около 1 до 3 разлага вируса! А това с плюването на готвача в яденето на клиентите е просто мръсотия на един ограничен от умствени дефицити човек! На такъв аз бих му разширил устата до ушите, за да може като дъвче да му пада яденето от края на устата и да е винаги недоял! Приятна неделя!
40
2
 
4
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 35. Взеха ли наградата?
39
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
43, Проваксър, но не К19, така е какво да го правиш. Комуниста името си мени, но похвата не!
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това вирусче много угодно бре. Имаше за цел да разцъфти сега и през септември, така го бяхте заложили нали? За да може Славчо с оглозгания от служебното бюджет да се спъне и прекатури. Хайде БСПарчета, признайте си колко мини заложихте на неопитните славчовци и как сега ви излизат криви сметките, защото Слави се препъна в собствените си крака. За това му сложите и Петьо нали, да го изтипосате когато му дойде времето и да вземете цялата власт. Хитрата сврака с двата крака, ама у голямата ряка.