Въпреки скока на новозаразени с коронавирус, без ограничения за бизнеса

Д-р Златанов подчерта, че няма неяснота по рамките на затваряне
15 авг 2021 12:20, Петя Славова
146
Въпреки скока на новозаразени с коронавирус, без ограничения за бизнеса
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"На този етап не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси заради нарастващите случаи на COVID-19". Това заяви пред БНР д-р Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.

Той подчерта, че страната съвсем скоро е влязла в жълтата зона по заболеваемост от коронавируса и в Европа сме на 20 място.

По думите на д-р Златанов няма разнопосочни мнения в екипа на здравните власти за това как трябва да се подхожда в борбата с пандемията:

"Екипът има много ясен план, който е рамката, но се издават и конкретни заповеди. Няма неяснота".

Още по темата

Според него по-скоро е било грешка или объркване на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, който преди дни обяви пред bTV предстоящо въвеждане на по-строги противоепидемични мерки в София.

Заместник-министърът на здравеопазването призова отново за самодисциплина и спазване на противоепидемичните мерки: "Спазването на мерките сега е много по-важно, за да не попаднем в червената зона. Или да си дадем да достигнем до червената зона много по-късно, когато повече хора ще са добили пълен имунитет след ваксинацията, а не да добиват имунитет през боледуване. ... Не е личен избор носенето на маска, личен избор е решението на човека какво ще направи със себе си. Когато това засяга обществото, това вече не е личен избор, а задължение на човека - с оглед на здравето на обществото".

Д-р Златанов посочи, че има завишен интерес към ваксинации: "Когато българинът види, че опасността е непосредствена, предприема някакви мерки. ... Разполагаме с ресурси - има достатъчно видове ваксини, има разкрити много пунктове".

По думите му, ако едно заведение е с имунизиран персонал 100%, те могат да работят без риск, ако са организирали добре и клиентите им да са ваксинирани, няма да се налага да бъдат затваряни.

"Разработваме един пакет от НЗОК за диагностициране и лечение на леките случаи на COVID-19 извън лечебните заведения от общопрактикуващите лекари", съобщи зам.-министърът на здравеопазване и посочи, че вероятно още следващата седмица ще е завършен.

Според него Здравната каса ще може да финансира този пакет.

Д-р Александър Златанов обясни, че методиката за изплащане на 1000 лева за медиците, работещи с Covid пациенти, е водила до демотивация и подчерта, че новата методика на МЗ е справедлива: "Нека разходваме разумно средствата и да има разлика между тези, които работят 24 часа в тази среда и тези, които работят по-малко".

Той потвърди, че без актуализация на бюджета системата на здравеопазването няма да може да работи спокойно и персоналът да бъде компенсиран със средства за риска, който поема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами разбира се, кой би могъл да въведе някакви ограничения, служебното правителство на фигуранта или протестърските формации от парламента дето горяха маските си по време на метежа ... ГЕРБ и Щабът му от професионалисти преведоха България през пандемията с дисциплина и отговорност, които са немислими в сегашното състояние на държавата...Румбата се чуди само как да се закрепи до преЦедентските си избори които да спечели с машините на Мадуро, а протестърските формации превърнаха Парламента в Цирк
36
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама антиваксъри бара посетили, с вируса Корона те се заразили, В ковчег ги положИли, Червеите с кеф ги раздробили!
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
алооо журналисте, ресторантьор или чалга кръчмар синоним на бизнес ли са. А всичко останало което произвежда какво ще е? Тоя вашия въпросен бизнес е просто пералня за мръсни пари, най вече дрога, а и места за пласиране на дрогата. Затворени кръчми и "бизнеса" с дрогата умира.
34
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма да стъпя в кръчма, ако няма на вратата , че всички са ваксинирани заедно с персонала. Пълен бойкот"______________ А, те за такива шушляци като тебе в кръчмите ще си изпотрошат краката да премитат. Ама няма лошо да се самонадъхваш така колко си важен и умен.
33
9
 
4
 
! Отговори
до Кал-Ел преди 2 години
отдавна, вземи се ограмоти.
32
7
 
22
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Изолираха ли вируса, или фантазиите продължават?
31
30
 
12
 
! Отговори
Анти-Фигурант преди 2 години
Когато започнат да измират по 800 човека на ден като в Марушка Русь ще въведат мерки и то какви! Помнете ми думата!
30
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно подкрепям бизнеса отворен ,всичко да работи икономиката на 6. Не спирам да повтарям вредите от локдауните върху хората са 1000 пъти по-големи от тези на самия ковид.И никой не може да обори думите ми с доказателства ,защото просто няма такива.
29
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глобалистите и фарма-мафията удариха на камък без Лоения на власт!
28
5
 
11
 
! Отговори
Ужасена преди 2 години
Викайте Годжи и Кантарджията и да връщаме бариерите
27
18
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Ами може и нищо да не съм направил, но работя като готвач в ресторант и винаги плюя в храната на клиентите. Просто ми е кеф, особено като съм болен. Работя в доста голям ресторант в София.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"It's time we learn that lockdown is not the remedy," "Let's compromise, we have to think that the economy is more important and we have to live with Covid-19," . The number of deaths related to the coronavirus is small compared to those who die of other diseases, suicide and hunger.
25
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26,Намерен е вече начина - ваксинация. Догодина големите икономики ще са излезли от кризата.
24
2
 
23
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 24. Нищо не си направил, защото 1. Всеки мие плодовете и зеленчуците преди да ги консумира, 2. Не можеш да заразиш никой с нищо, такова нещо като заразяване не съществува. 3. Всеки си има имунитет и ще изхвърли умрелите ти клетки, токсините и бактериите ти ако попаднат в неговия организъм. Едно кашляне на вятъра. По добре да си беше сложил ръката, някой щеше да те помисли за културен :))
23
7
 
36
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 2 години
Много странно.....това е първата "болест", за която така педантично, ежедневно се изреждат статистики ,вече година и половина.... "заразени", "излекувани", починали......защо няма подобни сводки и за рака, инсултите, диабета...аааа, да-те не са заразни.....Цигарите, алкохола, ГМО храните си ги плащаме с акцизи, но "ваксините" щедро се предлагат по медии, молове, градинки и тоалетни...Дори и да си посредствен ум ще се сетиш,че нещо не е читаво в пландемията....
22
25
 
4
 
! Отговори
Да бе преди 2 години
Никога не нося маска, а когато бях болен и отидох да напазаря в магазина, първото нещо, което направих е хубаво да се изкашлям върху хранителните продукти и плодове и зеленчуци.
21
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама ваксъри се разхождали в парка. След 5 минути започнали да издъхват и единия казал - я, пейка, дай да си починем. Седнали и починали.
20
6
 
18
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Знам че,ИДВА И МОЕТО ВРЕМЕ ДА ГО ПРОБВАМ ВИРУСА.НЕ СЪМ ВАКСИНИРАН И НЯМА ДА БЪДА.НО НАЙ ВАЖНОТО Е ,ЧЕ НЕ МЕ Е СТРАХ.
19
2
 
20
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До Бay Репортваш яко коментари, а? Така манипулираш дискусията. Имаш яки комплекси, господин милиционер. Наистина ли ти е важно какво ще постигнеш в някакви коментари, ппри условие, че никой не те понася? Един човек не си зарибил да се боде, нито един. Бесмислено пилеене на време, това си ти.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви ограничения. Никакви обезщетения и държавни пари за частниците с големите палати и коли.