Въпреки скока на новозаразени с коронавирус, без ограничения за бизнеса

Д-р Златанов подчерта, че няма неяснота по рамките на затваряне
15 авг 2021 12:20, Петя Славова
146
Въпреки скока на новозаразени с коронавирус, без ограничения за бизнеса
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"На този етап не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси заради нарастващите случаи на COVID-19". Това заяви пред БНР д-р Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.

Той подчерта, че страната съвсем скоро е влязла в жълтата зона по заболеваемост от коронавируса и в Европа сме на 20 място.

По думите на д-р Златанов няма разнопосочни мнения в екипа на здравните власти за това как трябва да се подхожда в борбата с пандемията:

"Екипът има много ясен план, който е рамката, но се издават и конкретни заповеди. Няма неяснота".

Още по темата

Според него по-скоро е било грешка или объркване на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, който преди дни обяви пред bTV предстоящо въвеждане на по-строги противоепидемични мерки в София.

Заместник-министърът на здравеопазването призова отново за самодисциплина и спазване на противоепидемичните мерки: "Спазването на мерките сега е много по-важно, за да не попаднем в червената зона. Или да си дадем да достигнем до червената зона много по-късно, когато повече хора ще са добили пълен имунитет след ваксинацията, а не да добиват имунитет през боледуване. ... Не е личен избор носенето на маска, личен избор е решението на човека какво ще направи със себе си. Когато това засяга обществото, това вече не е личен избор, а задължение на човека - с оглед на здравето на обществото".

Д-р Златанов посочи, че има завишен интерес към ваксинации: "Когато българинът види, че опасността е непосредствена, предприема някакви мерки. ... Разполагаме с ресурси - има достатъчно видове ваксини, има разкрити много пунктове".

По думите му, ако едно заведение е с имунизиран персонал 100%, те могат да работят без риск, ако са организирали добре и клиентите им да са ваксинирани, няма да се налага да бъдат затваряни.

"Разработваме един пакет от НЗОК за диагностициране и лечение на леките случаи на COVID-19 извън лечебните заведения от общопрактикуващите лекари", съобщи зам.-министърът на здравеопазване и посочи, че вероятно още следващата седмица ще е завършен.

Според него Здравната каса ще може да финансира този пакет.

Д-р Александър Златанов обясни, че методиката за изплащане на 1000 лева за медиците, работещи с Covid пациенти, е водила до демотивация и подчерта, че новата методика на МЗ е справедлива: "Нека разходваме разумно средствата и да има разлика между тези, които работят 24 часа в тази среда и тези, които работят по-малко".

Той потвърди, че без актуализация на бюджета системата на здравеопазването няма да може да работи спокойно и персоналът да бъде компенсиран със средства за риска, който поема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кажете го кой е този ,,бизнес,,. Ресторанти, екскурзоводи,театри,продавачи.Никой не е ограничил селското стопанство и промишлеността.
96
2
 
0
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
За да се оправи България, значи трябва Живко от Варна да бъди издигнат да управлява България !
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам сте за общиството , г-да от СС на МЗ.
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще оцелеем от вируса,но от подмяна на населението няма да се спасим.Ромелите ще ни подменят нещата са страшни,но за това няма медии,тв,истерия.Ние българите сме много прости и страхливи,но скоро няма да ни има като нация!
93
2
 
2
 
! Отговори
до 92 преди 2 години
Всъщност, близко сме генетично с македонци, после сърби, после румънци, после останалите държави от бивша Югославия. Чак след тях се нареждат Украйна и Русия.
92
3
 
3
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Живко от Варна е дар от БОГ ТАНГРА за цели народи ! Истинската му съдба е тази !
91
4
 
0
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Някои държави трябва да бъдат управлявани от Живко от Варна ! Може ли ?
90
2
 
7
 
! Отговори
Ама преди 2 години
как без маски бе. За къде сме без тях!Ако не бяха маските да вардят обществото,сега как щяхме да посрещаме ударните нови вълни от корона вируса.
89
10
 
3
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Хора вие се майтапите но скоро ще ви се плаче от жестокоста на тия с лъжата . Ти искат душите ни изискванията им ескалират. Стигна се до там хората да се отказват от живота доброволно с декларация КЪМ ВАКСИТЕ ПРЕДАДАХТЕ СЪЗДАТЕЛЯ ДО ГОДИНА ЩЕ СТЕ ПРЕД ПРЕСТОЛА МУ КАК ЩЕ ГО ПОГЛЕДНЕТЕ НО ТОЙ ЩЕ ПРОСТИ И ЩЕ ВИ ПРЕГЪРНЕ НО УГРИЗЕНИЕТО ВЪВ ВАС ЩЕ КЪСА ОТ ДУШАТА ВИ А БОЛКАТА Е ГОЛЯМА А ПОКАЯНИЕТО ДАЛЕЧЕ.............
88
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряй ,никакви разходки по паркове и планини ,аааа . Каква е тая свободния ? Най-малко ваксинирани ,а най-малко ограничения ,я вижте най-ваксин9ираните ,какви мерки вземат ,поучете се .
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 48 до Анонимен 50 Слюнката не е в стомаха... не съм писал, че слюнката е в стомаха! Научи се да четеш! Стомашната киселина не е слюнка, защото ако слюнката е кисела ще ти изпадат зъбите без да си ял захар - казва се кариес! Нямаш елементарно познание по биология с извинение!
86
5
 
14
 
! Отговори
Антонио преди 2 години
Чудно ми е кой ли лекар ще е против системата? След като лапкат по 300 лв за ваксина
85
5
 
4
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
"Братовчедите" на нас българите , всъщност са руснаците, а не турците, ромите или някои други, а руснаците !
84
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скок на новозазаразени? Бе тия да не скачат като бълхи, бе.
83
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам всеки ден да се отслужват благодарствени божествени служби в чест на фармацевтичните компании, които така всеотдайно се грижат за нас денонощно. Каква ли беда щеше да се случи със здравето ни без тях? Въй, въй, не ми се мисли.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 70 дртпрч ще си ходя бе! Никакви затваряния! И ще пия една бира за теб докато си на кислород във Пирогов!
81
6
 
12
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Китайски вирусолози не са подтвърдили наличието на жив вирус sarscov 2 и така срещу какво се ваксинира?
80
19
 
3
 
! Отговори
?!? преди 2 години
От безотговорните най да те е страх. Няма да има мерки докато не стане страшно. И тогава ще кажат, че вирусът е по опасен от досегашните. Заради тъпотиите детето изговориха докато превземаха властта. Гаддове!
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що бе ? Нали уж беше опасно ?
78
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахаха БЦЖ-то ни пазело. Защо не запазите некомпетентните си мнения за себе си. Ако беше така нямаше да сме на челни места в СВЕТА по починали след ковид усложнения. Който е влизал в болница есента и пролетта знае какъв хаос беше, нямаше места и в коридорите. Ама българин е пр0ст, тьъп индивид, с това се слави по цял свят и затова никой не го ще. Жал ми е че съм сънародник с *** като вас!