Еколог: Планетата ни гори!

Политиците да говорят повече за изменението на климата
16 авг 2021 09:30, Ния Христова
35
Промените, които настъпиха в климата, доведоха до засушавания, а това предизвика множество пожари не само у нас, но и в цяла Европа.
 
Защо тази година се оказва рекордна по брой пожари и изгорели площи? Можем ли да се справим с огнената стихия с по-малко щети? 
 
"Планетата гори. Планетата вече е по-топла, излезе докладът на Междуправителствения панел за изменение на климата към ООН, който за разлика от предходните каза, че научните прогнози са подценени и катаклизмите вече се случват по-бързо. Виждаме пожарите в нашия заден двор, но миналата година видяхме, че Австралия горя, Амазонка горя, Сибир горя. Това е последица от покачващите се температури", посочи екологът Георги Стефанов от WWF в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) издаде анализ, обхващащ последните 10 години. В него се обособяват последиците от климатичните промени в България. Броят на пожарите на годишна база е между 200 и 600, но площта и продължителността на пожарите е много по-голяма, стана ясно от думите на еколога.
 
"Виждаме, че държавата се опитва да контролира тези процеси, но не оценяваме колко дълго тлее един пожар, колко площи изгаря и къде всъщност гори", изтъкна Стефанов.
 
Най-засегнатите площи традиционно са полуестествени местообитания в Югоизточна България, в Южна България – където има суша. Но необичайното от тази година е, че има пожари на места, където досега не е имало – в Рила и в Родопите.
 
Екологът изрази благодарността си към горските служители, които "стопанисват и милеят за българската гора от повече от век". Въпреки техните усилия, Стефанов смята България за неподготвена страна, тъй като политиците посочват климатичните промени като основния виновник за природните бедствия.
 
"Думата "климат" отсъства в България, а в Стара Загора тече подписка за вечно изгаряне на въглища. Българските политици на всички нива, от най-високото до най-ниското на локално ниво, всъщност не отразяват тази реалност и не управляват това, което трябва да управляват като хора и средства в тази посока", заяви още екологът.
 
Стефанов очерта три стъпки, които трябва да предприеме българското управление:
 
"На първо място, трябва да се съобразим със стратегическите документи от Европа. На второ място, стратегическите цели и политики ни задължават да действат. И на трето място, трябва да използваме тези нови финансови инструменти, да ги приложим в България и да обясним на обществото какъв е проблемът с изменението на климата и какви са рисковете".
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Авторът е бакалавър по екология, виж сайта им.никога не е работил като такъв, иска се магистратура.Да сега са пръснали над 1.5милиарда, според сайта им.Интересно кой им ги дава?И за какво?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали Бил Гейтс се е отказал да посипва с още пепеляк да затулва Слънцето?
32
1
 
5
 
! Отговори
Няма голяма разлика преди 2 години
между екомафията и фармамафията. И двете смучат милиарди и плашат с хората с измислени чудовища. И в същото време сами раждат чудовища - имало глобално затопляне, поради което десетки милиони кафеви всяка година нахлуват в Европа; смъртоносен вирус, заради който нямаме вече право на свободно движение; задължителна ваксинация, от която ще измрат много повече хора, отколкото от вируса... Кога цивилизованото човечество ще проумее колко е *** играта им и ще ги линчува?
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До opaВъпроса не е дали сме порастнали достатъчно за да контролираме климата на нашата планета, а имаме ли стремежа да се развием до такова научно и технологично ниво, защото такива човечета като Георги Стефанов проповядват единствено застой и деградация. Ако концентрираме усилията си в тази посока, сигурен съм не далечно бъдеще ще имаме нужната технология и инфраструктура за глобален климатичен контрол, но днес не инвестираме в наука, а в ограничения и забрани.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната доза екоталибански заклинания и клетви, с две думи пълни глупости. Пожарите не са рекордни, рекордно е тяхното отразяване по медиите, защото зелената секта всячески се мъчи да си легитимира античовешката идеология.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
морето стана бетон, дървета сичко продадоха да приберат некой лев
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Шумен изсякоха дърветата, и в Пловдив, сега в Перник.
27
3
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Планетата ще спре да гори като се узапти раждаемостта в определени континенти.Няколко милиарда не- и полу-грамотни живеят от помощи, горят гори и поля, търсят всякакво препитание и неуморно се плодят. И разбира се искат да дойдат в ЕС. При нас.При почти 8 милиарда население, като всеки ден се раждат над 190000, нищо добро не ни очаква.Огромни тълпи от гладни скакалци са на прага на развитите страни.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми що я палите?
25
9
 
1
 
! Отговори
Инсайд преди 2 години
Бай *** отново е на върха на информационната пирамида и е разконспирирал измислиците за вируси, климатични промени и наличието на рептили сред нас. Бай *** не е много умен, това е повече от ясно.
24
1
 
12
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Планетата я палят, не гори ей така !!! Просто хора за шепа пари, правят невероятни неща !
23
1
 
4
 
! Отговори
ОК, преди 2 години
АЙДЕ БЕГАЙ НА МАРС ЗАЕДНО С КОЛЕГИТЕ СИ ГРАНТАДЖИИ...
22
3
 
5
 
! Отговори
opa преди 2 години
Светованта екосистема е динамична, имало е хиляди драстични климатични промени в миналото и така ще бъде и за в бъдеще. Не сме порастнали достатъчно да можем да предотвратим очакващите ни катаклизми. Цивилизация от тип 0 (скалата на Кардашев) няма как да има какъвто и да е контрол върху климата, да не говорим за превенция на природни бедствия или климатични промени. Просто една по-силна електромагнитна буря ще ни върне бързо в 18ти век, и никой нищо не може да направи.
21
2
 
5
 
! Отговори
Боянчо калпазанчо преди 2 години
Шуменският кмет отсече 5000 дървета в града през мандата си и 50000 дървета на шуменското плато, разрешил е рязанео на дърва по улиците и горенето на дърва за отопление. Риосв шумен си бара топките и нищо не прави по въпроса
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЕ КАК НЕ ВИДЯХ НЯКОЙ ЕКОЛОГ ИЛИ ВСИЧКИТЕ ТИЯ БИЗНЕСМЕНИ, ГРАКНАЛИ ЗА ЗАТОПЛЯНЕТО, ДА ЗАСАДЯТ ГОРА? А САМО СТОЯТ НА КРАНЧЕТО СЪС ФОНДОВЕТЕ...
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ДА С Е ИЗНЕНАДАМ, АКО С Е ОКАЖЕ,ЧЕ ПОЖАРИТЕ ГИ ПРАВЯТ ТАКИВА КАТО ТОЯ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ, ПОСЛЕ ДА РЕВАТ О ТВ ЗА ГЛОБАЛНАТА ДАЛАВЕРА, ОП, ЗАТОПЛЯНЕТО! ЧЕ ДА ПРАЯТ ПАЧКИ...
18
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инерцията на глобалното затопляне е необратима и точката на пречупване предстои. Полярната шапка ще се стопи и ще спре Гълфстрийм. Резултатът ще е нов ледников период в Северна Америка и Европа. По другите континенти пък жега и разрастващи се пустини. Ниските места ще бъдат заляти от вдигащото се ниво на океана. Разбира се не по цялата земя положението ще е бедствено, но изброените бедствени зони ще доведат до огромен мигрантски поток, който пък неминуемо ще доведе до конфликти НАВСЯКЪДЕ.
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай *** не вярва в глобалното затопляне, нищо, че климатът чувствително се е променил пред очите му през последните 20 години, а какво да говорим за последните 40 години. В Бургас всяка зима си изравяхме колите с лопати, а 30 градуса през лятото беше рядко срещано явление. Сега зима няма и сняг пада веднъж на 5 години, а лятото не можем да дишаме нощно време.
16
2
 
11
 
! Отговори
Димо преди 2 години
Гори защото това в голямата си част са умишлени палежи видно от камери в Гърция и Турция и няма нищо общо с климатични промени.
15
5
 
10
 
! Отговори
друг еколог преди 2 години
Колкото до пожарите, те се случват всяка година, особено в Амазония. Спомнете си за пожарите там през 2019 г. Надигна се голяма врява, дори използваха повода за политически натиск бразилският президент да подаде оставка. В последствие се оказа, че този пожар е бил най-малкият за 13 годишен период. Екоталибаните използват всеки повод (дори всеки по-горещ ден) да надигат врява. Но за неща като снеговалежите в Южна Африка това лято и студеното време там просто мълчат.