Удар за възрастните: Новите пенсии може да се окажат по-малки

Според данни на НОИ, средният осигурителен доход за юни е 1138.18 лв.
18 авг 2021 09:41, Петя Славова
103
Удар за възрастните:  Новите пенсии може да се окажат по-малки
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите пенсии може да се окажат по-малки. Това става ясно от данните на Националния осигурителен институт.

НОИ обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за юни 2021 г. е 1138,18 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през юли 2021 г., съгласно чл.70, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.

Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 юли.2020 г. до 30 юни 2021 г. е 1124,56 лв. За май 2021 г. той бе 1179,80 лв., при 1157,26 лв. за април, предава "Монитор".

"Много се страхувам, ако не се актуализира бюджетът, но не за правителството, а за всички хора, които ще очакват подкрепа". Това пък каза пред Нова тв министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков.

"Аз и служебното правителство искаме да накараме народните представители да разберат колко е важно да комуникираме по правилния начин и колко е важно да актуализираме бюджета. Дебатът трябва да стане тази седмица, защото нямаме време.  Ако не актуализираме бюджета, 430 млн. няма да влязат в българския бизнес, ако дойде следващата вълна.

Миналата вълна сме помогнали на 300 000 служители в българския бизнес. Ако сега нямаме пари за такава помощ, българските фирми ще трябва да се оправят сами, независимо каква е COVID кризата. За лекарите на първа линия е същото – ако не им дадем тези 1000 лв. за първа линия, как да очакваме тези хора да се борят от сутрин до вечер. Актуализацията на пенсиите също. Борим се със задачи, които си даваме и които могат да имат голям ефект. Представете си, че тези 3 млн. бежанци тръгнат към Европа, а ние не сме актуализирали бюджета и декември месец дори няма пари за българските полицаи", посочи Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това се говорее още януари месец ... айде стига!
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"НОИ обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за юни 2021 г. е 1138,18 лв."Махнаха някоя калинка, деот пишеше каквото и кажат и изведнъж се оказа, че не сме със 1700 лева средна заплата, ами със 1138 ...
80
3
 
5
 
! Отговори
До 88 нои преди 2 години
Вие също не сте разбрали какво е станало. Няма да има намаление на новите пенсии, а пак ще има увеличение, както досега. Това при условие, че само за юни СОД е по-нисък, а после пак се повишава, както досега. Не знаете кой СОД се използва за определяне на размера на пенсиите. За бъдещите пенсионери по-нисък СОД за юни води до по-висок личен коефициент и по-висока пенсия.
79
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Протестърите, къде сте?)Или това не е като да скачаш за мафиота Васко Зара, Иванчева и Ленчето Йончева, която след като стана евродепутат гък не казва?)А Импексова какво вика?)
78
2
 
3
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
След още един месец може и да намалят пенсиите. Рибата нещо спря да кълве.
77
2
 
2
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 2 години
Снимки ли да изпратя или да ви поканя в центъра на София, не на кафе, а за да ги видите? Не зная и не ме интересува на каква възраст сте, но написаното от вас е унинизително. Грам уважение към вашите учители ли нямате? Ами елементарно - за да са ви учили, значи са били по грамотни от вас.
76
4
 
3
 
! Отговори
нои преди 2 години
Нито този който е писал статията, нито Вие сте разбрали за какво става дума. Няма нищо общо със сегашните пенсионери и увеличението /индексацията, преизчисляване/ на пенсийте. Който се пенсионира към момента, понеже СОД влиза във формулата, ще му бъде изчислена пенсия, която при други равни условия ще е с няколко лв. по-ниска от този, който се е пенсионирал миналия месец. Но Радев не определя спада на СОД. Той се "определя" от тези, които получават напр. >1000, и се осигуряват на МРЗ.
75
2
 
8
 
! Отговори
ДедоПенс преди 2 години
Занимавате ни с дреболии.Важното е, че депутатите си актуализираха заплатите и няма да пропускат да ги увеличават отново на всяко тримесечие.В момента си разпределят допълнителните *** над заплатите за участие в комисии.Всички знаем, че ако те живеят добре ще мислят за народа и всички ще просперираме някой ден.
74
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Нормално е да има намаляване на средния осигурителен доход през летния сезон с назначаването на много хора работещи по заведения и хотели на минималната заплата.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ли плаща за публикване на фалшиви новини като тази? Всеки следващ месец размера на пенсият е по-голям при равни други условия.
72
4
 
5
 
! Отговори
Ко стана? преди 2 години
Рекорден ръст на икономиката и намаление на осигурителния доход. Румене къде си? Народът те търси за да те посъветва.
71
1
 
7
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 2 години
Две трети, че и повече от пенсиите на хората са Гавра!!!
70
6
 
5
 
! Отговори
Към момента на преди 2 години
назначаването си Петков има двойно гражданство.Детински са обясненията му,че като подал нотариално заверен отказ и всичко е свършено.Този отказ не е валидиран.Все едно,като се кача в трамвая и дойде контролата,да покажа неперфорирано билетче.Имам ли билет?Да.За глоба ли съм?Да.Да си подава оставката.В бюджета-защо има такова неравенство в разпределението на доходите?Защо има над 10 000 висши чиновници с по над 20 000лв заплата?Нали бяхте за демокрация и равенство,къде са,защо сте над тях?
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година помогнаха на фирми прилижени на хората в парламента, Домусчиев и сие и да не ги зитирам останалите измамници. Как не ви е срам на и без това бедния, болен и студуваш пенсионер да му наомаляте пенсията. А новите 60 млн.дето ще похарчите за трети избори, що не им ги раздадете и не почнете да работите това, за което ви плащаме.
68
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбрахте ли колко сте не сте важни за радев и сие.
67
1
 
21
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Абе на пенсионерите ли посегнахте.Щеше да е увеличение пък то видители ще намаляте.Как се живее с 300 лв.,че намалете и тях.Боже в каква държава живея,не е истина.
66
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма значение гражданството и дипломите, факт е този г-н К. Петков не разбира нищо от пенсионно осигуряване и държавен бюджет. Има добър PR и солидни спонсори около олигархията в България и свръх амбиция!
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаааа, пък ти си работи 40 години и нека ти отдържат и за 1ва и за 2ра пенсия и накрая... чаша студена вода, ако разбира се, няма режим на водата.
64
9
 
11
 
! Отговори
кака ви курни преди 2 години
това е лъжа ! след като другаря радев вземе втория мандат , след като се състави ново негово правителство , България ше преуспява . всички ше сме равни , престъпност няма да има , доходите ше скочат , всички ше е общо !
63
10
 
19
 
! Отговори
Бойко преди 2 години
Почнахте ли да ревете за мен.