Морето поевтинява през септември, харчим наполовина

Квартири падат до 10 лева за нощувка
19 авг 2021 08:56, Александър Попов
80
Морето поевтинява през септември, харчим наполовина
Снимка: БГНЕС

През септември морето ще поевтинее, на някои места наполовина. С между 30 и 50% падат цените на хотелите от 1 септември, показва проучване на "Телеграф".

В офертите в момента се предлага нощувка за 110 лева в хотел на първа линия на плажа, като включва изхранване на база олинклузив.

Настаняването в същия хотел през август струва 183 лева, което е с 40% повече. Офертата обаче е валидна при резервация до края на август. Най-евтино ще е на юг, където може да се намери квартира в началото на месеца за 10 лева на човек.

Средно с 30 на сто по-евтино ще е морето през септември, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. По думите му, освен че хотелите ще свалят цените, ще има поевтиняване и в ресторантите и баровете през есента. Очаква се през септември да има изобилие от местно производство качествени плодове и зеленчуци на ниски цени, което е друг фактор за намаления в заведенията, посочи Драганов.

Туристите, които планират почивка на море през септември, са тези, които търсят съотношение между цена и качество. Причината е, че тогава ваканцията е на поносима цена, а качеството на храната и на обслужването е на по-високо ниво, отколкото в пика на сезона, когато курортите са пълни и персоналът едва смогва да обслужи всички гости. Драганов обобщи, че към морето има три вълни от туристи. Първата е в началото на лятото през юни, когато хората отиват на морска почивка заради свежестта, спокойствието и дружелюбно обслужване.

Следващата вълна, която включва и всички отпускари, са пътуванията с бизнес цел. Те отиват в курортите, за да се договарят за следващия сезон или за снимачни площадки за филми или риалити шоута.

Третата вълна са така наречените разумни туристи, които търсят по-ниски цени, но високо качество. Такива посещават морските курорти именно през септември. Повечето от тях търсят квартири, където да нощуват, а не големи хотелски комплекси, посочи Драганов.

През последния месец от сезона за морска почивка конкуренцията е много голяма и цените падат, като най-евтино е на юг, където обаче около 15 септември хотелите затварят първи. Най-късно спират работа големите курортни комплекси, които посрещат туристи дори през първата седмица на октомври.

В Созопол цените на квартирите падат от 60 на 40 лева за двойна стая. В плажните барчета пък се очаква бирата да запази цената си, но сафридът например да падне от 15 лева за порция на 12 лева. Обедното меню в курорта, което е средно по 8 лева и включва три ястия, ще падне на 6 лева. До около 15 лева пък ще падне нощувката в Приморско, където в момента туристи броят по 25 лева на човек. По заведенията пък цените ще са с около 10-20% по-ниски, прогнозират ресторантьори.

Цените в Албена падат от 7 септември с повече от 20 на сто. Така еднодневен престой в четиризвезден хотел, пакет олинклузив, от 118 лева на човек пада на 86 лева. Това е оферта до 13 септември, след тази дата цената се смъква до 66 лева на човек. С около 15 лева по-евтино излиза и нощувката в тризвездните хотели в курорта.

Частните квартири в Кранево и между Балчик и Албена остават почти същите, с минимално намаление от 2-3 лева. Ресторантьорите на север няма да свалят драстично цените на храната, която ще предлагат на туристите през септември. Някои от тях казват, че ще се ориентират според търсенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: моренощувки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари