Нощни гонки с АТВ-та унищожават дюните на Аркутино и Алепу

Извършителите трудно могат да бъдат установени
20 авг 2021 07:23, Нели Христова
37

АТВ-та унищожават дюните в защитените местности Аркутино и Алепу. За това алармират природозащитници. От МВР Бургас призоваха да се изпращат сигнали за превозни средства върху плажната ивица. Нарушителите ще се глобяват с от 2000 до 5000 лв. От екоинспекцията в Бургас заявиха, че до тях не е постъпвал сигнал за нарушаване на целостта на дюните.

Следите от гуми са само на метри от указателната табела, която предупреждава, че това е защитена зона. За да стигнат до плажа, АТВ-тата минават през  дюните. Алепу е обявена за защитена територия през 1984 година.

Теодора Пройнова вижда следите от гумите на "Шофьорския плаж" в понеделник сутринта.

"Вероятно става дума за някакви нощни гонки с АТВ-та, което е нова форма на забавление. След публикуването на снимките ми в социалните мрежи имаше отзвук на хора, които плажуват на Шкорпиловци и на Камчийски пясъци", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Пясъчните дюни на Алепу са на площ от 120 дка и са дом на изключително редки растения.

"Някои от тях са вече в "Червената книга"! Абсолютно незаконно и нелепо е карането а АТВ-та по такъв тип места", добави Теодора Пройнова.

"Не е редно - това са площи, които по никакъв начин не трябва да се унищожават, макар че има вече места, които са унищожени. Те трябва да си останат безлюдни", сподели туристът Милена.

От екоинспекцията в Бургас заявиха, че трудно се установяват извършителите, ако не са задържани на място или нямат снимки на превозните средства на плажа.

"Съгласно Закона за защитените територии, за физически лица, които извършват дейности в зони в нарушение на режимите, се налага глоба от 500 до 5000 лв.", коментира експертът в РИОСВ - Бургас Елена Паспалева.

"От началото на сезона до момента за стъпване на МПС върху пясъчна зона са направени над 10 акта. Голям процент от хората, които слизат с МПС върху плажната ивица, го правят, за да демонстрират една независимост от страна на закона, да покажат, че са свободни", посочи говорителят на МВР Бургас Цветелина Рандева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата на капиталистите бизнесмени от хотелиерският бизнес унищожават дюните, както родителите им. Пратили са ги да унищожават дюните за нов хотел на брега на морето.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елементарно е да бъдат открити и съдени! Не искат, защото са децата на потомствените комунисти и техните слуги
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30И до като пият кафето да напишат протокол!И след този тежък труд да отидат някъде да си починат!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е началникът- за много хора това че ще нарушат някакво правило е повод за гордост и мандолината им пораства с два до 5 санта,
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А полицията какво прави през цялото време? Дреме и чака да й дойде сигнал. А защо не обикалят превантивно - особено сега през лятото могат да открият някакви нови временни пунктове на полицията близо до плажовете и там, където е имало сигнали за нарушения? Ама защо да си отварят допълнително работа - най-добре е да дойдат на сутринта, след като е имало сигнал и да кажат, че не са установили нищо. И да ходят да си допият кафето.
21
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
А хотелът на плажа извинете подпорната стена , спомага за запазването на пясъка и дюните ли!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги надуши Рашков ще им опука по една дамаджана в гумите и ще ги пуска да броят пясъка на дюните за време.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И отново целия град знае... а ПОЛИЦИЯТА НЕ? Оня ден даваха по ТВ един от морска администрация,че нямало подавани сигнали ,за джетове и за това неможели да ги хванат.Алоо вие майтап ли си правите вече с нас ? Ти за какво си наработа,че аз щи подавам сигнали по цял ден ? Подавайте оставки, като неможе да ви вършите работа... на борсата. Женчовции
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е, мaфията взе власта в България и...
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИМА ТАКЪВ НАРОД
16
0
 
5
 
! Отговори
Държава няма преди 2 години
До толкова, доколкото я има работи само за мутрите.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова ли е трудно да се поставят скрити камери? Те не отиват да орат пясъка за 5 минути. Вероятно над половин час се въртят като пумпали. Не разбирам какво е усещането да ореш пясъка нощем. Може би качват момичета и се правят на мъже. като няма с друго какво-правят се на интересни с АТВ-то. Толкова ли е трудно да се види какви атв-та има в България и по гумите да ги хванат? Или са децата на висшестоящи в държавата и се правят, че не ги знаят кои са?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 - Полицаите не са чиновници! Ако не правят това, за което са станали полицаи - значи са мърльовци!!!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надупчете им гумите )))
12
0
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 2 години
Полицаят от Сен Тропе :D :D :D чакат.
11
0
 
15
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
А родната полиция чий го държи???
10
0
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Да добавя, и по правило слушат чалга.
9
0
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
Хубаво споменавате за манталитета. Но да отворим дума както се казва и за манталитета на нарушителите и на престъпниците. Защото всичко идва от там. От манталитета на хората с много лесно направени пари. Те си плащат и продължават да рушат. Така е откакто се помня. Няма значение какво е правителството или кой е мандатоносител. От едно време си е така.Манталитета или философията на живота им стига до там: "Вижте ми АТВ-то. Аз съм голямата работа. Никой не може да ми каже копче."Обичайно са мутри.
8
2
 
5
 
! Отговори
до №9 преди 2 години
Нали разбирате, че без заповед на шефа няма как да тръгнат полицаите своеволно да хващат престъпниците? Няма общо нито служебното правителство, нито редовно правителство. Не е политически проблема. Проблема е в народопсихологията на хората. Няма съзнание и оттам идват престъпленията. Не може да тръгне да руши плажа и да се усеща ненаказан ако има самосъзнание. Всичко е от хората. От културата на хората.От това, че знае как ще плати някъде и ще получи имената на подалите сигнал.Народопсихология е
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 Полицията си остана на същото ниво както преди служебното правителство, смените по върховете на МВР не промениха манталитета на полицията. Ха, ме можели да установят АТВ та - смешно. Ми по малките градчета и по селата пиянките пак си продължават да пият и карат колите, наркоманетото по цела нощ крещят и вият като вълци.