Откриха огнище на африканска чума във ферма в село Сбор

Предстои умъртвяване по хуманен начин на животните
21 авг 2021 16:48, Петя Славова
31
Откриха огнище на африканска чума във ферма в село Сбор
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри огнище на Африканска чума по свинете във фамилна ферма в с. Сбор, област Пазарджик.

Сбор се намира в 3-километровата предпазна зона около първото обявено огнище на 18.08.2021 г. в с. Априлци. Положителният резултат от пробите е потвърден днес, 20.08.2021 г., от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В засегнатото стопанство се отглеждат 40 животни.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект при спазване на нормативните изисквания, предава БГНЕС.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Сбор, Априлци и Левски, област Пазарджик. Определена е също и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: с. Цар Асен, с. Росен, с. Овчеполци, с. Гелеменово, с. Сарая, с. Юнаците, с. Величково, с. Черногорово, с. Попинци, с. Елшица, с. Памидово, с. Динката, с. Щърково, с. Калугерово, с. Свобода, с. Смилец и с. Блатница, област Пазарджик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая африканска чума е като Ковида, всички са чували за нея - но никой не я е виждал!Не вярвайте на никой, води се война срещу човечеството по всички флангове, лъжата става истина, истината - лъжа.Търсете Господа, докато е време, очертава се "черна зима" както се изрази онова недоразумение Байдън.Не на ваксинацията - не на подмяната!
20
0
 
7
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 2 години
Корнелка до преди 2 години ревеше че ГЕРБ чрез измама са избили животните в задния двор на хората, а сега при управлението на нейния любим льотчик БАБХ чеше в областите незасегнати от предишната вълна на африканската чума. Има ли разлика между партиите на статуквото и партиите на протеста? Преценете сами!
19
4
 
0
 
! Отговори
Чавдар преди 2 години
Чумата за пръв път е установена в Португалия, при нас е дошла от Румъния а там от пристанище в Грузия. Това е нормално заболяване за африкански *** и те не са преминавали в Европа за да заразяват. Но човешката дейност омеси всичко.Затова си имаме африкански и азиатски болести.Прочетете малко за еволюцията стига с тази политика.
18
1
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Унищожиха поминъка на хората. Скоро и двукраките ваксинирани ще бъдат избити за един по-добър свят. Либералната *** идва!
17
0
 
11
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
АБЕ хора не осъзанавате ли какво става бе пожари по ферми ,всински чуми пак ,зануляват производството на храната ,месото че стане астрономически скъпо както е по план ,за да ядем буболечаките на Клаус Шваб съгласно схмета за световният рестарт ,СЪБУДЕТЕ СЕ !!!!ТОВА Е УМИШЛЕНО ,ИСКАТ ДА НИ УМОРЯТ ,ЧРЕЗ ГЛАД!
16
1
 
9
 
! Отговори
Даже закъсняха преди 2 години
Тъкмо хората се посъвзеха от предишната "чума" и айде пак. В Билла и Кауфланд летят от щастие. ПрИмоция на дълбоко замразено многогодишно и добре изпрано досущ като свежо.
15
1
 
8
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Къде е сестра Галева и Корнелия? Миналата беше геноцид, сега се крият като мишки.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умъртвяване по хуманен начин!?!? Демек хуманно убийство. Новото нормално.
13
1
 
4
 
! Отговори
Свинското преди 2 години
от тези същите ферми така или иначе не влиза в колбасите и каймата! Всичко се изнася а ние ядем кости, сухожилия, кожа и суха кръв! Това има в колбасите ни!
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли бе!Нали ГЕРБ не са на власт,каква чума?
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аиде де огнище. Просто ни изтрепват животните, за да няма конкуренция.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази порода на снимката от че..рни *** е най хубава. Правят малко сланина и повечето растат на месо. Интересно откъде дойде тая чума. По въздуха ли долетя чак от африка. Защо през 60-те 70-те и 80-те години нямаше такива чуми. Гледал съм по 20 прасета и ги давах на Родопа срещу солидно заплащане. Имаше ветеринарни лекари които идваха от Родопа по веднъж в месеца правехе прегледи и биеха инжекции на пра.сетата. А сега няма ветеринари няма метенияри но има печалбари.
9
2
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
40 прасета на суджук
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли ГЕРБ са виновни?
7
2
 
24
 
! Отговори
уо преди 2 години
Поредният акт за унищожаване на хранителният за българия отрасъл. Започнаха с луда крава, после с птиците, преди 3 години със свинските ферми и сега пак. Никой не се интересува КОЙ пуска заразата, от къде идва. В съседните страни няма зараза, само в България. Явно някой пак е сключил договор да внесе остаряло и залежало свинско месо.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умъртвяване с пяна за хуманно ли го имат,че да не могат да дишат,като от Ковид19 и след карантиране с пяната за прочистване на белите дробове да ги поставят на вентилация с кислородно вдишване на апарат,като за спасение.
5
0
 
13
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Антака - това ли измислиха пак от ЕС....Малко беше коленето на добитъка преди 3г. та сега нова балтия за родните животновъди.БАБХ първо да минат през чуждите вериги да видят какви *** ядем, а после да гледат за чуми.Време е някой от БАБХ да получи последно причастие.... Продажници
4
4
 
0
 
! Отговори
отглейдала преди 2 години
румьнската оплаквачка
3
4
 
0
 
! Отговори
чалгария преди 2 години
оплаквачки не са сами а вият
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не ям свинско поради високо кръвно. Но докато нямах кръвно си отглеждах всяка година по една сви.ня. По хубаво от свинското месо няма. Особено пръжките бяха жестоки. Или свинско с парз лук. Или свин.ска пържолка. Да си изядете пръстите от вкусотия. Но едно време говоря за 70-те и 80-те години нямаше чуми нямаше муми. Имаше държава и здравеопазване не само за хората но и за животните. А сега куче влачи рейс.