Хиляди афганистанци бягат, но какво ще стане със семействата им?

Защо НАТО напусна и защо военните не стреляха?
78
Хиляди афганистанци бягат, но какво ще стане със семействата им?
Снимка: БГНЕС

Хиляди афганистанци се опитват в момента да напуснат столицата Кабул. Джалал е успял да избяга още преди превземането ѝ от талибаните. И се чувства предаден както от афганистанската армия, така и от войските на НАТО.

Джалал се страхува за семейството си. „Сега те са в едно скривалище в Кабул, но талибаните претърсват всяка къща. Ходят от врата на врата и издирват хора, които са сътрудничели на правителството или на армията и проверяват дали няма въоръжени хора. Просто не знам какво ще се случи с моето семейство“, каза той пред Дойче веле.

Съпругата му, която членува в женската правозащитна организация „Мрежа на афганистанските жени“, също се е укрила, защото се страхува. Подстъпите към летището в Кабул са блокирани от талибаните, а всички гранични пунктове на страната са затворени. „Ситуацията е много тревожна. Тя е ужасяваща“, казва Джалал.
Заплашван от талибаните

26-годишният студент е пристигнал в Германия само ден преди Кабул да падне в ръцете на талибаните, благодарение на това, че разполага със студентска виза. Семейството му обаче е останало в Афганистан.

"Винаги съм бил противник на талибаните и техния режим. Произхождам от семейство, в което политиката винаги е играла важна роля и съм възпитан в традицията на западните ценности с политически и обществени идеи, които никога не са били приемливи за талибаните. Затова аз и семейството ми често сме били заплашвани от тях“, казва той.

"За съжаление не успяхме да усетим какво се задава. Нашият президент говореше за продължаващ мирен процес и за преходно правителство, което постепенно да предаде властта на талибаните. Но всичко се промени прекалено бързо“, казва младият афганистанец. Той не вярва на обявената от талибаните готовност да проведат обща амнистия за всички сътрудници на бившата власт, както и на обещанието им, че няма да има актове на отмъщения.

"Та те са лъжци. Казват тия неща сега, само за да успокоят хората“. Джалал е дочул вече за убити от талибаните хора в окупираните от тях провинции: „Абсолютно съм сигурен, че имат списъци с хора, които са сътрудничели на правителството, както и на хора, които са говорели против талибаните. И те ще им отмъстят“.

"Те предадоха Афганистан"

Джалал смята, че прибързаното изтегляне на НАТО от страната е  протекло крайно лошо: „Да вземем например военно-въздушната база в Баграм. Те са се изтеглили оттам през нощта, без да информират когото и да било. Те предадоха Афганистан.“

Джалал е смаян и от реакциите на афганистанските военни: „Просто не мога да разбера, какво се случи. Защо избягаха? Защо не бе изстрелян и един куршум, когато падна Кабул? Не мога да разбера защо всичко това се случи без никаква битка между нашите войници и талибаните“.

Германското правителство призна, че много афганистанци, които са сътрудничели на германското правителство и военните, все още са в Кабул и не могат да бъдат изведени от страната. Въпреки че Германия е гарантирала, че ще им даде политическо убежище.

А каква ще е по-нататъшната съдба на Джалал? Неговата виза изтича на 31 август, но е малко вероятно той да се върне обратно в родината си. Изпълнен е обаче със страх за семейството си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: НАТОАфганистанбежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
4
 
! Отговори
ишкембе чООООрба преди 2 години
Западняците били лоши предатели, но бяга пак при лошите предатели. Много показателен пример за това колко е хубав исляма. Или...?
63
0
 
6
 
! Отговори
Една преди 2 години
Дреме им за семействата им. Изповядват за пред света традиционни ценности и бла - бла - бла доде може да убиват заровени до кръста жени. Ама като дойде ятагана и за тях, като сега, веднага избягаха през глава. Те убиват собствените си дъщери, дето уж като деца трябва да са им най - милото, те ми пишат статия кво щяло да станело със семействата им. Човек който може с лекота да отнема живот, мисли само за собствения си ***. Кво ми се правят на мноо загрижени?!
62
0
 
6
 
! Отговори
До #64 Мюсюлман преди 2 години
Ало, Катар, Саудитска Арабия,Кувейт и ОАЕ приемат само висококвалифицирани специалисти!! Неграмотните и мързеливи авганци нямат шанс!! Ясно??
61
0
 
8
 
! Отговори
Мюсюлман преди 2 години
Братя авганци!! Бегом към богатите Катар,Сауди Арабия,Кувейт,ОАЕ!! С една малка подробност: Там ще трябва да спрягате единствено глагола РАБОТЯ!! Иначе - бой!!Никой няма да ви храни ей така - бадева!!
60
0
 
5
 
! Отговори
Мюсюлман преди 2 години
Братя авганци!! Бегом към богатите Катар,Сауди Арабия,Кувейт,ОАЕ!! С една малка подробност: Там ще трябва да спрягате единствено глагола РАБОТЯ!! Иначе - бой!!Никой няма да ви храни ей така - бадева!!
59
0
 
11
 
! Отговори
мак преди 2 години
Той се чувства предаден, но и самият той е предател, щом семейството му остана в странат. Студентската виза е по-важна от семейството, както изглежда. Освен това, съмнявам се да изповядва западните ценности, както твърди.
58
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 2 години
"Всички гранични пунктове са затворени" Тогава за каква бежанска вълна става дума. Талибаните не са толкова глупави,че да оставят всички да избягат. Нали трябва да останат и да им бачкат. Иначе ще умрат от глад.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви бягат? Половината са в швейцария и си живуркат? Сякаш падам от Марс. Да, така е, в Афганистан са най-простите и неуучени, другите отдавна неса там.
56
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че бг аборигените не разбират, че там има мното интелигентни хора и много по-богати от тукашните. Който не е бил там и естествено не знае. Половин Афганистан е по Америка и Австралия. Имат по 12 деца и 10 от тях сапо Харвард, а последните в Русия да се учат. Нищо не знаете за тях. Пълни окъсляци сте в сравнение с тях, казвам ви.
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забележете кадрите по телевизиите ,90%от тия извънземни са без деца и жени ,така че тия толкова не бягат от войната повечето са млади мъже ,такива още на границата разстрел
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗ НЕ ЗНАЕХ ДОСЕГА ЧЕ АВГАНИСТАНСКИТЕ МЛАДИ МЪЖЕ СА ТОЛКОВА ИЗПЛАШЕНИ
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си стоят в пещерите! Тук не трябва да има други освен БЯЛИ ЕВРОПЕЙЦИ СЪС ЕТНИЧЕСКИ ПАСПОРТ ЗА ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ С КРЪВЕН ПЕЧАТ ЗА ЧИСТА РАСА
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това ми било мъже! Зарязват си жените и децата и бягат от тези гнусни и мърляви талибани, а после подсмърчат, че им било мъчно за семейството..
51
0
 
23
 
! Отговори
26 годишният преди 2 години
Джалал колко деца заряза в Афганистан? Но може да не се тревожи, щом жена му членува в женска правозащитна организация. Тя ще ги докара всичките в Европа и то не само децата, а всички роднини. Сега ще има мисии за спасяване на афганистанския народ, а по-късно ще правим бдения със свещи и плюшени мечета. Така е демократично!
50
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ да си ги прибират. Меркел дето ги беше канила и тя да си гинвзема. Не искат да бягат към Източна и Южна Азия , защото там не могат да вършеят и безчинстват безнаказано като при толерастите в Европа. Много добра схема на САЩ да разрушат Европа отвътре с тези пигмеи. И както идват с милионни ще ни прегазят и оглозгат като скакалци за месец.
49
0
 
32
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 2 години
Нито един авганец не трябва да бъде допускан до християнска Европа!! Да вървят да воюват с талибаните за свободата си !! 40 милиона срещу шепа фанатици!! Защо трябва други да *** ??
48
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някъде прочетох, че ние щели сме да приемем 70 афганистанци! Трябва да има условие, само жени и деца! Мъжете талибани, които са зарязали в Афганситан жените и децата си, да не се приемат. Имаме си достъчно търтеи в тази държава, повече не ни трябват! Или ние ще мизерстваме, а тях ще ги храниме, да не сме им длъжни с нещо?
47
0
 
11
 
! Отговори
От бореца преди 2 години
Мюсюлманите мъже,са жени!
46
0
 
8
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 2 години
ЧИБА .!.
45
1
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Мюсюлманите мъже са гад-ни! Оставят си жените и децата и бягат да спасят мизерния си живот! Да не ги приема Европа! Да си воюват с талибаните, ако искат да живеят дабре, а не наготово, ама Меркел ги подлъга!