Плюсът на новите мерки - няма принуда за ваксиниране

Навсякъде има заведения, в които не се спазват мерките
23 авг 2021 18:00, Петя Славова
44
Плюсът на новите мерки - няма принуда за ваксиниране
Снимка: БГНЕС

Влияят ли на заведения и фитнеси новите противоепидемични мерки, коментират пред БНТ Павлин Петров - заместник-председател на Асоциацията на заведенията и Радка Василева от Асоциация "Здраве и фитнес".

"Новата заповед всъщност в действителност не променя особено нещата, реда, по който работихме в момента, в смисъл такъв, че ограничението за 50% съществуваше и досега", каза Радка Василева.

Още по темата

По думите ѝ плюсът в тази разпоредба е, че има алтернатива, понеже не се принуждава персоналът да се ваксинира на всяка цена.

 Ако това са секторите, които ще бъдат инструмент да се ваксинира това общество, може би ще трябва да получат след това награда, но това ще бъде много трудно", заяви Павлин Петров.

Според двамата ограниченията няма да са мотив хората да се ваксинират.

"В нашия сектор аз не знам някой работодател да е принуждавал да бъдат ваксинирани служителите му задължително. Напротив, винаги разговорите са се водили от гледна точка, че лекарите, неговият личен лекар, неговият организъм на самия човек трябва да има картина, за да бъде препоръчана ваксината. Ние нямаме намерение да стигаме до крайности", обясни Петров.

"В никакъв случай не можем да си позволим да изискваме от нашите сътрудници ваксинация, тъй като това е решение, което трябва да бъде осъзнато и взето лично от всеки един човек, с отговорност за собственото му здраве", добави Василева.

По думите на Петров във всяко едно населено място има заведения, на които не се спазват мерките. Ресторантьорите правят всичко възможно да работят на 50% капацитет, но той подчерта, че браншът няма никаква финансова подкрепа в момента.

"Има заведения които спазват мерките, има заведения, които не спазват мерките. Има шофьори, които карат и спазват правилата за движение, има шофьори, които карат и не спазват правилата за движение", заяви той.

Според Радка Василева не е трудно да се спазват мерките във фитнеса, защото помещенията често са огромни и хората могат да тренират на спокойствие, без да влизат в непосредствена близост. Тя подчерта, че фитнесите работят в слабия за тях сезон. Хората биват отблъсквани да тренират, защото при всяко покачване на бройките заразени, фитнесите са сред първите обекти, за които се споменава въвеждане на ограничения.

Заместник-председателят на Асоциацията на заведенията коментира протестите на ресторантьорите, като обясни, че те просто искат да знаят с каква подкрепа ще стартират при всички нови ограничения.

Заради новите мерки ресторантьори се притесняват от загуба на персонал.

Петров заяви, че представители на бранша са разговаряли с министъра на икономиката, който казва, че пари има, но бюджетът не е актуализиран. Ресторантьорите са в позиция на протестна готовност.


44
Още от Страната
Ограничено движение към Рилския манастир заради укрепителни дейности
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Плюсът на новите мерки - няма принуда за ваксиниране"Да обаче в една частна детска градина /София - "Манастирки ливади"/ директорката го направи! В Пловдивския МУ ректорката го направи!
35
0
 
17
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Никой не може да те накара да инжектираш в собственото си тяло нещо,което ти не искаш! Тялото си е ТВОЕ!
34
0
 
1
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 месец
Докато напиша този , той вече изчезна.
33
0
 
5
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 месец
След малко очаквам и третият ми коментар да изчезне !
32
0
 
15
 
! Отговори
Прецакан преди 1 месец
До Анонимен 31: Ти прочете ли, че вече изкарах вируса? Пробвал съм го - не ме уби първия път, следователно няма да ме убие и втория, и третия и т.н. Поне така постулира предковидната медицинска наука. Аз ще си живея, не бой се за мен! Стига да стоя по-далеч от ваксините ви.
31
0
 
9
 
! Отговори
Ха-ха! преди 1 месец
До Марсел Попов: И къде ги тия скенери бе, Мърсол? Чиповете във ваксините ли ловят? Нали твърдяхте, че нямало такива?
30
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живее ти се, а се опъваш за ваксинация. Парадокс! Еми няма да живееш дълго. И да си го изкарал ,пак ще те пипне и вторият път ще е по-тежко, както показва практиката
29
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кого лъжеш с фалшивия сертификат? Вируса? Май себе си! Една проверчица на антителата веднага ще покаже имаш ваксина или нямаш. Аз и моето семейство и приятели с ваксини имаме много повече антитела от преболедувалите ни познати.
28
0
 
15
 
! Отговори
До Мърсолиньо преди 1 месец
На тебе директно ще ти сканират баркода на челото.
27
2
 
9
 
! Отговори
Кал-Ел преди 1 месец
До 26. Никога през живота си не съм лъгал. Няма как да го докажа и не ми пука дали вярваш. Дори и един човек да спася след всички коментари които съм написал, ще съм много щастлив. Никога няма да падна и да агитирам сънародниците си да се евтанизират.
26
27
 
2
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 месец
До Ха-ха!Балканските номера не минават в цивилизованите държави, Зайо! Като те накарат да минеш през скенер и веднага лъсва че нямаш поставена ваксина! Затова се ваксинирайте доброволно докато е време!
25
2
 
6
 
! Отговори
До Ха Ха преди 1 месец
И на мен ми идва на акъла да прецакан мои познати Ваксъри. Ще ги топна,че са се хвалили,че без ваксина са си платили за сертификати. Да изпинат шията после
24
3
 
14
 
! Отговори
Ха-ха! преди 1 месец
А като станем повечко хора с фалшиви сертификати, в чужбина няма да признават българските и тогава ще прецакаме и ваксърите. Да видят хубаво ли е!
23
2
 
3
 
! Отговори
минус преди 1 месец
що бе , при предишните мерки да не би да имаше принуда за ваксиниране ? много е смешно радевото правителство .
22
3
 
11
 
! Отговори
Прецакан преди 1 месец
Явно ще трябва да си платя за фалшив сертификат. Нямам избор.
21
2
 
25
 
! Отговори
Прецакан преди 1 месец
Изкарах вируса много леко - имам антитела, но така и не ми излезе позитивен PCR тест, защото заради леката хрема се усетих късно. Затова и не са ме карантинирали. Нашите льольовци обаче не признават теста за антитела като доказателство за прекаран ковид и съответно не ми издават сертификат. И сега съм в зоната на здрача - нямам нужда от ваксина, но ме натискат или да се ваксинирам, или да давам по 200 лв седмично за тестове. Ваксина не ща - нямам нужда, пък и ми се живее. Прецакан съм, нали?
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11 Нямам търпение! Стискам палци да направят ваксинирането задължително, да дестабилизират държавата и да забогатея докато ограбвам богаташи.
19
3
 
32
 
! Отговори
Кал-Ел преди 1 месец
Днес говорих с мой познат от Италия. Не знае какво да прави, защото от 20 години пътува на круизен кораб и не иска да губи работата си. Каза ми, че в Италия болниците са пълни с ваксинирани. Думите му бяха - разнасят ги като чували с картофи по болниците.
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече открито се подиграват с нас.
17
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно не можем да им отречем на нашите управтици, не са толкова луди като тези в Израел, Австралия и др.подобни