Синагогата в София осъмна с антисемитски послания

Кадри показват, че ги рисуват двама младежи
Обновена: 24 авг 2021 11:33 | 24 авг 2021 11:33, Петя Славова
94
Синагогата в София осъмна с антисемитски послания
Снимка: Кадър, Нова тв

Централната софийска синагога осъмва в неделя сутринта с послания, поругаващи вярата, чийто дом е сградата. Кадри показват как двама младежи с маски пишат по сградата. От Централния израилтянски духовен съвет определиха написаното като антисемитско и нацистко послание.

"Сградата ни е построена 1909 г. Заварихме я обрисувана със символите "1488", която символика мнозина не познават. 14 са цифрите, които символизират един цитат на националистите. 88 означава осмата буква от немската азбука - "НН" или "Heil Hitler", което е откровена възхвала на Хитлер", разказват пред Нова тв от управата на синагогата.

От там добавят, че 88 е символ за една дълга реч на Адолф Хитлер, публикувана в "Моята борба", която прокламира унищожението на евреите и не става въпрос просто за вандалски акт.

"Това не е вандализъм, а антисемитски акт. В комбинация с пречупения кръст, с който също сградата осъмна, става ясно, че не е случайно деяние, а насочено именно срещу общността ни", заявява госпожа Дандолова.

Според нея, извършителите са млади хора, които идват с идеята да извършат това нещо. Материалите са предадени на правоохранителните органи. По думите й, това не е първия подобен случай. Подобни акции е имало и върху синагогата в Пловдив. Тези деяния до този момент не са завършили със залавяне на извършителите или осъждането им.

"Това, което стои върху повърхността на нашите фасади, зад него са хора, идеологии, които са опасни и се ндявам да не преминат във физически действия върху определени малцинствени групи", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
31
 
! Отговори
Централният израил преди 2 години
тянски духовен съвет може ли да даде някакво обяснение на факта, че гоненията на евреите започват още от библейски времена, продължават през античността и средновековието, та и до ден днешен? Може би фашизмът се е зародил още в древен Египет? Или пък причината за антисемитизма е в самите семити?
21
1
 
11
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
До 123Кви куки бе брат де ги видя. Дремят по патрулките и цял ден играят древната военна игра Джобен тенис.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета коментарите, май са оправили нета на 4-ти км.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако пишеше "Само Локо" дали пак щеше да е антисемитско? Тея плачове са прекалени.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че сме чели Бен Гурион и тези номера много добре ги знаем.
17
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазят си хората историята, нацията и единността си.Ние не можем да се мерим и на малкия им пръст на евреите.Но пък, можем да ги плюем и да си мислим колко ги превъзхождаме и как те са ни виновни, че сме едни крадци и мъррллячи, които освен да крадат и да си опрапастяват държавата, друго не могат.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брееейй, да се чуди човек, от де таквиз будни младежи ?!
15
4
 
8
 
! Отговори
История даге преди 2 години
До Вуйчо ВаньоИзраелците взеха Израел/Палестина от англичаните ,не от арабите 1948 г. Палестина беше под английска окупация ,арабите нехаеха .Евреите подеха партизанска война срещу английския окупатор.Такаче ако не бяха те Палестина щеше да е английска колония.Англия пък бяха превзели Палестина като подтикнаха палестинците към война срешу Османците и Германия през ПСВ и дефакто и срещу България -съюзник на немците и османците през ПСВ.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ваксинирани ли са били?
13
2
 
26
 
! Отговори
Нима очаквате преди 2 години
да пеем псалми и да ви се възхищаваме, докато се опитвате да ни изтребите? Око за око, зъб за зъб!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Възмутен Ха :)) И аз търсих нещо станало ли е през 1488 година. Щото испанците приблизително тогава са ги насмели, ама е малко по-късно - през 1492 г.
11
1
 
26
 
! Отговори
А Х преди 2 години
Той беше прав!Когато фактите говорят и равините мълчат.От хиляди години всеки е мразил ***.Защо ли?Дори в Африка ги мрязят,защото са кръвопийци,мошеници и зад ..ници.
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тея и в числото ПИ ще намерят някакъв антисемитски смисъл
9
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше надраскана църква, щяхте ли да ревете толкова???Но като е синагога............айде веднага антисемитски акт!!
8
2
 
35
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
А какво стана с онези, които поругаха Българското знаме, Българските гробове ???!!! ...Те дали си получиха подобаващи наказания , или само ги потупаха по рамото ?!??!?
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кой пък ще ги хейти със символи, дето само те си разбират. Изглежда ми като некво представление.
6
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко човека в България освен двайсетина евреи знаят за тази символика 1488 ??Тези младежи са евреи накарани нарочно да напишат 1488 за да могат от синагогата да извиват ръцете на държавата !! Мръссна напасст са тези същества
5
2
 
30
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Те наблюдават само как си рисуват хайманите и нищо. Цяла София прилича на маймунарник с тия драсканици.
4
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има стотици порутени църкви в България - пълно мълчание. Младежи решават задачи по математика върху синагогата и стигат до верния отговор - 1488, рев до небесата.
3
3
 
19
 
! Отговори
Бочко преди 2 години
Тия младежи вмести да се плюцат драскат храмове.Доста злета