Няма кой да ни брои, в София са осигурени 50% от кадрите

Има недостиг на кадри за преброяването на населението
26 авг 2021 17:15, Ния Христова
34
 
През 2011 г. в България е имало 158 жени столетници, а през 1926 г. те са били едва 73. Тези и други интересни факти за живота на българина може да се научат от Изложбата на преброяванията, която е подготвена от Националния статистически институт, Държавната агенция "Архиви", съвместно със Столичната община.
 
"Първото преброяване е извършено 1880 г., имало е и след двете Световни войни. Те следват основните исторически и социални промени в страната. Искаме да покажем на хората каква е ползата от преброяванията. Те осигуряват информация за управлението на страната, политики, управление на фондове", заяви директорът на "Социална и демографска статистика" в НСИ Магдалена Костова пред Bulgaria ON AIR.
 
Тази година ще се проведе 18-ото преброяване на населението. То трябва да започне на 7 септември и да продължи до 3 октомври. От 7 до 17 септември всички граждани могат да се преброят и електронно. След това преброители ще тръгнат да обиколят всички сгради и жилища.
 
Пандемията се отразява и на преброяването - има недостиг на преброители. 
 
"Няма много желаещи. В по-малките общини има достатъчно преброители и контрольори. Но в големите градове има недостиг. Надяваме се, че там ще има повече семейства, които ще се преброят електронно. За София са необходими 4000 преброители, събрани са 50% от тях. В районите "Витоша" и "Триадица" са налични едва 20% от необходимите преброители. Електронното преброяване е по-бързо и удобно, ще улесни и нашата работа, защото данните вече ще са въведени", обясни Магдалена Костова.
 
Преброяването беше планирано за януари, но беше отложено за есента. Има осигурени защитни средства, всички преброители са инструктирани как да гарантират здравето си и това на преброяваните лица. 
 
Дотогава всеки може да си обогати познанията на България с една историческа разходка в цифри на Моста на влюбените до НДК.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Дедовия ви преди 2 години
В които са милионите те да броят. Аз мога само до 300.
28
0
 
2
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
По време на пандемия преброители в дома си не пускам
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да ни брои някой, като това може да стане електронно?Или преброителите са гласоподаватели на определена партия и по този начин си осигуряват гласове?
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега, нямало кой. Същото вика и шефа. А аз му казвам, че ако даде повече пари, желаещите ще са повече.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ни останаха хора да моат да броят, смятай. кажете на харварджиите да извикат техния випуск или направо интерншипи да предлагаме тука с подобаващи заплатки. след това направо министри, особено ако са с канадско гражданство и са се клели във верност на кралицата. може и американуси, все пак сме негласна колония и работим за синергия с тях. ние плащаме те се смеят.
24
0
 
9
 
! Отговори
Да преди 2 години
се отложи за 2025 или 2028...
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно, ще сепреброим сами онлайн.
22
1
 
16
 
! Отговори
Нали преди 2 години
казаха, че Преброяването се отлага за като Пандемията свърши? Значи, ако ще се Преброяваме, то значи Пандемията е свършила и е редно всички мерки да отпаднат като носене на Маски, раздаване на Народни пари на Частни фирми като помощи и ваксинация с Експериментални смъртоносни инжекции без съдържание на флакона!!
21
13
 
7
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
При радеф е така!!!
20
2
 
17
 
! Отговори
Въпросче преди 2 години
ако Преброителя ни зарази с КОВИД и някой от Семействоно умре, с колко Държавата ще ни Обещетява?!
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква ирония... Ще се преброяваме, а даже желаещи няма. Какво ще броим тогава, то положението е ясно....
18
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"...една историческа разходка в цифри..." Нийче, там няма написана нито една цифра. Лично ходих и проверих. Има само числа. Новината е положителна. Явно българите, за разлика от неуважаемия другар, полковник от Партийна сигурност Симеон Николов Димитров, са богобоязливи хора.
17
0
 
12
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
"Преброяване на дивите зайци".....Да викнат Ицко Финци, той ще ги преброи, че те вече не останаха на тази територия :))
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с всяко броене намаляваме, докато не изчезнем след 50-100 г .
15
1
 
24
 
! Отговори
Какво ПреБрояване преди 2 години
при Смъртоносна Пандемия?!
14
3
 
33
 
! Отговори
Жо преди 2 години
ПРЕБРОЯВАНЕТО е важно нещо и съм съгласен, че трябва да се проведе. Бил съм преброител през 1992 г. Работата е да ходиш от врата на врата, от семейство на семейство. Това не е най-умното нещо по време на пандемия. Така се разнася заразата.
13
2
 
14
 
! Отговори
Ще има ли преди 2 години
Двойни глоби за отказалите? Преброителите ваксинирани ли са? Системата за електронно преброяване ще проработи ли до 7 септември?
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паштуните ще ви преброят. Аз знам как.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броенето и гласуването трябва да се прави от компа вкъщи!Кога ще го разберат това?До кога ще се харчат излишни милиони ???!!!
10
2
 
15
 
! Отговори
Няма преди 2 години
кой да ни брои-селско мисирко заглавие и изказ!! Кой да ви брои-6.8млн има в Кeнефа на Европа-около 1.2 хиляди ромеи, 2 млн, пенсии, 1.8 работещи!! Има ли нужда от броене??