Президентът: Родопчани са съхранили несломимия български дух

Развитието на трансграничната връзки България - Гърция е от ключово значение
28 авг 2021 16:45, Анисия Иванова
57
Президентът: Родопчани са съхранили несломимия български дух
Снимка: Президентството

Родопчани пазят и развиват нашите традиции и са съхранили несломимия български дух, а с такива хора България има бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към гостите и жителите на село Ерма река, където участва в отбелязването на празника на населеното място и Деня на миньора, съобщиха от прессекретариата на държавния глава..

"Днешното събитие е доказателство, че там, където хората работят упорито през цялата година, празникът е истински“, заяви Румен Радев. Той изказа признателност и към миньорите за празника им и за техния труд и професия, изискваща „сила и сплотеност“.

Съдбата на Ерма река и на района е свързана с рудодобива, но хората са благословени с красивата природа, обичаите, със сговора и единството помежду си, заяви Румен Радев и допълни, че родопските населени места имат големи перспективи за развитие.

По думите на президента за целта трябва се подобри свързаността с Гърция, а принос за това ще има активното използване на всички гранични контролно-прпопускателни пунктове, включително на ГКПП Рудозем-Ксанти.

"Както вашите сърца са отворени за съседи и приятели, така и ние сме готови да работим с нашите съседи", подчерта Румен Радев. По-късно днес президентът ще посети ГКПП Рудозем-Ксанти, на който строителните дейности от българска страна са завършени.

Темата за подобряване на свързаността с Гърция беше поставена по време на среща на държавния глава и с представители на местната власт и с жители на Златоград. Отварянето на пункта Златоград-Ксанти е допринесло за разширяване на двустранните контакти с Гърция както в сферата на туризма, така и по отношение на транспорта, търговията и икономиката, отбелязаха участниците в срещата.

Обща бе позицията, че Родопите имат огромен потенциал за развитие на исторически и културен туризъм. „Имаме богато минало, което трябва да съхраним и популяризираме“, заяви президентът. Като перспективна област Румен Радев отбеляза и разработването на минералните извори в региона както в сферата на балнеологията и туризма, така и в енергетиката чрез геотермална енергия. В проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, предложен от служебното правителство, са предвидени средства за проучване и разработване на комбинирано производство на топлина и електричество от геотермални източници.

По-рано през деня президентът Радев посети Рудозем, където разговаря с кмета Румен Пехливанов. Двамата обсъдиха темата за необходимостта от финансовата децентрализация на местната власт. „Липсата на добро планиране от страна на централната власт и координация с общините забавят осъществяването на важни общински проекти. Ако местната власт има по-голяма финансова самостоятелност, кметовете, които имат детайлен поглед върху населените места и необходимостта на населението, ще имат възможност да реализират по-ефективно проекти и да управляват по-отговорно“, заяви президентът. Президентът се срещна и с жители на Мадан.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Източните Родопи са първата територия която ще бъде откъсната от България .
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спомена Гешев за проверка на Приватизацията и всичкото Бабикяни Христовци и Корнелии и Рашковчета дето в прехода като пишман следователи нямат едно разкрито убийство се емнаха да свалят главният Прокурор.Радев с деформираната глава ако мисли ,че Българинът ще му прости това което направи с държавата наесен хората ще го търсят с запалени факли уби бизнеса и взе хляба на милиони не можеш и в гората да се скриеш в Родопите Който не мисли с главата заплаща цената.
41
2
 
9
 
! Отговори
РОДОПЧАНИН преди 2 години
ХВЪРЧИЛОТО АКО НЕ БЯХА ИЗБОРИ ДАЛИ ЩЕШЕ ДА ХОДИ ПО ОБИКОЛКИ-- *** ДА БЕШЕ И ДАРИЛ НЯКОЙ ЛЕВ АМА -ЦИЦИЯ!!
40
6
 
2
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
Като гледам какво тролене пада тук, разбирам за какво харчи ГЕРБ субсидията.
39
7
 
20
 
! Отговори
Каскет преди 2 години
Оставка , фигурант.
38
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съд и затвор за фигуранта! Час по-скоро Геша да му щракне белезниците! Ставри го очаква вече!
37
6
 
18
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Незнам българин, нетърпим е Радев, но нищо не можем да сторим. Чакаме Гешев и това е, ако не го думнат.
36
5
 
15
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
ДАНС ако диреше, трябваше първо президента да издири. Много повече поразии стори от някой си,който е писал тука..
35
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя нахалник започна всеки ден да ни се появява по медиите. Ако си мисли, че ще го заобичаме повече не е познал.
34
6
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
Братя БЪЛГАРИ, докога ще търпим тоя MЪЛУMHИK???
33
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родопчани по градовете не са съхранили нищо сервилно продажно безмозъчно и тъпо племе смазано от управленията на БКП и компания Комунисти Няма капка дух и патриотизъм останал в това сервилно жалко население с мишки останали по родопските дупки дошли от селата.Всичко е *** най мътната.Това ,че няколко праслака по 100кг надули гайда не не прави дух в Родопите гусин Прецедент комунисте. Ако имаше дух в родопите ти мутро прецеденска с цялата шайка БКП щяхте да сте изклани до крак ***
32
4
 
5
 
! Отговори
Има тук един. Фатих. преди 2 години
ДАНС да го издири,.. да му скъса сирийския паспорт... и вън от България..!!
31
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът: водата е мокра, оранжево небето.
30
3
 
5
 
! Отговори
До "Фатих" преди 2 години
Та, въпросът е кава е разликата между днешните афганистански талибани и ония касапи тогава финансирани с руски пари последователи на попът Натанаил Охродски ? Разлика няма. И талибаните и комитите от ВМОРО са с гадни дълги бради, и са безчинствали , изнасилвали, палили и убивали в името на религията. Едните са ислямисти а другите православни талибани .
29
4
 
14
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Редник Радев, излез пред строя 5 крачки напред хоодом марш:За измяна на отечеството, за насаждане омраза между българският народ, за ПОТУЛВАНЕ на истината за мига и лейтенатът, за провокации към протести ВЪВ ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ!!!!!!УВОЛНЯВАМ ТЕ И ТЕ ОСЪЖДАМ НА ЗАТВОР, СПОРЕД НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!
28
3
 
18
 
! Отговори
До "Фатих" преди 2 години
Всъщност истинското име на попът терорист и създател на руски масонски ложи е - Нешо Стоянов Бойкикев - негова пра-пра внук е днешнията Христо Иванов (Бойкикев)
27
4
 
11
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Първата Нова година: стоях пред телевизора чаках тържествената реч на президента, да чуя и химна да стана прав и да се порадваме на дунавско хоро.....уви....развали настроението и съсипа празника...добре, че бях в Бонголандия за да се зарадвам с местните хора по късно.....това е редника Радев
26
5
 
10
 
! Отговори
До "Фатих" преди 2 години
Тиранията, прогонването и покръстването на помаците не е от 1912 г. Прочети кой е митрополит Натанаил Охридски, руски агент който създава масонската ложа "Охридското съзаклятие" , след 1878 г той създава терористични групи и в Родопите започва Гражданска война, която продължава почти 50 години до края на Първата Световна Война. След това започват преименуванията, изселванията, лов на туркофили , Белене и Възродителния процес. Така че е дорбре да се ограмотиш повече.
25
4
 
17
 
! Отговори
къде е юмручето? преди 2 години
радев ти си позор за България, виж докъде докара нещата само за 3 месеца управление. Пълен ценови хаос, пълен хаос в здравеопазването, в полицията, по границите, в армията и тн всичко рухна при теб. Преди българите от тия родопи такива като теб са ги набучвали на кол.
24
4
 
16
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Някой да се аргументира вместо него, може да греша.Ако не, значи съм прав. Вън от България редник Радев!