С около 64 лв. се увеличават пенсиите, средната - 550 лв.

Минималната е 340 лв, посочи министър Гълъб Донев
28 авг 2021 13:52, Петя Славова
45
С около 64 лв. се увеличават пенсиите, средната - 550 лв.
Снимка: БГНЕС

Средно с около 64 лв ще бъдат увеличени пенсиите, като средната става 550 лв.

"Това, което прие парламентът на първо четене, е предложението, което внесе служебното правителство – 340 лв. минимална пенсия, 170 лв. социална пенсия за старост, 1500 лв.максимална пенсия и средно увеличение от 12,5% за абсолютно всички пенсионери в страната", коментира пред Нова тв вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Той посочи, че над 50 лв. на месец ще получат 1,132 млн. пенсионери. Това увеличение е средно около 86 лв. То ще засегне предимно хората от средния ешелон. 954 000 ще получат малко под 50 лв. увеличение на пенсиите. От служебния кабинет предлагат компенсирането до линията на бедност да става през социалното подпомагане. Предвидени са 35 млн. лв. за това доплащане към пенсиите, за да достигне доходът им размер над линията на бедност.

"13,3% е увеличението на минималната пенсия, 14,3% е увеличението на социалната пенсия за старост. Няма да има хора, които да получат под 50 лв. увеличение. Това, че предложението се прави от служебно правителство, не е грешка и препъни камък, който да доведе дебата в парламентарна зала до неприемане на изменението", смята Донев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
145 преди 2 години
По честна уравниловка е пенсиите да станат според професии,например лекари,инженери,учител в основно образование,учител в средното образование,чистачи продавачи,касиери,чиновници и т.н.
40
3
 
5
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Ако преди четвърт век бяха разследвани,съдени и обесени пред Коня стотина четници от четата и начело с Драгалевския гърбат Ай дук, от тази статия нямаше да има нужда,да я публикуват тук.Украдоха всичко де що можаха,а това,което не можаха, унищожиха и върнаха за скрап!Анатема!
39
2
 
5
 
! Отговори
Я преди 2 години
Всички пенсии са за ДПС,не работят цял живот,пенсии получават в Турция,от България,вдовишки пенсии пак от България,пък живеят в Турция от 30 години и не знаят български.*** български народ сме, работим за ДПС гласоподаватели.
38
3
 
3
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 2 години
14 лв повече от Бойковите 50 !!!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До За тия на таванаАко за всички има таван или за всички няма, тогава нещата са ОК, но когато за едни важи, а за други не - това си е дискриминация. Трябва само един средно надарен адвокат за да ги осъди.
36
0
 
7
 
! Отговори
За тия на тавана преди 2 години
Подходът ви беше грешен да занимавате съда в Люксембург, който съвсем нормално ви отговори, че проблемът е в компетенциите на съответната държава. За да ви паднат ограниченията въпросът трябва да се повдигне пред ЕСПЧ в Страсбург за това, че за едни има таван, а за други няма - това си е чиста форма на дискриминация по политически, социален или какъвто щете признак. Тогава тия без таваните много бързо ще приемат необходимите промени - те не обичат да губят.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия ,,преизчисления,, печелим гласчета за изборите за сметка на коректните данъкоплатци.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак пари у нас вдичко се свежда до пари добре де не само у нас Майка ми е 38 годишен стаж живее на село за да може да живее с пенсията й от 300лева Много са така но не защитаваме възрастните които са работили за да получават сега тези смршни пари А тези които получават големи пенсии не ги упреквам те са си ги заработили но нека бъдат солидарни с останалите
33
1
 
12
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Пожелавам ти никога да не вземеш пенсия.А ако си натрупал пари от кражби и измами,парите ти да се върнат там,от където си ги взел.
32
3
 
6
 
! Отговори
Аналогия преди 2 години
Лъжете, малко под 40лв. ще получат тези, които сега са с 300,00лв. пенсия, същите, които бяха лишени от 150лв. помощ от април - 954 000броя, същата бройка. Няма значение, че половината са с 40год. стаж, наравно с 15год, стаж чи третират :(
31
6
 
2
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Значи аз работя за една средна пенсия?Толкова ми е заплатата.
30
30
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
Лично мойто мнение е,че пенсионерите трябваше не да им дават ,а да им вземат 60 лева. Не може да ни лежат на гърба и по цял ден да плюкат карти. Да им раздадат земя и кой кво си изкара ще яде. Лентяи не ни трябват.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следим парламента под лупа.Само да посмеят да намалят тези цифри,да забравят,че ще им гласуваме.Как в Румъния вдигнаха пенсиите с 40 %,а тука да не може с 12%!?
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не е ясно и е нарочно, защото не е справедливо. Не се казва конкретно, но от двумесечното писане на едно и също, което днес министърът повтори , чак ми писна, е ясно, че са най-загрижени за тавана и за тези, които ще се пенсионират от сега нататък. Очевидно ще има една тумба политици, които ще се пенсионират.Далаверанта остава за онези, които са между тавана и минималната.Безпринципното боравене с пенсиите, лишава от смисъл труда, образованието, приноса на отделния човек.
27
3
 
11
 
! Отговори
асд преди 2 години
При демокрацията е така - ниски пенсии и мизерни заплати. Някой да е очаквал нещо друго?!--------в България демокрация НЯМА .
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ казваха, че през 2018 ще махнат тавана за новоотпуснатите пенсии. Защо още го има?
25
2
 
16
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Бравос, хайде махнете детските добавки за 5+ деца и вдигнете пенсиите с още 200 лв идните 2 години. Да видим на кой му е приоритет да ражда и на кой му е приоритет да работи. Нямам никво желание да си правя деца, но работя с удоволствие и смятам, че е редно да сме по-малщо, но да живеем по-качествено. Радвам се много за пенсионерите, но резнете социалните на многодетните (5+) за да си позатворят малко краката, че тежат на работещите.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При демокрацията е така - ниски пенсии и мизерни заплати. Някой да е очаквал нещо друго?!
23
3
 
12
 
! Отговори
тавана преди 2 години
А, кога ще падне тавана??? Имам 41г. трудов стаж в АЕЦ. Работил съм на смени - не знаеш кога е ден, кога е нощ. Няма празник, няма делник- ти си на смяна. Заслужил съм си пенсията, но сте ми сложили таван и ме ограбвате всеки месец в продължение на 7 години! Защо???
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите за пенсии са в чекмеджетата. Пенсионерите да си търсят парите от Бойко Борисов.