Цената на хляба ще се увеличи масово от 1 септември

Заплатите в сектора започват минимум от 1500 лв.
30 авг 2021 20:06, Анисия Иванова
344

Цената на хляба ще се увеличи масово от 1 септември, прогнозират производители. Основните причини са поскъпването на тока, горивата и суровините, а не на последно място – вдигането на заплатите в сектора.

С над 20% ще се вдигне цената на хляба, произвеждан в пекарната на председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тодор Няголов.

"Много фактори налагат увеличението. Единият от най-важните е увеличението на цената на тока, която е със 100% от началото на годината, а от 1 октомври с още 15%", обясни той.

Още по темата

"На вътрешния пазар цената на пшеницата е 420 лв. – невероятна цена за август месец. Глобалните катаклизми, в природен план, които се случват и в цяла Европа, и в Бразилия, и в Щатите неминуемо рефлектират върху цената на пшениците", посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова пред Bulgaria ON AIR.

Задържането на работната ръка и в сектора е от изключителна важност, затова производителите калкулират в крайния продукт и завишаване на заплатите.

"При нас заплатите трябва да започват минимум от 1500 лв. А квалифицираните работници, при тях трябва да говорим за над 2000 лв.", настоява хлебопроизводителят Спиридон Спиридонов.

Повишението на цената на хляба, което различните производители в момента предвиждат – между 15 и 20%, няма да компенсира напълно разходите им. Очакват се дори и фалити на малки пекарни.

В магазините цената на най-масовия хляб вече скочи с 10 стотинки. По думите на хлебарите някои търговци си позволяват надценка от 90%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
2
 
23
 
! Отговори
Янко преди 2 години
Вдигаш всички цени, хората са доволни, не протестират. Няма добавки за лекари и пенсионери, те са щастливи, не протестират. Ето какво искали хората! Браво, българи!!!
220
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокич. Избираме Баце и он ше ви покаже неговия юмрук как разбива цените
219
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава нека си намалят заплатите в парламента. Изобщо няма смисъл да вземат пари, не се прави нищо за България. Всичко поскъпва. Чегъртат, обсъждат платените протестърчета от Божков от миналата година.
218
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички цени се увеличават, но вече няма протести, българите са доволни!
217
1
 
1
 
! Отговори
Ситуацията наложи: преди 2 години
Околната среда да бъде използвана срещу окръг 1 и 2 - те са кариера - тоест да хвърлим кошера с осите и кошера с пчелите както и да пуснем джиновете срещу едни незаконни геополитически грешки ... които много си изпатихме от тях. Не че не се опитахме да решим проблема нецивилизовано чрез съд, оказа се че за тези грешки няма нецивилизовано решение, затова подходихме цивилизовано. По примера, който ни е даден. Вие нали знаете за моята теория за цивилизованите естествен подбор ... Който оцелее...
216
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хляба го вдигат,но качеството не струва изобщо.Единствено пекарните предлагат качествени продукти с малка трайност.То и брашното не е много добро.тази година има висока реколта от пшеница ,не е като миналата година,така че на какво основание вдигат суровините.
215
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болните и заразени от Covid 19 определят цената
214
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мухобойка хаос
213
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой определя? covid 19?
212
1
 
8
 
! Отговори
Ценител преди 2 години
Хляба да го вдигат колкото искат,само цената на бирата и ракията да не се покачва,че тогава аз,жената и трите ни деца ще умрем от глад.
211
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй де,1-во място по цена на тока,на водата ,държим първенството и от този хаос кое по напред уж аха да вземат мерки,глупости,никой не реагира,критиките от секторите не се чуват и вървим към хиперинфлация,другаре!Тия от "промяната "в НС мислят как единствено да актуализират бюджета и най важното за което са влезли да измъкнат олигарсите си покровители от съдебни дела като закрият спец прокуратурата и съд.И изобщо не се крият.А след като олигарсите се окопаят,пак ще ни ползват за каквото досега
210
2
 
0
 
! Отговори
Ама разбирате ли? преди 2 години
Това е международен въпрос вече , той преди е бил публична тайна, но вече не е! Най-възпитано и цивилизовано първоначално ние се опитахме да възразим срещу това недоразумение, което се оказа, че не е недоразумение, а е умишлено наказание за една стачка през 2006 г. Сега има една древна поговорка - Внимавай да не ритнеш кошера с осите, внимавай да не ритнеш кошера с пчелите и много внимавай да не влезнеш на едни джинове дето не може да излезеш. Ситуацията наложи ...
209
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хляба и без това вече не струва. Нека го дигат, ние намаляваме консумацията. Пазарна икономика. Жалкото е , че и брашно без подобрители, не се намира вече, а сегашното брашно е в основата на повишената бройка на диабетни и алергични към глутен заболявания.
208
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз акам.
207
0
 
2
 
! Отговори
И за времето: преди 2 години
В концлагера трябва да бъдем компенсирани ....
206
4
 
0
 
! Отговори
Какво искам ли? преди 2 години
Има 5000 учителя по Изкуства и спорт и 10 000 учителя в Природонаучния цикъл -Биология, География, Химия, История и т.н. Груба сметка е това. Дето от 14 години поради актове на държавата легализирани от предатели получават отношение като към Първостепенни и второстепенни концлагеристи. Един колега го каза с едно изречение: Трябва да се изравнят нещата .... Той не каза к'во трябва да се изравни ама всички се досещате ...
205
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мая Манолова - министър-председател на Република България!
204
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още сега е видимо. През следващите 10 години Радев и калинките му ще се оправдават с ГЕРБ- те били заложили капаните!
203
4
 
23
 
! Отговори
Eдин Коментатор преди 2 години
го каза по БНТ ако не се лъжа, скоро хората няма да могат да си позволят яйцата които хвърляха по МС при протестите през 2020 ... Чегъртайте, чегъртайте, накрая вас народа ще ви изчегърта.
202
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, имам идея: Да спрем заедно да пием бира.... Търсенето ще падне много, естествено и цената, и след няколко седмици бутилка бира ще е 25 стотинки. Тогава ще поркаме яко! Да спрем заедно да пукаме хляб. Това ще намали цената след няколко седмици на 40 ст. и тогава ще пукаме яко на ден по 2 хляба.