Никой не следи карантинираните на летището

Няма единна система, която да упражнява контрол по родните им места
30 авг 2021 23:00, Петя Славова
46
Никой не следи карантинираните на летището
Снимка: БГНЕС

Пътниците, които пристигат със самолети на летище София, се поставят под карантина единствено от столичната Регионална здравна инспекция. По родните им места обаче никой не следи дали задължителната изолация се спазва, тъй като няма единна система, в която предписанията да излизат, прдупреждава "Телеграф".

Още по темата

Според сега действащите правила, описани в заповед на служебния здравен министър, българите, пристигащи от червени зони, които нямат сертификат за ваксинация или за преболедуване, трябва да бъдат карантинирани за срок от 10 дни. Ако разполагат с отрицателен резултат от предварително направен PCR тест, карантината им може да бъде отменена. Условието е да си направят нов тест в рамките на 24 часа след пристигането им в България. Резултатите от него трябва да бъдат изпратени на електронната поща на РЗИ, откъдето отново в рамките на 24 часа да отменят предписанието за изолация. Нашенци, които се връщат у дома без ваксина, документ за прекаран COVID или отрицателен тест, пък се карантинират без право на отмяна.

Под карантина следва да бъдат поставяни и пристигащи от зелени и оранжеви зони, ако не представят COVID документ. Те обаче също имат право да си направят тест у нас, а след това да изпратят отрицателния резултат на имейл и изолацията им да бъде отменена. Проблемът е, че предписанията за карантина се издават единствено от РЗИ-София, независимо от местоживеенето. С други думи, българин, който идва от Испания, но живее в Русе и пристига със самолет на летище София, ще бъде карантиниран на хартия от столичната здравна инспекция. Когато се прибере в Русе обаче, здравните власти там няма да са информирани, че на въпросното лице е наложена задължителна изолация. Така то реално не подлежи на проверка и контрол. Ако обаче реши да си направи тест, за да отмени карантината си, резултатите от него трябва да изпратят отново на РЗИ-София, а не на РЗИ-Русе, въпреки че е изолиран там.

Това решение усложнява допълнително работата на здравните инспектори в столицата. Те буквално са залети от хиляди имейли за отмяна на изолацията. Според българите, попадащи в обхвата на тези мерки пък, те са абсолютно безсмислени. "Със семейството ми бяхме на почивка в Испания. Дадохме 600 лв., за да си направим PCR преди полета. 115 евро беше цената на един тест. При пристигането ни на летище София документите бяха проверени, а ние бяхме поставени под карантина. Никой не ни е питал дали и с какво ще се приберем до Враца, където живеем. На следващата сутрин си направихме тестове и ги изпратихме на имейла на СРЗИ, който ни беше даден на летището. Ден по-късно още нямах отговор и се обадих на РЗИ-Враца, за да ги попитам дали карантината ми е отменена. Оттам ми казаха, че изобщо не им излиза да съм под карантина. Те дори не знаеха", разказва Йоана Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При вътрешните полети до Варна и Бургас няма никакъв контрол,няма дори дезифектант за ръце.Във Св.Влас който изглежда като руска губерния 99.99%/поради това няма да стъпя повече там/ от руснаците по магазините са без маски.А идват от държава с висок процент на заболели от Ковид.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, сега ли се сетихте? Цяло лято внасяме вируси покрай туристите от Британия непроверени, а сега - тръшкане, че не се проверява! Малко късничко
38
1
 
2
 
! Отговори
ех пете преди 2 години
Ами що що да ги следят,като си знаят че тестовете са повечето фалшиви?В ЧАСТНИТЕ лаботаротии се използуват евтини тестове с неясен произход...А ВСИЧКО е частно.И поръчково.ПЪЛНО С КАЛИНКИ.За изчегъртване.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова може Стойча и Гадев, НОЩ следеше нещата, взимаше мерки, за какво го премахнаха? Стойча да уволнява директорите
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеално, значи след 2 седмици на Калотина ще им им покажа среден пръст като ме карантинират. От Бургас съм. Евала на Служебното правителство!
35
13
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Имам си кола и се нея кеф ти Гърция, кеф ти Италия, кеф ти Испания. Това с обществения транспорт е само за бедни хора.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на Перестройката в Русия, в Югославия имаше Перестрелка, а у нас както винаги всичко е Переструвка.
33
0
 
0
 
! Отговори
До Хаха преди 2 години
И в Павел баня не трябваше досега да е останал жив човек!!!
32
1
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Разградеб двор, това е.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на летището на пристигане абсолютно е анархия, на заминаване обаче, те щавят с пср тест искаш или не, незачитат дори формулярите които попълваш, че държавата в която отиваш там ще подлежиш на карантина или пср тест в рамките на 24 часа след кацане, абсолютен пладнешки обир е на летището в софия, наглост, никой не му пука и колко пари си дал за билет, важно е те да вземат техните 80 лв.
30
0
 
16
 
! Отговори
Xaxa преди 2 години
На морето всички са без маски. В Младост София в малките магазини всички са без маски. За какви мерки говорите?
29
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като никой не следи бройката за последните 24 часа е 2090 нови случая по последните данни.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30:На някои недостатъчно интелигентни хора (за разлика от теб) работата им е свързана с пътуване по света, и им е доста неприятно, че правилата за неваксинирани са копирани от правилата на Хитлер спрямо евреите :)
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интелигентния човек умее да преценява обстановката и знае кога да се лиши от пътувания, кога да ги отложи, кога да се откаже.
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, Рашков, как следеше хората за кой гласуват и ги привикваше?Даже обеща някакви доказателства. Вече над 2 месеца ги чакаме тези доказателства, а беше казал преди 2 мес. още до довечера ще ги покажеш.Та сега кво правиш, Рашков?Що не седнеш да следиш кой влиза и кой излиза?Отвори пункт за тестове на границата!Като е положителен, ги пращай в палатката на майките от системата. И без друго палатката е празна откакто Мая стана депутат.Кво правиш, бе Рашков? Още ли имаш усещането, че някой те следи?
25
4
 
7
 
! Отговори
Ira преди 2 години
Абе, махнете се от тия опашки и тълпи към самолетите.Няма дистанция, няма въздух, искат ти по една папка бумаги и сертификати, децата крещят, детски колички се ръгат в теб, някой се реве, /в пряк смисъл/,и напряга обстановката. Интелигентния човек знае кога да се въздържи от пътуване, кога да го отложи, кога да се откаже.
24
1
 
0
 
! Отговори
радЕФ преди 2 години
е що да ги следят ?! янев каза че всички мерки са взети и всичко е под контрол .
23
5
 
8
 
! Отговори
С преди 2 години
Абе , хората ви казаха, докато не изградим колективен имунитет с ваксини или не , положението няма да се подобри . По-добре ужасен край , отколкото ужас без край. Преболедувал съм ковида , не е толкова страшно. Сега , който има влошено здравословно състояние , не излиза и си седи в къщи, докато спадне броя на заболелите.
22
14
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 2 години
Нищо не правим. Не изискваме достатъчно от държавата да се спазват мерките. Виновни сме си защото бедействаме. Примиряваме се. Докато някои гурбедчии се разкарват и носят вируса. Всичко остава за сметка на хората живеещи в тази държава. Щото тези хора си отиват от където са дошли. Не ги е еня какво става след тях. Дори данъци не плащат в България. Може да си дойдат само за почвка и за евтин зъболекар. Не знам какво трябва да се направи. Виновни сме, че търпим вс. това.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко. Гърция въведе техен тест на границата. Пресичат фалшификатите на ***,Ю