Германците спасили сезона по Черноморието ни

Те предпочитали луксозните хотели, у нас има и много българи и румънци
31 авг 2021 11:33, Петя Славова
32
Германците спасили сезона по Черноморието ни
Снимка: БГНЕС

Сезонът по българското Черноморие бил спасен от немски туристи. Те именно отсядали основно в луксозните 4-звездни хотели в страната.

Българи и румънци също предпочитат нашето крайбрежие покрай коронавируса, но голяма част от тях и нямат достатъчно средства за големи харчове, показа преди време проверка.

Но ето, че тази година немскоговорящите туристи са доста, обяни пред "Монитор" председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев.

Още по темата

По думите му, сезонът е бил кратък, но интензивен. "Доста българи посетиха нашето Черноморие, традиционно има много поляци, румънци, има и малко чехи“, споделя Косев. Не толкова голяма група е на рускоговорящите. Немски туристи също има, но те влязоха в страната едва в началото на юли, което според Косев е късно. Причина за това е, че допреди седмия месец не е имало нито редовни самолетни линии, нито чартъри, с които немците да пристигат у нас. Съответно дори да са имали отрицателен PCR тест, то те не са имали с какво да се придвижат насам.

"Има немски туристи, които все още са по нашите плажове и хотели, но много късно влязоха", смята Косев. Според експерта Константин Занков пък немците традиционно са любители на родното Черноморие, а сега за това допринасят и по-слабите противоепидемични мерки. По думите на Занков браншът се справя с условията, в които работи, а засилването на мерките би ограничило туризма.

Иначе продължаваме да приемаме туристи от ключовите ни пазари. Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов сподели пред "Монитор", че към момента най-много гости има от Германия, Румъния, Полша, Русия, Великобритания. Самите посетители пък се делят на две големи групи - първата е т. нар. индустриален туризъм - тези гости идват на организирана от туроператор почивка. Втората група са дисперсни туристи, които хаотично идват и всеки сам си избира къде да бъде.

Затова и не е случайно, че някои предпочитат квартирата пред хотела. Всъщност проучване показа, че изгодни квартири във Варна, разположени близко до морето, или някъде в центъра, все по-трудно се намират. Това потвърдиха и туристи, които едва са си намерили място да отседнат. Друг фактор е, че има  дългосрочно пребиваващи чужденци в Морската ни столица, които съответно също живеят под наем и така с месеци някои квартири не могат да се освободят. "Има клиенти, които от години ползват такива квартири и апартаменти под наем, но удобството в хотела никога не може да се замени с това на апартамент. Все пак в хотела има обслужващ персонал, докато в апартамента сам си поемаш рисковете, каквото и да се случи", каза още Косев.

От бранша се притесняват какво предстои през септември. "Всички се молим септември да няма четвърта вълна, туристите се плашат и им влияе психологически", каза Косев, който допълни, че отражение дава и политическата криза в страната. "Искаме ясни и точни правила, и да не се предвиждат крайни мерки, защото последната година и половина доказахме, че туризмът не е мястото, което създава предпоставки за разпространение на вируса", довърши Косев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я..като са спасили ,защо хотилиерите пищят че сезона бил лош ,алу печелбарите тио път пачки нема от държавата
17
1
 
14
 
! Отговори
Messi преди 2 години
Аз германци не видях! Само румънци!
16
3
 
9
 
! Отговори
Ам гъл преди 2 години
По голяма Глупуст от това няма. Германците са Най лошите клиенти стиснати и ако са на ол инклузив изяждат всички яйца.
15
0
 
5
 
! Отговори
ОПТИМИСТ преди 2 години
И ВСЕ ПАК НЕ ЗАБРАВЯИТЕ ЧЕ РУМЪНЦИТЕ ПОСРЕЩНАХА ДЕМОКРАЦИЯТА БЕЗ НИТО ЕДИН ДОЛАР ДЪЛГ. ЧАУШЕСКУ ГИ БЕШЕХ НАТРИНИРАЛ НА ИКОНОМИИ, ЧЕ ГЛЕДАХА МАЧОВЕТЕ ПО БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ПРИ КОМУНИЗМА А НИЕ ИМАХМЕ 12 МИЛИАРДА ДЪЛГ......И ЛУКАНОВ ОБЯВИ БАНКРУТ НА СТРАНАТА....
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес.РУ, а добро утро..!всяка година именно германските туристи са най-много. Ама ,пустото му русофилство мира няма, да твърди...руснаците , та руснаците..
13
0
 
15
 
! Отговори
1212 преди 2 години
*** мутри>>> Ако не беше българския турист щяхте да ровите в кофите за ***. Прадлагате мърляв продукт на космически цени. Разходете се в планинските курорти да видите какво значи порция храна, че да се научите. Не да искате за един нарязан домат 10 кинта. Нагли, алчни, саозабрави ли се нещастници.
12
4
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Колко плащат фашагите :)))
11
1
 
27
 
! Отговори
Спестител преди 2 години
Мене най-ме е яд, че германеца за 100Е на стая почива в 5 звезден ,а от българите вземат толкова за тризвезден по нашите заатворени комплекси- море,а храната като в двузвезден в Египет.Англичаните идват за 300 лири за седмица от нас искат толкова за два дена.Догодина няма да ви спасявам мошенници.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите *** даваха сянаката - обявена 5лв чадър, но не може само чадър, към него има шезлонг 10лв, масичка 5лв, шалте 5лв. общо 30-35лв за 3-4 часа сянка. М даааа, *** така е свикнал да дой почиващите и ако не беше ковид-а нямаше да има кой да им търпи простотиите. Нищо, догодина здравей Гърция и Италия отново. Нашите да го духат
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13: така е. те започчнаха с промяната и вкараха няколко високо поставени политици който крадяха в затвора. А ние още се плюнчим и нищо не правим. Румънците ще дръпнат доста, ние ще си останем блато. Факт е!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зарежи тоз сезон, който се нуждае от спасяване!
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да нали 5звездни хотели спасиха българския туризъм. Добре че имаше ковид и повечето българи отидоха на нащо море. И плащахме да всичко както си занем:1ч паркинг 5лв Интернет 2.5Сянка 10Шезлонг 9Маса със свободен стол 20ЛВ
6
1
 
40
 
! Отговори
. преди 2 години
К'ви германци бре?! Българите и румънците го спасиха. Германците скоро няма да могат да спасят и себе си!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Южното черноморие, демек Бургаска област се пръскаше буквално по шевовете и основно румънци, чехи и поляци, не знам този за кои малко чехи говори, в Бургас половината от всички полети бяха от Чехия, ние търсихме за Германия да се приберем, за Франкфурт започнаха от 18 юли по 2 на седмица за брутални цени. За сравнение от прага на 1.09 има 4 полета, колкото от цяла Германия.
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън дрън. Тая година, Созопол, Дюни и Златните са пълни предимно с Българи тая година. Южното черноморие, където и да съм се завъртял - пак основно Българи.__ А това:_"Българи и румънци също предпочитат нашето крайбрежие покрай коронавируса, но голяма част от тях и нямат достатъчно средства за големи харчове" - Средства имаме, ама като идеш на аллинклузив и им знаеш номерат, ич не им е хубаво на тарикатите. Освен това сме там да си починем, а не на алкохолен или бял туризъм с платени каки.
3
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
точно Германците спасиха сезона да знаете, смешници. Ако не бяха българите и румънците щяхте да останете без нови мерцедеси тази година. Румънците ги наричат евтини, но не е така - знаят че за парите си искат да получат нещо насреща а не ето ти в чиния 3 кебапчета и сметка 20лв. Плащат, но искат а на нашите това не им се харесва.
2
0
 
19
 
! Отговори
Морски преди 2 години
Ще им повярвам, когато изнесат точна и ясна статистика колко немски самолета от Германия са кацнали на летищата Бургас и Варна, с по колко пътници и колко време са почивали. За последното денонощие са кацнали 6 самолета от от Бургас и 6 във Варна, които идват да приберат туристите.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По нашето Черноморие е половин Румъния и хич не са бедни като гледам какви лимузини и джипове карат.