Недостиг на учители и персонал дни преди 15 септември

Свободните позиции в образователната система в момента са 1500
1 сеп 2021 09:34, Ния Христова
46
Две седмици остават до началото на новата учебна година, а 1500 позиции за учители и персонал остават свободни. Най-голям недостиг има в големите области, като най-много оферти за учители има в София - около 200.
 
"Това са очаквани цифри и то само по някои предмети - математика, информационни технологии, природни науки и по специални предмети в професионалните училища. Защото специалисти с такъв профил могат да си намерят работа в областните градове много по-лесно. В момента търсим пенсионери, студенти, на учителите им се дават допълнително часове, което не им харесва много", каза председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той сподели, че е на мнение, че нагласата за еднакво заплащане на учителите трябва да се премахне.
 
"Пазарът увеличава заплатите на тези специалности докато се наситят. По тези предмети, които споменах, преподавателите са над 45 години. Те са специализирали. В много държави гимназиалните учители получават по-високи заплати, отколкото учителите в начален етап", допълни Александров.
 
"Близо 50 учители липсват в област Русе, но смятаме, че в скоро време те ще бъдат осигурени, за да бъде пълноценно обучението на децата. Най-големият недостиг е в Община Русе. Министерството на образованието трябва да вземе всички необходими мерки, за да бъдат запълнени тези бройки", коментира областният управител на Русе Борислав Българинов.
 
Той даде гаранция, че липсата на учителите по никакъв начин няма да попречи на учебния процес.
 
"Имаме отлична комуникация с Министерството, така че работим усилено и проблемите, които имаме, ги отстраняваме своевременно. Основният проблем е липсата на учители по български език и литература, информационни технологии, химия и физика. Резултатът от онлайн обучението не е добър, това се видя в крайните резултати", добави той.
 
Българинов сподели, че той подкрепя присъственото обучение. 
 

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До LanСъщо ученици записват с телефони свои учители без тяхното знание. Случаите масово не се разглеждат, а се неглижират.
42
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 2 години
komitata, да, но ако ученик напсува учител в час, се започва едно ходене по мъките, а днес е ежедневие. :) И агресия, и липса на уважение, и изцяло липсваща ценностна система, и никакво възпитание, и идеята "ученикът е равен, даже по-висшестоящ от учителя", подкрепяна и от родителите и още много...
41
12
 
6
 
! Отговори
илко преди 2 години
един клас ученици се състои от 10-12 деца. това се прави умишлено за да се увеличава бройката на необходимите учители. в цялата държавна администрация е така.
40
1
 
22
 
! Отговори
Фани преди 2 години
Не е вярно, че има совбодни места. НЯМА. Всички назанчения са с подкупи и връзки.
39
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво стана сега? Нали беше супер да си учител, "огромна отпуска ( според някои, колкото ваканцията на децата), работиш половин ден, добра заплата... и като е толкова лесно защо няма желаещи? Или май на практика не точно така както си го представят Гошо и Пешо?
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До komitata..........Къде ги има тези паралелки с 12 ученика? В някое село ли?
37
0
 
13
 
! Отговори
komitata преди 2 години
някой ще напаравили реформи в тоз изспуснатия сектор където неграмотните се увеличават в страната .Как не стигат учители кви с атез паралелки с по 12 ,15 ученици. Преди 1990г паралелките бяха по 35 ученици
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37 -------Ама те си работят, всичките изброени. Кой повече, кой по-малко. Както и в останалите сектори. А познавам и хора, които работят почти денонощно - и от трите категории. Само че голяма част от старите кадри си работят по навик без оглед на заплатата. А младите, които да стават за нещо, просто няма да учат 4-5-6 години, за да работят после за 1000 лв. плюс-минус.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не предлагам нищо да се увеличава. Такъв е стандартът у нас, съизмерими са заплатите с останалите в държавния сектор. И не са пак толкова ниски. Идеята ми е, че всеки трябва да се научи да работи, а не само да мрънка.
34
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 -- Зависи от университета, но в общи линии си прав. А за доцентите в БАН да не говорим. Обаче какво предлагаш - да се увеличат двойно на всички, само на учителите, само на преподавателите в университетите или само на тези от БАН? Нали се сещаш, че в близките 10-20 години нищо няма да се промени - хората ще са си същите.
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някой тук наясно ли е, че стартовата заплата на учител в средно училище е колкото на доцент в университет? За да станеш доцент се искат доста години работа и опит. Да, може да е ниска в сравнение с други страни и сектори, но за да се иска повече, трябва и реално да се дава повече. Толкова е и социалният статут на образованите хора у нас.
32
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"информационни технологии" - Представяте ли си да привлечете знаещ материята програмист с 1500лв заплата и 300+ крещящи *** лапета с родители дето обвиняват постоянно учителя, че някой и на бой скачат.
31
0
 
21
 
! Отговори
Славова преди 2 години
Масово директорите по селата в област Смолян и Кърджали искат една заплата от учителя, за да го назначат на работа. След като гербаджиите подмениха директорите навсякъде, сега им пука само за джоба и си искат директно, казват, че те са давали на шефовете в РУО и сега трябва да избиват от учителите. И свободни места НЯМА, можете да проверите сами.
30
2
 
16
 
! Отговори
Зрителите преди 2 години
Има гимназии в които работят само на хартия,а учениците са роми оженили се в 7 клас,които не стъпват в училище,вие още заплати им давайте.
29
2
 
15
 
! Отговори
учителка преди 2 години
Калинките на Герб се натискат само за директорки, там акъл не трябва, пък и има как да бръкнат в бюджета на училището.
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 11 - 21 "...че по-скоро учител ще уволнят, отколкото ученик да отпишат или преместят в друго училище.И всичко е ... пари и само пари." За съжаление сте много прав, нали тъкмо това твърдя и аз - да се премахнат ДЕЛЕГИРАНИТЕ бюджети, при които директорът и коли, и беси, А ПРЕСТИЖЪТ на професията от поне 50 години (1971 г., новата "Конституция" на Тошо) отдавна е ударил НУЛАта. Читав учител в училище ОТДАВНА не смее да припари, на повечето не им издържат нервите дори един срок.
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ Е,ЧЕ НАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ТОТАЛНО НЕРЕФОРМИРАНО И ИЗЛИЗА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА СКЪПО-ПРЕСКЪПО...ВЕЧЕ МАСОВО ОСОБЕНО В ПРОВИНЦИЯТА СЕ НАЕМАТ ЗДРАВНИ И ОБРАЗОВАТЕЛНИ МЕДИАТОРИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД,КОИТО СА ИЗЦЯЛО НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА...ТАКИВА МЕДИАТОРИ ИМА И В ОБЩИНИТЕ...ЗАЩОТО ВЕЧЕ ЦЕЛИ РЕГИОНИ СА ПРЕВЪРНАТИ В РОМСКИ РЕЗЕРВАТИ...
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 11 - 15 "Всеки един ученик е над 1500 лв. в бюджета на училището." Тази тенденция е още от 1979 г., затова твърдя, че трябва да се ПРЕМАХНАТ делегираните бюджети, при които в училище влиза и сухо, и сурово - както "ученици", така и "учители". още по-страшното, е и че нашенските "университети" също са изцяло ЗАВИСИМИ от делегирания бюджет, и си търсят "студенти" от кол и въже. Затова е и стародавната - още от "комунизма" пословична НЕГРАМОТНОСТ във ВСЯКА област на живота тук!
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в момента в едно самоковско училище търсят учители по каквото и да е и няколко образователни медиатори,които да бъдат връзката учител-ромско дете...това е гимназия по туризъм,която трябва да дава на боровец и на морските курорти необходимите кадри.отидох и исках да си подам молба за учител там,но ми отговориха,че места няма...въпреки че в сайта на училището се търсят учители.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като направят преброяването и ще се окаже, че сме вече около 6 милиона, а не 7, а искат училищата и учителите да са същите, когато бяхме близо 9 милиона.