Бежанският поток ще е в края на септември, България не укрепва границите

Идват хиляди млади афганистанци, отбеляза Милен Керемедчиев
2 сеп 2021 21:00, Ния Христова
57
Премиерът Стефан Янев увери, че страната ни се подготвя да посрещне евентуална бежанска вълна и поясни, че ще свика Съвета по сигурността следващата седмица.
 
"Очакваме бежанския поток към края на септември. Има два потока, които се генерират след хаотичното напускане на САЩ и страните членки на НАТО. Останаха 200 000 афганистанци, които са част от 300 000 помощници на американските натовските части. Техният живот е под пряка заплаха. С техните семейства стават около половин милион. Второ - над 40% от афганистанците не могат даже да се препитават. САЩ блокираха 11 млрд. долара бюджет на афганистанското правителство. Недоимъкът в страната ще бъде много тежък, което ще подтикне стотици хиляди да тръгнат по този дълъг път - 6 хил. км".
 
Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.
 
Според него Иран и Турция ще използват бежанските потоци в бъдещи преговори със САЩ и най-вече със страните от ЕС. 
Още по темата
"Тук говорим за близо 100% физически здрави млади мъже. Те не са като сирийските бежанци, които бягаха със своите семейства. Изпраща се най-здравият член на семейството, който да пробие през всички проблеми. Стигайки до заветната западноевропейска държава, трябва да започне да привлича членовете на своето семейство", подчерта Керемедчиев.
 
Той отбеляза, че този път Европейският съюз е доста по-подготвен, отколкото при предната бежанска вълна. Европейските лидери са утроили помощта за държавите, които ще приемат мигранти - Иран, Турция и някои бивши съветски републики.
 
"България изостава от укрепването на своите граници. Дипломацията е много важна, трябва да преговаряме с Турция и Гърция, но от страната на силата. Първо трябва да направим нашите граници напълно защитени. Имаме един месец, в който трябва да се предприемат много сериозни мерки за опазване на границата. Изпращането на колкото може повече добре подготвени служители ще възпре мигрантския поток", настоя Керемедчиев.
 
Той категорично смята, че ще продължава да има гражданска война в Афганистан, както и че по време на талибанското правителство ще има много вътрешни проблеми.  Керемедчиев прогнозира, че мигрантският поток няма да секне в следващите години.
 
Целия разговор гледайте във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари