Лозари на протест, блокират пътя Поморие - Каменар

Няма стратегия от страна на държавата за развитие на сектора, каза д-р Петьо Бошнаков
2 сеп 2021 09:35, Ния Христова
14
Лозари се оплакват, че трета година работят за загуба. Хората от бранша планират да блокират с трактори пътя Поморие - Каменар заради ниските изкупни цени на гроздето. 
 
"Колеги от инициативната група в Поморие, които ще участват в затварянето на пътя, сигнализират за тежката ситуация в сектора, за която ние отдавна алармираме българските власти. Желаем да се обърне внимание на сектора, тъй като той е в много тежко състояние", каза председателят на Националното сдружение на българските лозари д-р Петьо Бошнаков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че действията им са провокирани от ниските цени, които се оформят, и това, че за трета поредна година работят на загуба.
 
Събеседникът обясни още, че през последните години лозните масиви са спаднали с 5 път.
 
"Те паднаха драстично през последните години поради ниските изкупни цени, поради реформиране на сектора и редица проблеми, които се натрупват. Няма стратегия от страна на държавата за развитие на този сектор. България разчита единствено на една европейска програма за инвестиции в изграждането и реконструирането на лозя, но преки помощи за този най-значим сектор на земеделието - няма", посочи председателят на Националното сдружение на българските лозари.
 
По думите му имат преки разходи годишно около 600 лв. на декар, а 0,80 лв. - 0,90 лв. са едни нормални изкупни цени.
 
"Повишаването на разходите е обяснимо с икономическата обстановка у нас. В последната година има значително нарастване на инфлационните равнища. Повишат се разходите за труд. Лозарството изисква най-много ръчен труд от всички земеделски култури. Това доведе до увеличаване на разходите", категоричен е Бошнаков.
 
"В България има директни плащания на декар, които са от порядъка на 16-17 евро. Това са преки плащания на площ. Никакви други помощи не се допускат и не са позволени за лозарството. В Европа по различни кумулативни програми равнищата достигат между 200 и 400 евро на декар. В Румъния имаме равнища от порядъка на 180 евро", добави Бошнаков.
 
Директорът на Националното сдружение на българските лозари уточни, че няма да спрат да настояват за законодателни промени, за да се подобри ситуацията в техния сектор.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми и неграмотни ми другарю Бошнаков, от обща култура би трябвало да ти е известно, че икономическият закон за търсенето и предлагането е обективен закон и не зависи от волята на управляващите.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лозари се оплакват, че трета година работят на загуба...."Първото изречение е предостатъчно, за да им се зададе въпроса: Защо чак сега и пред грешните хора протестирате?????????????????????????????
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахахаха ще затварят път, по който минават по 2 коли и 5 каруци на час. Смешници, все едно пътя Бургас - Слънчев бряг не им е под носа.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки иска от държавата.....Криво е разбрано всичко. Имам фирма и трудностите са действително много в държава, която не помага на средния бизнес. Но се бориш с предизвикателствата и като не се получи, пак се бориш....Ревльовци. Толкова години не смеехте да се обадите, сега пък всички се сетихте, че от преди еди колко си години страдате. В цял свят си има рискове в бизнеса.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не ни е приоритет и нещата са на самотек
6
0
 
7
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
Лозарството е стратегически отрасъл. И да не се подпомогне е фатална грешка...
5
0
 
11
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 2 години
Не само в лозарството няма стратегия. Стратегия няма за нищо - има само борба за кокала. А държавата и народа кучета го яли....
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5Значи ли това, че трябва да затрием и троловете, замърсяващи коментарите като нещо неефективно?! Ако пък си направите и тролски синдикат ще е направо чудничко!
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знам ли? Френските лозари каква битка проведоха пролетта. Как поставяха и палеха разни материали за да не загине реколтата им. Не чух да искат нещо от държавата. Като нещо не е ефективно, значи няма нужда от него. Защо да плащаме на хотелиери, туроператори, културтегери, земеделци и в частност розопроизводители, тютюнопроизводители, лозари за техния бизнес? Ами да си направят кооперации и да се оправят.
2
6
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
За няколко месеца фигуранта и кpaдливата му шайка съсипаха България!!!
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все по - малко хора ядат грозде заради високата захарност и пиенето не е вече модерно.