Ресторантьори във Велико Търново излязоха на протестно шествие

Причината - предложените нови противоепидемични мерки
Обновена: 2 сеп 2021 20:34 | 2 сеп 2021 18:08, Петя Славова
27

Заетите в ресторантьорския бранш излязоха на протестно шествие във Велико Търново. Причината за недоволството им са предложените нови противоепидемични мерки заради лавинообразното увеличение на случаите на COVID-19. Въпреки това, хората в бранша са категорични, че огромна част от заведенията са обречени на фалити. Те настояват да запазят бизнеса и персонала си.
Още по темата

От бранша настояват служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров да си подаде оставката, а във Велико Търново почти всички заведения затвориха за няколко часа в знак на протест.

По време на протестното шествие бармани, сервитьори и съмишленици спираха пред всяко заведение и ръкопляскаха пред затворените врати.

Новите COVID мерки затвориха нощните заведения и ограничиха работното време на ресторантите до 22 часа. Ресторантьорите не останаха длъжни и веднага скочиха в своя защита.

"Ние искаме да ни оставят да работим. Не искаме обещания, не искаме срещи повече. Достатъчно ни лъгаха и финансовото, и икономическото и най-вече здравното. Докато не бъдем чути, във всеки един град на България всеки ден", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Ние сме хората, които ходим с маските вече година и 8 месеца, ние сме изринатите по муцуните, ние сме хората, на които са ни обринати ръцете, ние сме хората, които спазваме всички мерки и носим кръста на тази пандемия. Ние сме експерименталното зайче на всички хора, които гласуват някакви закони. Ние вече не вярваме на нищо. Вярваме на ясни, конкретни взети мерки", каза собственикът на заведения Димитър Манолов.

Хората в бранша са категорични, че огромна част от заведенията са обречени на фалити и ще оставят без препитания служителите си. Протестиращите са притеснени и от разделянето на клиентите на ваксинирани и неваксинирани.

"Днес искам да застана до моя шеф и да защитя правото ни на работа. Като млади хора искаме да останем тук, искаме да работим. Правото да идваш на заведение е свободно. Спазваме всички мерки и не сме спирали да ги спазваме. Искаме да работим, а не да разчитаме на държавата", категорична е една от работещите в бранша.

"Ние не сме вирус. Ние сме най-ощетеният бранш, най-пострадалите. Разделят ни и това за мен не е правилно", допълни друг протестиращ.

Фитнесите също ще работят на по-ниски обороти - могат да приемат клиенти само до 30% от капацитета на залите.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, колко хора без работа!