Близо 10 000 фирми у нас са хоум офис, привличат кадри с месец отпуск

Интервютата за работа също стават онлайн
4 сеп 2021 07:45, Петя Славова
112
Близо 10 000 фирми у нас са хоум офис, привличат  кадри с месец отпуск
Снимка: БГНЕС

Покрай пандемията все повече фирми в страната залагат на дистанционна работа. Близо 10 000 фирми у нас прилагат именно хоум офис,показват анализите на работодатели от водещи компании у нас и представители на онлайн платформи за трудова заетост. Те обясняват пред "Телеграф", че фирмите рядко пускат всички служители вкъщи, а масово предпочитат хибридната форма - част от екипа работи у дома, друга в офиса и после се сменят.

Хибридно

За преобладаващ хибриден режим на работа имат наблюдения и представители на синдикатите у нас. Определен период от време половината служители са у дома, а другите на работното си място, даде пример Огнян Атанасов от КНСБ. Такъв график на работа има например в някои от държавните институции. В производството дистанционната форма е неприложима. По данни на НСИ в България има 410 785 нефинансови предприятия, като 385 000 са с до 9 служители. Експерти коментираха, че това са малки магазинчета, други търговски обекти или счетоводни фирми. За първите две дейности няма как да действа хоум офисът. Най-често работа от разстояние имат компании с над 10 човека, които у нас са около 30 000, като броят на тези, в които се прилага хоум офис, е между 7000-10 000.

Още по темата

Проучване

Въведеното през пролетта на 2020 г. извънредно положение е принудило повече от половината работодатели (55%) да започнат да прилагат дистанционната работа в своите предприятия, а 28% са прилагали тази форма на работа и преди. Това показват резултатите от анкета, проведена от Българската стопанска камара в партньорство с Българската асоциация за управление на хора, предоставени на „Телеграф“. 17% пък от работодателите не са прилагали работа от разстояние. Проучването показва също, че най-често дистанционната заетост се прилага за административния персонал, ръководители, специалисти продажби и маркетинг, финансово-счетоводни специалисти, ИКТ специалисти и персонал, обслужващ клиенти. Относително редки са случаите за надомна заетост на техници, инженери и приложни специалисти, а за персонала, осигуряващ охрана и сигурност, тази форма на заетост е неприложима.

Увеличение

Ръст на предложенията за работа наблюдават трудовите експерти от началото на годината. "Работодателите се адаптираха към ситуацията на пандемия - каза Християн Петков, оперативен мениджър на сайт за работа. - През 2021 година самите сайтове за работа обособиха категории, в които предлагат и работа от вкъщи или изцяло дистанционна работа - отчете той. - Наблюдавайки водещите сайтове за работа в страната, приблизително 10% от всички предложения са такива, предоставящи възможност за работа от вкъщи", каза още Християн Петков. Най-много са в сферата на IT сектора. Експертът отбеляза и няколко интересни тенденции. Недостигът на квалифицирани кадри кара доста работодатели от големите областни градове да назначават хора извън тях. Така специалисти, които не са от София например, работят там от разстояние, като възнаграждението е конкурентно на това в столицата. Някои работодатели предлагат и различни стимули за служителите си. Например кадрите им получават 25 или 30 дни отпуск. За работещите дистанционно пък се предоставят мебели и обзавеждане, за да могат хората да си създадат работен кът у дома. Друга тенденция е студенти, търсещи кариерно развитие, да поставят условие да работят само дистанционно. „В някои компании това е възможно, но за други е предизвикателство да пуснат човек, който няма изградени трудови навици да работи изцяло от вкъщи“, коментира Християн Петков. Редица компании пък провеждат интервютата за работа дистанционно. Тази практика започна да навлиза малко преди пандемията, после стана задължителна и продължава да се прилага.

Дните в службата с резервация

В световен план самата работа в офиса ще се промени в редица отношения, прогнозират експерти. На първо място все повече се налага гъвкава концепция за разпределяне на работното време между дома и служебните помещения. 81% от работещите биха предпочели вече да не прекарват всичките дни от работната седмица в офиса, показва проучване на консултантската компания EY. 81% са склонни на три до четири дни седмично, а други - само на един или два дни. Наблюдава се всеобщо желание поне част от работата да продължи да се върши от вкъщи. Причините са различни: семейни задължения; желание за по-голям личен контрол над разпределението на времето; необходимост времето за пътуване да бъде оползотворено по-добре. Тази концепция дава нови възможности и на работодателите. Някои компании изискват от служителите си предварително да си резервират работно място за дните, в които възнамеряват да присъстват в помещенията. Така не само контролират присъствеността да не надминава определен процент от капацитета и да се осигури необходимата дистанция, но и могат да заложат по-малко единици служебна техника, което съответно изисква по-малко консумативи и разходи за поддръжка.


Обезщетение, ако се нараним у дома

Ако компютър или друга техника увреди здравето ни по време на хоум офис, ще имаме право на обезщетение като при трудова злополука. Това е една от идеите на законодателните промени за работата от вкъщи. Друго предложение е техническото оборудване да се осигури от работодателя, а консумативите да са за сметка на служители. У нас представители на синдикати и работодатели обсъждаха евентуална по-подробна регулация на дистанционния режим на работа, но сме далеч още от реални стъпки в тази посока, коментираха експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари