Системните нарушители в горите са над 300, наказания няма

Статистиката на ИАГ е за 2020 г.
4 сеп 2021 15:26, Петя Славова
16
Системните нарушители в горите са над 300, наказания няма
Снимка: БГНЕС

Над 300 са системните нарушители в горите за миналата година, сочи статистиката на ресорната Агенция. Зачестяват и агресивните прояви към горските служители, като само от началото на тази година има няколко случая на грубо посегателство върху тях в различни точки на страната.

До момента голяма част от нарушенията остават ненаказани, предава БНР. В края на миналата година бяха приети изменения в Закона за административните нарушения и наказания, с които за системните нарушители се въвежда обществено полезен труд и горските се надяват , че влизането в сила на тези изменения ще има превантивен ефект.

Директорът на регионалната дирекция по горите в Сливен Георги Дончев има дълъг опит със системни и агресивни бракониери.

"Чувстват се безнаказани и прилагат една специфична тактика, при която се подкрепят едни други. Събират се и виждате докъде стига това".

В случая се стига до зверски пребити горски, двама, от които са със сериозни травми, иначе горските служители са въоръжени, но не могат да противодействат на колове и брадви.

"Проблемът е, че по закон трябва да употребиш оръжие само в случай на пряка заплаха, с еквивалентно на това оръжие, при неизбежна самоотбрана. И аз самият съм минал по този път и последната ми мисъл е да вадя изобщо оръжие, защото ако го извадиш, трябва да го ползваш, но ние мислим за човека насреща."

На 22 декември, година след публикуването си в Държавен вестник влиза в сила законовото изменение, което дава право социално слаби и бракониери с десетки неплатени актове да полагат общественополезен труд в полза на обществото:

"Идеята е всъщност тези хора, които унищожават гората да бъдат научени, примерно, да я залесяват".

Така от следващата година горските ще се опитат да превърнат секачите в залесители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
В района на Самоков живеят около 6 000 ***. Те нямат работа, сиреч по цял ден си чоплят носа и нищо не правят. Да, ама гладен стомах мирен не стои, както казва народната поговорка. Трябва да се дъвче и да се гълта. Единственото, което могат да правят, е да секат рилската гора и да изнасят трупите с каруци и коне. После ги продават на прекупвачи на дървесина, с получените пари си купуват хляб, евтин салам и задължително алкохол. След като се напият, почват да се бият, но това е друга тема.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може...но и тия с прицепите и зиловете са на първа линия ,но пък и алчни по нашия край един кубик от 1 септември са 85 лв .вероятно след време ще са 100 лв
9
1
 
11
 
! Отговори
11 преди 2 години
Ами наказани няма, щото нарушителите са с кафяв цвят и се сливат с гората.
8
1
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 2 години
По-голям майтап не съм чел - *** да залесява.
7
1
 
4
 
! Отговори
Лупкане преди 2 години
Римляните имах предвид сайтовете даже го крият вече
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има наказания - преди 2 дни бракониери пребиха 3ма горски, защото са ги спрели за незаконна сеч. Едното момче е със счупена ръка. И това ако не е наказание.. да знаят горските, другият път да не пречат
5
1
 
2
 
! Отговори
Хубаво е преди 2 години
Да пазим природата в тези времена :) Научете туй онуй за бушкрафт (bushcraft)
4
1
 
13
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Единствената"нация" в света, която не си пази ни Природа, ни история, ни граници, ни достойнство! И после реват че никой на този Свят не ги уважава и не ги бръсне за нищо...
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ристе и горите щеше да оправи, *** забрави. Между другото стана ли ясно за какво звънна Маджо на Ристето? Питам за един приятел.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 30 години само се сече никой едно дръвче не е посадил а в някои държави които съм ходил има табели чл. еди кой си от 5 до 15 години затвор за отсичането на едно дърво
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елате да, видите в наше село и не само тук ромеин дърва не си купува а печките горят и никой нищо не им прави и те го знаят и наглеят