Ръст със 75% на онлайн плащанията по време на пандемията

Средната цена на всяка трета покупка е 62 лв.
Обновена: 9 сеп 2021 13:07 | 9 сеп 2021 13:07, Петя Славова
4
Ръст със 75% на онлайн плащанията по време на пандемията
Снимка: Pexels

Ппокрай пандемията хората предпочитат онлайн плащанията. Отчита се ръст със 75% през първото полугодие. Това показват данни на една от банките в страната. Всяка трета (34%) такава трансакция стойност 62 лева, срещу 56 лв. за същия период на миналата година, съобщава "Монитор".

Според експертите на банката, обяснението за този значителен ръст е, че в периодите на локдаун хората по-често пазаруваха онлайн и търсеха удобни решения, които да им позволят да купуват безналично и от разстояние. Бизнесът бързо отговори на това търсене, което доведе до ръст на предлаганите онлайн услуги - е-плащания за стоки и комунални сметки, онлайн поръчки и доставки на храни, възможност за електронна покупка на изплащане на уреди за дома, билети за концерти и театрални постановки, излъчвани в интернет и много други.

Желанието за безконтактно пазаруване и ръстът на предлаганите продукти и услуги доведе до значителен ръст на картовите плащания като цяло. През първата половина на 2021 г. е отчетен ръст от 26.4% на общия брой на трансакциите с кредитни карти.

Хората най-често използваха картите си в хранителни магазини и хипермаркети - 47.6% от трансакциите, за покупка на продукти и услуги за забавление – 18.7% и за стоки за ремонт на дома – 14%. Това са и секторите с най-голям ръст на броя на плащанията с карта. В хранителните магазини броят на плащанията с карта нарасна с 21.3% в сравнение с януари-юни 2020 година, в сегмента на стоките и услугите за забавление – с 61.5%, а в магазините "Направи си сам% – с 38%.

Българите, които традиционно предпочитат плащанията в брой и използват банковите си карти основно за теглене от банкомат, бързо промениха финансовите си навици и започнаха да използват кредитните си карти за пазаруване, в резултат на което делът на трансакциите на POS терминал нарасна. В периода януари-юни 2021 той достигна 73.3%, а година по-рано беше 69.4%. Този ръст е за сметка на тегленето на пари от банкомат, което спада с 3% на годишна база. Данните показват още, че на POS плащаме средно 54 лева, а от банкомат теглим средно 150 лева.

Българите използват разумно кредитните си карти и 49.7% от хората изплащат дължимото в рамките на гратисния период, което е с 8% повече в сравнение с първата половина на 2020 г.. Така тези хора покриват задълженията си без да плащат лихва върху използваните суми. Това показва, че хората са все по-запознати с различните финансови инструменти и знаят как да ги използват умно и да поддържат стандарта си на живот без да натоварват допълнително семейния си бюджет.

Най-често кредитни карти използват мъже на 31-50 години от София. Според статистиката на БНП Париба Лични Финанси, 60% от ползвателите на кредитни карти са на възраст 31-50 години. Съотношението мъже-жени е почти равно – господата са 51%, а дамите 49%. Най-често кредитни карти се използват в района на София – 62.3% от трансакциите, Варна – 14.8% и Пловдив – 14.1%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Аз пък се кефя защото работя в областта на електронната търговия. Гладен няма да остана с тази тенденция, пък келнерите да си протестират. Сами са си избрали професията.
3
4
 
2
 
! Отговори
Ми убаву преди 2 години
Това че има ръст сигурно е добре? Така ли да разбирам? Щото аз иначе онлайн дори изтривалка за обувки не си купувам, та ми стана интересно?
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха, могат да преброят онлайн плащанията, не знаят колко е населението на България и ни карат да извършваме ненужни операции от попълването и предаването на кодове. Е, естествено който успее да влезе в сайта на НСИ.
1
1
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Усещате ли?! - Смърди на Тотален Контрол...