Това лято се оказа най-горещото в Европа

Редките климатични явления ще зачестят, смятат експерти
9 сеп 2021 13:15, Петя Славова
26
Това лято се оказа най-горещото в Европа
Снимка: БГНЕС

Климатичните промени са факт. В Европа премина най-горещото лято в историята, откакто се води статистиката. Периодът между юни и август тази година се оказа най-топлият за последните 70 години. Това твърдят от климатичния институт "Коперник". Според специалистите, има връзка и с проливните дъждове, довели до редица наводнения в части от Стария континент, казват експертите.

Средната температура на въздуха през юни-август тази година е била с близо 1 градус по Целзий над средното равнище за последните 30 години. Въпреки това Европа е виждала и други много горещи лета, а изменението не е толкова значително, смята климатологът Петър Янков.

"Подобен топъл юли месец е бил през 2007 година за България, а този юли 2021 г, средно дневната температура е била приблизително 24 градуса, а подобна температура е имало 2007 година. следващите рекордни стойности и температури с топло време са 2011 и 2016 година. Това затопляне от 1 градус, което се наблюдава сега, е просто една удобна възможност учените още един път да стресират политиците и великите сили да вземат по-сериозни и спешни мерки по-отношение на това затопляне и в този период, в който се намираме", коментира пред Bulgaria ON AIR Петър Янков.

Една от причините за повишаването на температурите в световен мащаб се оказва глобално затопляне. Очакванията на експертите са температурните промени все по-често да водят до редки климатични явления.

"Засега големите астрономически обсерватории и центрове, които изследват слънчевата активност, са на мнение, че слънчевата активност намалява, тя е един от естествените фактори за затоплянето, за глобалното затопляне, но срещу него се наслагва човешката дейност. Друг е въпросът използването на природата от нашето разрастващо се общество как ще се реализира, все пак техническата революция е налице и ние ставаме една много голяма машина за унищожаване на природата", алармира климатологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя експерт живее в друга Европа. В Мойта тва беше най-късото и студено лято. Иначе новината, че е най-топлото я знаех още от началото на годината. Математици тук, математици там - какво да направиш?
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам под тази Европа какво разбират, но това лято е най-студеното и дъждовно лято в западна Европа от много години насам. Аз поне живея в Германия и сам го изпитах Франсетата се жалват, че от почти 100 години насам не е имало толкова лоша реколта грозде.
22
0
 
2
 
! Отговори
Симеонов преди 2 години
Гореща ще бъди и зимата за Станислава Цалова,т. нар. синоптичка от лидерската телевизия БТВ.Тази г-жа,се подиграва със зрителите на една от най гледаните медии.Тя не поглежда към картата с градусите,а само чете аутокюто което върви върху камерата.Няма такова чудо,което е навъртяло стаж за пенсия,а не може да запомни тридесет думи,когато трябва гледа към синоптичната карта.Тук в случая,важи примерът:Имаме на човека работа,а не на работата човек.
21
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 2 години
За първи път вчера по видео репортажи от Атина видяхме нов тип исключително жестоко дигитално холограмно видео пресаканиращо облъчване на всичко снимано в Атина от високо .Обемно проникващо облъчване уврежда всичко в обемите на сградите вкл на всички високи сгради вкл нано и микро флора и фауна..Обсебени от масови убиици подставени на власт в Брюксел и САЩ ударно внушават ограбването на трилиони долари,евра за монтаж на все по жестоко вредни оръжия вкл рекламирани като 5G дигитализация..
20
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 2 години
Исключително тежки увреждания нанесоха с производството и безогледаната продажба на милаирди анти земни,анти слънчева система, анти климатични оръжия .За първи е констатирано претопляне на големи региони обезпечаващи пред глациалната охрана.Ползват се мощни дигитално холограмни оръжия и високо вредни радиоактивни скенери монтирани на милиони автомобили вместо доказано безвредни жълти фарове.
19
0
 
2
 
! Отговори
Кака Мара до 14. преди 2 години
Ама аз включвам и 2.5 дни "индиън самър" хаха
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изорехме бе, опекохме се!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия се публикува всяка година. И всяко следващо лято е по-горещо от предишните. Ако това е вярно, следващото лято трябва да е 100 градуса. Но няма да споменат, че това лято беше много късо. В Централна Европа до края на юни беше 12 градуса. И отново климатичните промени и пак САМО И ЕДИНСТВЕНО човека, нищо друго. А за това, че полярните шапки (особено южната) растат не се казва нищо. Нищо не се казва и за greening ефекта. Важното е за всичко да обвиняваме човека и да всяваме паника.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото такова и това ли да го мислим? Сами се унищожаваме, но не го разбираме!
15
1
 
7
 
! Отговори
Фантомас преди 2 години
В централна Европа беше най-дъждовното лято от 20 години насам, та не знам откъде си ги смучат тия статистики.
14
0
 
3
 
! Отговори
До Кака Мара преди 2 години
Отшелнически .. Ха ха.. По - скоро каторжнически - гадно време, лоша храна и труд . Всичко това редовно и под контрол .LOL.. A aз видях точно 3 дни. И отвратителен сив и студен Август .
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да е лято!!!! Но беше кратко!!!
12
0
 
7
 
! Отговори
Кака мара преди 2 години
Не и на отшелническият остров на кралство Великобритания,където имаше 4-5 дни лято.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Бяха пуснали снимка, от гробище за електрически возила край Париж. Беше огромно и ресурсите за рециклиране на возилата- батерии, части, гуми излизаше повече от ефекта им за чиста околна среда. Аз държа на японците, те още държат за хибридите и за водородния двигател, вложили са милиарди там, и ще го извадят точно преди 2035, когато в Европа всички трябва да карат електрички.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Цялата тази пропангандна машина е за чистата, зелена енергия. Трябва да има нови ниши за инвестиции, където да се тъпчат богатите. Все още никой, не може да докаже какъв е ефекта е от ел.мобилите, защото ресурсите за производството му и след годините му живот, са повече от ползата от него, да не говорим за тока, който трябва да се произвежда, че да се зареди. Никой освен Вацлах Хавел / бивш премиер/ не казва, че такива цикли си е имало и преди на Земята и ние трябва да се справяме с тях.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
яко ке мрем!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-горешото и най-краткото. Месец и половина. Васи лятото!
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетете Библията там пише какво ще се случва в последните дни преди свършека а не ми говорете врели не кипели. На този свят нищо случайно не се случва всичко е програмирано.
6
0
 
14
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Да, 2 седмици беше жега и ''най-горещото'' навън сега е 15 градуса....я се стегайте
5
0
 
13
 
! Отговори
... преди 2 години
То откакто започна активната пропаганда за климатичните промени и това взе да носи пари, всяко лято в последните години е най-топло в историята.