Градският транспорт във Варна разреден заради болни шофьори

Няма кой да замести водачите
13 сеп 2021 09:48, Петя Славова
22
Градският транспорт във Варна разреден заради болни шофьори
Снимка: БГНЕС

Разреден е графикът на градския транспорт във Варна. Причината - голяма част от шофьорите на автобусите са с коронавирус. В момента 27 водачи на общинския превозвач са в болнични. 10 от тях са с положителни проби за COVID-19, а останалите с други заболявания.Пътниците страдат от многото чакане, а всеки закъснял автобус трябва да поеме голям брой хора и така дистанцията между хората е трудна да се осъществи.

Заради недостига на шофьори няма кой да замести болните. В пиковите часове сутрин и вечер автобусите, които обслужват някои от по-натоварените линии, са препълнени. Така пътуването в градския транспорт се превръща в кошмар.

 "Но, когато сутрин не дойде някой затова, че е болен, докато намерим решение, се бавим. От там се получават тези неща. Нашите водачи са 355 - 27 болни, като сложим, това са 8% от персонала. Ако не дай си боже се разболее по-голям процент, няма да има кой да кара автобусите", заяви пред БНТ инж. Злати Златев, изпълнителен директор на "Градски транспорт" - Варна.

От общинския превозвач са взели мерки, за да не се разпространява вирусът сред персонала и пътуващите в автобусите. Почистването се извършва от частна фирма.

 "Абсолютно всяка вечер всички машини, когато се приберат и се измият, се дезинфекцират. Отделно съм разпоредил да се направи за администрацията график, там където има повече от двама души в стая, да излизат хоум офис - през интернет да работим", допълни инж. Злати Златев, изпълнителен директор на "Градски транспорт" - Варна.

Ако един от автобусите не изпълни курса си, следващият трябва да поеме огромен поток от хора.

Една от причините за увеличилия се брой на болните от COVID-19 шофьори е, че някои от пътниците не носят маски.

Още по темата

От началото на годината досега са направени над 7500 проверки в автобусите на градския транспорт за спазване на противоепидемичните мерки. Установени са 91 нарушители. На 81 от тях са съставени актове.

  "Минималната санкция е 300 лева. До момента не сме имали случай на установено повторно нарушение", добави Тодор Иванов, заместник-кмет на Община Варна.

Според статистиката, най-често без предпазни маски в градския транспорт пътуват млади хора на възраст от 20 до 30 години.

  "Възрастните хора са абсолютно перфектни, стриктни и спазват разпоредбите, докато младите хора си позволяват нарушения, за което съответно са и санкционирани", коментира Тодор Иванов.

"Но има, както навсякъде, отделни индивиди, които категорично отказват, за които се обаждаме на телефон 112, имаме разправии. Има такива хора, които смятат, че всичко това е някаква детска игра", каза още инж. Злати Златев, изпълнителен директор на "Градски транспорт" - Варна.

Очаква се до няколко месеца автопаркът на градския транспорт да бъде обновен със закупуването на 60 нови машини. Старите автобуси ще се използват само при крайна необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
2
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Ако се бяха ваксинирали, сега нямаше да са болни. Тя си е рискова професия, като на лекари, учители и полицаи.
16
4
 
2
 
! Отговори
крив народ сме преди 2 години
Аз съм 100% убеден в безполезността на маските, ако не се носят както трябва, но като влизам при хора нося и често съм единствен. Напоследък масово влизат като пълни патрони в бензиностанции, магазини, автобуси...., даже без да им е на брадата. Само в големите вериги не си позволяват, защото има охрана. Това е неуважение към спазващите и съм сигурен че такива не си мият и ръцете след тоалетна. Обаче от вирус никой не се се опазил, и ще мине по един или друг начин през всички.
15
2
 
3
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
Нали няма зараза ХА ХА ХА
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи 17 са болни от "други заболявания, но се дрънка само за Ковид и маски в статията ??????
13
6
 
5
 
! Отговори
Умната Варна преди 2 години
Нали стачкувахте срещу мерките .А сега "ходете пеша",както казваше една пекинска патица.
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова трябва да има задължителна ваксинация на всички, които работят с хора. И точка!
11
2
 
2
 
! Отговори
Варна морето сините преди 2 години
вълни, грипчето летно шофьоре разреди.
10
10
 
3
 
! Отговори
до 4 от славянин преди 2 години
Така и трябва да се прави - купуваш си положителен тест от лаборатория, стоиш си две седмици в селската къща и след това получаваш сертификат за преболедуване за 6 месеца!
9
2
 
0
 
! Отговори
ШОФЬОРА преди 2 години
Ела ти теглим един дебел *** белким се кротнеш малко!
8
2
 
3
 
! Отговори
трол ейбус преди 2 години
Защо още има частни фирми по градските линии, при положение че условието за отпускане на евросредства за закупуване на нови автобуси е транспортната фирма да е държавна или общинска? Автобусите са мръсни, а шофъорите карат като джигити.
7
3
 
1
 
! Отговори
Батман преди 2 години
От Ухан...
6
2
 
4
 
! Отговори
Вирусни туби преди 2 години
Влизаш здрав, излизаш заразен.
5
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо шофьорите ни не са ваксинирани? Голямо желание имат българите да се разболяват, няма що! Глупост туземска.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нашето село има много болни но никой не се тества. Сигурно и аз съм заразен защото общувах многократно с един който уж беше настинал но след една седмица се влоши. Ходи в болница и се оказа позитивен. Друг от нашата компания също се разболя и си лежи у дома. Не желае да се тества. Мазал се с ракия щяло да му мине. Станаха две седмици на мен ми няма нищо. Преди два-три дни малко ми беше сухо в гърлото само.
3
8
 
7
 
! Отговори
Ватман преди 2 години
Схемата е проста. Има лаборатории където дават положителен писиар. Трябва да се обадиш само че ти трябва. След това посочваш като адрес на карантината вилата или селска къща където две седмици си правиш релакс с семейството. Обикновено там никой не ти идва на проверка. Ходиш си на разходка сред природата. Болничния си върви. После шест месеца никой не може да те натиска за ваксина пък и зелен сертификат можеш да вземеш да пътуваш в чужбина без тестове.
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряйте гимназиите! По два автобуса ползват децата на отиване и връщане в делта пик, пълно безумие.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряйте автобусите!