Даниела Бобева: Сриваме се в класациите за икономическа свобода

Планът за възстановяване няма да бъде приет лесно, смята тя
15 сеп 2021 18:10, Анисия Иванова
18
Даниела Бобева: Сриваме се в класациите за икономическа свобода
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Планът за възстановяване и устойчивост на България да не бъде приет лесно и бързо – това е очакването на Даниела Бобева - финансист и икономист, бивш вицепремиер, което тя сподели в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Бобева, България ще срещне трудности и причините за отлагане на приемането на плана, са подобни на тези, с които се сблъскаха Унгария и Полша в Еропейския парламент и Европейската комисия. „Там се поставиха въпроси за държавността, корупцията и как се използват европейските фондове“, каза Бобева.

Според нея България е „твърде зелена“ и неподготвена за прехода към Зелена и екологична икономика. Същевременно страната ще е една от най-засегнатите, защото освен енергетиката, новите изисквания ще засегнат много и различни отрасли на икономиката. Те са най-вече транспорта, селското стопанство, някои отрасли от индустрията.

България непрекъснато се срива в класациите за икономическа свобода, каза икономистът. Тя сподели и наблюдението, че макар всички партии в сегашния парламент да са съгласни, че административната тежест върху бизнеса в твърде голяма, служебното правителство не е направило нищо в тази посока. Промени са били необходими, защото „това направи последното редовно правителството е да създаде много нови режими, въпреки, че е премахнало някои от действащите. Така се стигна до влошаване на бизнесклимата“, обясни икономистът.

По думите й повечето от тежестите са свързани с подзаконови нормативни актове – т.е. могат да се направят промени само с министерски заповеди.

"Това са мерки, които се отразяват в международни показатели като Doing business и показателите за средата за инвестиции. Не е толкова сложно и е възможно да се случи в рамките на служебно правителство“, каза тя.

Според Бобева сегашният парламент е започнал дискусията за пенсиите и пенсионната система, която отдавна е трябвало да се случи и следващият парламент ще може да „капитализира този политически дебат“.

Тя отчита като „голяма грешка“ това, че се гледа на пенсионерите по един и същ начин. „Една е групата пенсионери, които се пенсионираха до 1989 г., а друга са пенсиониралите се през преходния период“, каза тя.

Според нея е справедливо пенсиите да се увеличават на тези, които са се осигурявали на пълното си възнаграждение, което е било „на светло“ и през годините не са имали прекъсвания. Направеното през миналата седмица увеличаване на пенсиите Бобева смята за проинфлационен фактор и посочва, че допълнителните фискални инжекции към потребителите засилват инфлацията.

Резултатът ще е проблем за България да влезе в Еврозоната, поне през 2024 г., за когато са обявените намерения, защото страната трудно ще постигне инфлационния критерии.

Тя прогнозира и че ще бъде все по-трудно на следващите управляващи да постигат стабилна фискална рамка, защото България е много задлъжняла покрай ковид и „популисткото“ раздаване на пари. Съвременно изпълнението на бъдещите зелени проекти са свързани и с „с нови заеми и данъци“, допълни Бобева.

Именно зеленият преход и проблемите, пред които са и ще бъдат изправени държавите е темата на конференцията „Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към зелена икономик“, организирана от Катедра „Икономически науки“ към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Сред лекторите ще са експерти от Южна Корея, Китай, Русия, които ще споделят своят опит, но основният фокус ще е „какво правим ние“, обясни Бобева, която е сред организаторите. Събитието ще се проведе на 30-ти септември в реставрираната Епископска базилика в Пловдив.

Още от разговора може да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
6
 
! Отговори
Ерик преди 1 месец
Ния сме на първо место по смъртност.по доходи по икономика по образувание по здравеопазване по науки първи по мръсен въздух и първи по тъпизъм и първи по престъпници.
15
1
 
5
 
! Отговори
Харпун преди 1 месец
Вия не разбрахтели че нямате икономика.когато започнете да работите за себеси.а хората за вас тогава ще има проблясъци на икономика.сега сте много далеч.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дълго има да сърбаме попарата на тиквун - след толкова години крадене и пълнене на шкафчета, какво друго?
13
4
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Естествено е ес държавите да се сриват в класациите по икономическа свобода. НО за 2021ва година, България е на 35то място в света и подобрява индекса си с 0.2 точки.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Многопо-свободни бяхме по тошо време. Тогава бях дете, но дишах свобода, а сега дишам смрад.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ам' нали освободиха бизнеса вече, бре ? Нва протестърите...
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Либертарианците искат богатите капиталисти да живеят в социализъм, държавата да им помага да не обеднеят. А народът и работниците да живеят в див капитализъм на същите богати капиталисти............Парите да се дават на богатите и те да преценяват колко да дадат на работниците и колко да запазят за себе си............Парите трябва да се дават на работниците, а полезните бизнесмени да ги печелят от тях.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей а при 2-лупа крадливия илитерат каква икономическа свобода само имахте....
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според "експертката" повишаването на пенсиите ще доведе до по-голяма инфлация значи ли намалим пенсиите ще имаме дефлация Ами дайте направо да го премахнем тогава сигурно всичко ще стане безплатно.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои държави слагат образ на калашник на знамето си. Либертарианците, като Бобева, ще сложат банан на герба и знамето на България.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-голяма икономическа свобода има в Индия, Бангладеш. Либертарианците, като Бобева, мечтаят да направят България - Индия на Балканите.............................
5
6
 
6
 
! Отговори
Това са преди 1 месец
резултатите от управлението на Радев и служебното му - нищо, назад, разруха и разграждане на държавата
4
4
 
6
 
! Отговори
Нали има банани?! преди 1 месец
За тях скачахте и ще ги пaпкате, докато стават милионер от спестени закуски !!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние във всички класации сме така
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С генерал Радев напред към победата над капитализма. Ура
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално, като налазят руските пипала така става. В Русия няма нито една световна компания а се барат за сила някаква.