Лятно чудо по Черноморието: Никога досега не е имало ръст от 70% на туристите

4,9 млн. чужденци влезли в страната при 2,5 млн. в предходния период
15 сеп 2021 08:56, Ния Христова
101
 
Този летен сезон отчитаме 70% ръст на туристите у нас в сравнение с миналата година, като най-много туристи са пристигнали от Румъния. Данните обобщи вчера министърът на туризма Стела Балтова.
 
"Тази година имаме доста по-либерален режим за влизане в страната. За този летен сезон имаме около 4,9 млн. влезли в страната при 2,5 млн. в предходния период. До края на годината ще бъдат около 7,5 млн. чужденците, които ще преминат границите и ще влязат в страната. Ще приключим с около 60% повече спрямо миналата година", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.
 
Според него интересът на българите за почивки в страната е нарастнал. 
 
"Това, което тази година се случи по морето, ние не сме го виждали изобщо! Да видиш всички шезлонги пълни, всички места, не сме виждали такова нещо. Не е само Гърция. От една страна - нулеви цени на някои плажове. Второ - 50% намаление на цените в големите курорти. Много хубаво и топло лято", подчерта Драганов.
 
Той е на мнение, че ваксините имат ключова роля по отношение на туризма в България.
 
"Ресторантьорите се надигнаха. До момента няма задължителност, против сме да има задължителност. Въпросът е хората, които искат да продължат да живеят, да се ваксинират. Става въпрос за животозастрашаващо заболяване. Искаме да видим колко от интубираните са били в нощно заведение, колко от тях са ходили на фитнес, колко идват от туристическо събитие, колко от тях са редовни посетители на ресторант. Не са! Единственият проблем е, че преди 60 дни не са се ваксинирали. Тези, които не са се ваксинирали, са енцикопледисти, всичко знаят", смята доц. Драганов.
 
Очакванията са, че през зимния сезон много туристи ще посетят градовете заради зимните фестивали. От друга страна, в по-малка степен ще има ски и сноуборд туризъм.
 
"Феноменът ще бъде, че спира индустриализираният туризъм. Големите спадове идват от това, че не дойдоха чартърните туристи. Ще има проблем с паркирането в планинските курорти. Ще видим за пръв път как механите и къщите за гости в Банско, Боровец и Пампорово ще бъдат пълни с хора", каза още доц. Драганов.
 
Според доц. Драганов няма фалити, но няма и пари, а състоянието на туризма е доста тежко.
 
"В туризма пари няма, всички са на ръба. Наблюдавах пълни заведения, опашки, много изгодно всичко като цена/качество. В същото време - абсолютно празни заведения. Качеството играе своята роля, туристът знае къде да влезе. Ако не знаеш как се прави туризъм в такава среда - си по-зле", обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година не са герб на власт и имаме туризъм ;)
83
0
 
1
 
! Отговори
Бг хотел преди 2 години
Математика- спане за 35 лева стаята, на хотела остават 5 лева... другото данъци и разходи. С тези 5 лева кога ще купя нови матраци и ще вдигна качеството на услугата?
82
1
 
1
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 2 години
Скъпо ти е на морето.Като приемем Еврото ще е евтино.
81
5
 
4
 
! Отговори
2021 преди 2 години
И това лято изкарах приятна почивка в Анталия.Храната беше в изобилие,обслужването като светкавица,алкохол и безалкохолни напитки колкото душа сака,морската вода перфекто.За дашните украинки няма да коментирам.Всичко беше ок.
80
1
 
10
 
! Отговори
оооо чудо преди 2 години
верно е чудо .ръст на туристите но не отчитане приходи от хотелиери и кръчмари . по техни думи те продължават едвам да оцеляват :) парадокс , туристи има но оборот няма . явно туристите са спали по поляните , не са ползвали шезлонги и са се хранили с каквото са си докарали от вкъщи .
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗ ИСКАМ ДА НЯМА СЕЗОН, ДА НЯМА ПРИХОДИ В БЮДЖЕТА, БОЙКОВИТЕ ХРАНТУТНИЦИ ДА *** ОТ ГЛАД!
78
1
 
3
 
! Отговори
от Стария Несебър преди 2 години
Много летовници си носиха храна.И правилно, за да не пълнят гyшите на алчни печалбари.
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде ги намират тия туристи не ми е ясно? Някакво садо-мазо развлечение. На тия лозунгът трябва да им е "ДАЙ!" Дай за паркинг, дай за нощувка, дай за гадна храна, дай му на сервитьора, че не се е изплюл вътре, дай за чистачка, дай за плаж. Дай за лекар. Дай за гробар. Дай, бе бате! 70% ръст? За двойно счетоводство не сме чували? Дай да чуем! Даже и студент алкохолик по икономика ви знае номерата. Дай да ги чуем! Двойно счетоводство.
76
1
 
4
 
! Отговори
God преди 2 години
Ковчега джобове няма.Да съм жив и здрав!!!
75
3
 
6
 
! Отговори
Възмездие преди 2 години
Дано се задавят с тези пари и печалби и да УМРАТ
74
0
 
9
 
! Отговори
Аборигентска държава преди 2 години
Островните и банановите държави са така едни мутри въртят туристически бизнес и с това се крепи цялата икономика на държавата. Трагедия пълна.
73
0
 
2
 
! Отговори
Ех Как успяха преди 2 години
Да изобилстват в пари и богатства докато другите простите и обикновени хора обедняха и още тънат в лишения и мизерия.
72
1
 
1
 
! Отговори
от нищото-нящо?????? преди 2 години
временни туриститранзитни туристипиянски срещигастролиращи проституткикомандировани агенти на ДС и преди и сегакапан за парите на богатащитеИДИОТИ!!! Нас за *** ли ни смятате? Стига тези фалшиви реклами!*** морестачки на хотелиери и ресторантьори до вчера а днесчудото на века!Ха-ха-ха-ха...........
71
1
 
4
 
! Отговори
Печалби върху преди 2 години
Печелят луди пари за сметка на планини от трупове бизнеса е безпощаден.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добър ход беше с Румъния и споразумението за пътуване за ковид статуса. Северното беше пълно с румънци основно. Имаше и поляци. И много българи. Жалко, че глобалистите спряха рано израелците да не пътуват. Те идват по много и оставят много пари.
69
0
 
4
 
! Отговори
морски преди 2 години
Българи идват за ~3, максимум 4 дни.Това ли наричате почивка?!Или идването за уикенд, но по ти пъти на Лято?
68
0
 
5
 
! Отговори
банда лъжци-лайнари! преди 2 години
Никога не е било нещо подобно особено при пандемията!Показателите са други! Чиста проба реклама! Бъркам се в джоба и нищо! Пак мизерия.Подготвяйте се за Жанвиденовата зима и инфлация. Парите ставаг шума!Гласувайте за крадци - цвета на днешната олигархия!
67
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това лято пет ходих на почивка в българските курорти. Догодина мисля да повторя.
66
1
 
5
 
! Отговори
доцент АЛИБЕГОВ преди 2 години
Отчитам страхотен ръст на печалбата и всичко е точно !
65
2
 
9
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Странно защо само на нашето море се рекламира Лопедиум и подобни, и защо само на нашето ми се е налагало да го взимам.